Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΦΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ / "Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ο δήμαρχος Πύργου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΦΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ / "Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ο δήμαρχος Πύργου"

Μεγαλώνει η κατακραυγή για την απόφαση του δημάρχου Πύργου Γραβίλη Λιατσή να αλλάξει το όνομα της κεντρικής πλατείας της πόλης, που πήρε το όνομα του αντιστασιακού καθηγητή Σάκη Καράγιωργα μετά τον θάνατό του, στις 17 Αυγούστου 1985. Μετά τις αντιδράσεις συναγωνιστών του, την καυστική ανακοίνωση του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα και την ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει ο υπουργός Εσωτερικών ώστε να αποτραπεί η διαγραφή του ονόματος, ήταν σειρά του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) να εκφράσει την αγανάκτησή του.

“Είναι γνωστή η αγωνία των συστημικών ιστορικών, πολιτικών, δημοσιολογούντων και εν τέλει και δημάρχων να ξαναγράψουν την ιστορία της αντιδικτατορικής αντίστασης” τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΑ. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Πύργου είναι ex officio μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Εξηγώντας την απόφασή του, ο Γ. Λιατσής είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες στην “Καθημερινή” ότι «μετά τη χούντα, η ονοματοδοσία έγινε εν θερμώ, ήταν προϊόν πάθους» και πρόσθεσε ότι δεν θέλει “οι ονομασίες να διχάζουν τους πολίτες, όπως διαπιστώνω συχνά ότι συμβαίνει».

Ο ΣΦΕΑ καλεί τον δήμαρχο να μάθει λίγα πράγματα παραπάνω για τον Σ. Καράγιωργα “που μπορεί να τον βοηθήσουν να κατανοήσει καλύτερα τι πάει να κάνει”. Ειδικότερα, αναφέρει ότι “ο Σάκης Καράγιωργας, για όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε στα χρόνια της αντίστασης, είναι ο αγωνιστής, για τον οποίο όλοι ομολογούν ότι το κύριο χαρακτηριστικό του, πέρα από τίτλους και άλλα, είναι το ήθος. Αν λοιπόν έχουν δίκιο οι αγωνιστές έτσι να βλέπουν τον Σάκη, τότε κ. Λιατσή πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε στραφεί εναντίον του ήθους της αντιδικτατορικής αντίστασης”.

Οι αντιστασιακοί διαβεβαιώνουν σε κάθε περίπτωση ότι εφόσον επιμείνει ο δήμαρχος στην απόφασή του, θα τους βρει απέναντι “με την ίδια αποφασιστικότητα που επιδείξαμε και τότε, έως ότου αποσυρθεί η προσβλητική και ανιστόρητη πρωτοβουλία σας”. Και καταλήγουν λέγοντας ότι είναι καιρός ο δήμαρχος να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την ενέργειά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL