Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η δικαίωση των δημοτικών υπαλλήλων Κεφαλληνίας για το 13ο και 14ο μισθό προκαλεί ανησυχία στους αιρετούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δικαίωση των δημοτικών υπαλλήλων Κεφαλληνίας για το 13ο και 14ο μισθό προκαλεί ανησυχία στους αιρετούς

Δυο καυτές υποθέσεις έχει να χειριστεί η αυτοδιοίκηση το επόμενο διάστημα. Η μια αφορά το ενδεχόμενο και άλλα πρωτοδικεία εκτός της Κεφαλληνίας να εκδώσουν αποφάσεις, που να δικαιώνουν τους εργαζόμενους στην διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού, με αποτέλεσμα οι δήμοι να πληρώσουν αναδρομικά. Η άλλη αφορά τον κίνδυνο καταλογισμών εις βάρος των δημοτικών συμβούλων σε περίπτωση που κριθούν μη σύννομες οι αποφάσεις για τις προσλήψεις εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις.

Τα ζητήματα ετέθησαν στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με τους αιρετούς να καλούν την Δικαιοσύνη στον ανώτατο βαθμό να αποφανθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΚΕΔΕ ζητά την παρέμβαση και νομοθέτηση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Με αποφάσεις του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας δικαιώθηκαν οι δημοτικοί υπάλληλοι, που κατέθεσαν αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού. Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε κατάσχεση 348.000 ευρώ από το ταμείο του Δήμου. Την παρέμβαση της ΚΕΔΕ στους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ζήτησε ο δήμαρχος Κεφαλληνίας, Αλ. Παρίσης, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει με την απόδοση του 13ου και 14ου μισθού. “Δεν θα μπορώ να πληρώσω αυτό τον μήνα μισθοδοσία για τους δημοτικούς υπαλλήλους”, τόνισε ο δήμαρχος Κεφαλληνίας υποστηρίζοντας ότι τυχόν νέες θετικές δικαστικές αποφάσεις θα σημάνει ότι “δεν υπάρχουν πόροι να λειτουργήσει ο δήμος”. Οι αιρετοί υποστήριξαν ότι η δικαστική διεκδίκηση των δημοτικών υπαλλήλων θα επεκταθεί σε όλους τους δήμους, με αποτέλεσμα χωρίς πρόσθετους πόρους, οι προϋπολογισμοί των δήμων να μην μπορούν να εκτελεστούν.

Το δεύτερο ζήτημα του εκ των υστέρων ελέγχου της νομιμότητας της σύναψης δίμηνων συμβάσεων έρχεται από τον δήμο Παγγαίου. Εκεί, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΑΣΕΠ οι δίμηνες συμβάσεις εργασίας, που συνήφθησαν λόγω της καθυστέρησης από το υπουργείο Εσωτερικών να εγκριθούν πεντάμηνες συμβάσεις, και επειδή υπήρχαν κατεπείγουσες ανάγκες λόγω της διαχείρισης του προσφυγικού πληθυσμού. Για την πρόσληψη δίμηνων συμβάσεων είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ακολούθησε η έγκρισή τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και η έγκριση ενταλμάτων πληρωμής από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ωστόσο, μετά από καταγγελία, οι ελεγκτές του ΑΣΕΠ εντοπίζοντας καθυστέρηση ενός μήνα στην απόφαση του δημάρχου, Φ. Ανασταστιάδη, να υλοποιήσει την απόφαση- εξουσιοδότηση που του έδινε το δημοτικό συμβούλιο και ως εκ τούτου κρίνουν ότι οι δίμηνες συμβάσεις είναι “παράνομες” γιατί “δεν καλύπτουν κατεπείγουσες ανάγκες”. Η έκθεση έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο Εσωτερικών, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και εισηγείται στον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης τον καταλογισμό του ποσού της μισθοδοσίας στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, γιατί ενέκριναν τις προσλήψεις.

Οι ελεγκτές του ΑΣΕΠ ζητούν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών την διερεύνηση των μελών του δημοτικού συμβουλίου για την διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και του πειθαρχικού αδικήματος περί μη εκτέλεσης υπηρεσιακού καθήκοντος που επέβαλε την τήρηση της νομιμότητας. Ζητούν δε από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης τον καταλογισμό σε βάρος του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων του ποσού της μισθοδοσίας των υπαλλήλων με δίμηνες συμβάσεις.

Το ζήτημα, που ετέθη από τον δήμαρχο Παγγαίου, Φ. Ανασταστιάδη, στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ προκάλεσε έντονη ανησυχία στους αιρετούς, καθώς επισήμαναν ότι “μπορεί να προκύψει ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα, εάν υπολογιστούν και οι παρατάσεις, που επιτρέπονται από τις υφιστάμενες διατάξεις”. Για την επίλυση του ζητήματος των καταλογισμών, η ΚΕΔΕ προτείνει την θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης. Συγκεκριμένα, προτείνει: «Οι συμβάσεις που συνήφθησαν από τους Δήμους και έχουν εγκριθεί από τον αρμόδιο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης να θεωρούνται νόμιμες εφ’ όσον το προσληφθέν προσωπικό απασχολήθηκε πραγματικά και έχουν θεωρηθεί αρχικά με αντίστοιχες πράξεις των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα σχετικά εντάλματα”. Το ίδιο να συμβεί και με τις δίμηνες συμβάσεις, που έχουν παραταθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL