Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
"Μετωπική" Θάνου - δικαστικών ενώσεων για το συνδικαλιστικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μετωπική" Θάνου - δικαστικών ενώσεων για το συνδικαλιστικό

Στα άκρα οδηγούνται για ακόμα μία φορά οι σχέσεις των δικαστικών ενώσεων με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου με αφορμή την πρωτοβουλία της Βασιλικής Θάνου να συγκαλέσει την ολομέλεια προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στους ανώτατους δικαστικούς. Στα συντονισμένα πυρά των δικαστών, που επιμένουν ότι για αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου απαιτείται αλλαγή του Συντάγματος, η Β. Θάνου απαντά ότι με τις αντιδράσεις επιχειρείται η στοχοποίησή της και καλεί τους συναδέλφους της να αφήσουν τους δικαστές της ολομέλειας να αποφασίσουν χωρίς επηρεασμούς και παρεμβάσεις.

Η ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου

Στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου υπογραμμίζει ότι το ζήτημα της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι προσωπικό, αλλά "αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανώτατων και ανώτερων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι κατ' επανάληψη είχαν απευθυνθεί και εξακολουθούν να απευθύνονται και στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητώντας να στηρίξει το δίκαιο και νόμιμο αίτημά του".

Η ίδια υπερασπίζεται το "απόλυτα νόμιμο δικαίωμά" της να συγκαλεί την ολομέλεια για να γνωμοδοτήσει επί νομικών θεμάτων καθώς "είναι εκείνα τα οποία θα αποφασίσουν για τη νομική ορθότητα, τη βασιμότητα και τη συνταγματικότητα ή μη των τεθέντων ερωτημάτων".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Οι ανακοινώσεις των ως άνω φορέων, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της ολομέλειας και χωρίς να αναμένουν για να ακουσθεί και η αντίθετη προς τη δική τους νομική άποψη, μπορούν δικαιολογημένα να θεωρηθεί ότι συνιστούν ανεπίτρεπτη προσπάθεια επηρεασμού και παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αποτελούν σαφή παρέμβαση για την έκδοση της απόφασης της ολομέλειας του Αρείου Πάγου".

Ανακοινώσεις δικαστικών ενώσεων

Είχε προηγηθεί μακροσκελής ανακοίνωσή της Ένωσης Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που υποστήριξε ότι μόνο μέσω του Συντάγματος μπορεί να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης των δικαστών και υπογράμμισε: "Η διάταξη του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος είναι σαφής και ανεπιφύλακτη και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας που θα ανέτρεπε την ασφάλεια δικαίου, στην οποία αποβλέπει κάθε πολίτης και την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν οι δικαστές. Συνεπώς η συζήτηση γύρω από το ζήτημα του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών μπορεί να γίνει μόνο με τελικό σκοπό τη διατύπωση πρότασης για την αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος. Οποιαδήποτε άλλη λύση δίνει τη δυνατότητα να ανατρέπονται διατάξεις του Συντάγματος με σαφές και ανεπιφύλακτο περιεχόμενο".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, η οποία επισημαίνει ότι "ενόψει του περιεχομένου της ρύθμισης του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος, μόνο στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης είναι δυνατόν να μεταβληθεί το όριο αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία".

Την άποψη ότι η επίμαχη πρωτοβουλία Θάνου ή άλλη ενέργεια που στοχεύει στην προώθηση διαφορετικού νοήματος απ' ό,τι επιβάλλει το άρθρο 88 του Συντάγματος είναι ευθέως αντισυνταγματική, διατύπωσε και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στο μεταξύ η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που σημείωσε την πρώτη αντίδραση στην πρωτοβουλία της Β. Θάνου την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε τη γνωμοδότηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ιωάννη Δρόσου. Ο καθηγητής, αφού συνιστά "ψυχραιμία και νηφαλιότητα", επικαλείται τη σχετική συνταγματική πρόβλεψη για υποχρεωτική συνταξιοδότηση των ανώτατων δικαστικών στο 67ο έτος της ηλικίας τους και καταλήγει: "Η διάταξη είναι σαφής και in claris non fit interpretatio, αναφέρεται δε σε θέμα που διέπεται, και δεν μπορεί παρά να διέπεται, αποκλειστικά από το ελληνικό Σύνταγμα. Ως θέμα συνταγματικής αναθεώρησης ασφαλώς μπορεί να τεθεί από όποιον νομίζει ότι πρέπει να το θέσει, έξω όμως από τα πλαίσια αυτά η συζήτηση δεν μπορεί να έχει πρακτική σημασία".

Η άποψη συνταγματολόγων

Την άποψη ότι η εισήγηση της Β. Θάνου είναι αντίθετη με το Σύνταγμα εκφράζουν και δεκατέσσερις συνταγματολόγοι που με κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν ότι θα "πρέπει να απορριφθεί χωρίς δισταγμούς και επιφυλάξεις" καθώς "μόνον έτσι θα διασφαλιστεί το κύρος της Δικαιοσύνης και του Συντάγματος".

Τη δήλωση υπογράφουν οι Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, Σπύρος Βλαχόπουλος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Τζούλια Ηλιοπούλου - Στράγγα, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Γιώργος Κασιμάτης, Ξενοφών Κοντιάδης, Αντώνης Μανιτάκης, Παναγιώτης Μαντζούφας, Λίνα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σωτηρέλης, Γιάννης Τασόπουλος, Σταύρος Τσακυράκης και Πηνελόπη Φουντεδάκη.

Τέλος, η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας θεωρεί ότι η πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου για σύγκληση της διοικητικής ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου είναι "εκτός συνταγματικών ορίων" και προσθέτουν ότι "η συνταγματική αυτή απαγόρευση δεν μπορεί να παρερμηνευθεί ούτε να παρακαμφθεί από οποιεσδήποτε ανάγκες, προσωπικές σκοπιμότητες ή στοχεύσεις".

ΚΚΕ: Σε αρνητική κατεύθυνση οι κινήσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών

"Σε αρνητική κατεύθυνση" κινούνται, σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι πρωτοβουλίες και ενέργειες από τους χώρους των ανώτατων δικαστών για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών στα 70 χρόνια. Το ΚΚΕ σημειώνει ότι αυτές οι κινήσεις "υπηρετούν άλλους στόχους κι όχι την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των δικαστών και εισαγγελέων" παρατηρώντας ότι το συγκεκριμένο αίτημα "ενισχύει διασπαστικές λογικές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL