Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Άνοιξε η αυλαία για τα μπλόκα των αγροτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άνοιξε η αυλαία για τα μπλόκα των αγροτών

Τις πρώτες αγροτικές κινητοποιήσεις για το 2017 ξεκίνησαν από τη Δευτέρα αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας και από την Πέμπτη, οπότε υπολογίζεται να έχει αναπτυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των μπλόκων, θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές δράσεις τους.

Ο αγροτικός κόσμος διαμαρτύρεται για μια σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η περικοπή των συντάξεων, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 22% φέτος, η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, η κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και η αύξηση του αγροτικού ρεύματος.

Αγρότες της Αιγιάλειας, έκλεισαν λίγο πριν από τις 12.30 για περίπου μιάμιση ώρα τη νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου. Συγκεκριμένα, μέλη του αγροτικού συλλόγου συγκεντρώθηκαν περίπου στις 10.30 το πρωί στην Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη νέα εθνική οδό, την οποία και απέκλεισαν.

Στην Ηλεία αγρότες έχουν συγκεντρωθεί στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Αμαλιάδας, έχοντας παρατάξει αγροτικά μηχανήματα και φορτηγά, χωρίς όμως να έχουν κλείσει το δρόμο.

Στις πλατείες των χωριών παρατάσσουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες της δυτικής Θεσσαλίας, καθώς την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, το πρωί θα αναχωρήσουν για το μπλόκο της Νίκαιας, αφού προηγηθούν προσυγκεντρώσεις. Συγκεκριμένα, στο νομό Τρικάλων έχουν προγραμματιστεί δύο προσυγκεντρώσεις, μία στο Μεγαλοχώρι και μία στη Φαρκαδόνα, ενώ στον νομό Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στην Ιτέα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, μετά το συλλαλητήριο και την πορεία με τα τρακτέρ που πραγματοποίησαν στην πόλη της Άρτας, έκλεισαν και τα δύο ρεύματα στην έξοδο της Ιόνιας Οδού στη θέση Άγιος Δημήτριος. Η Τροχαία έκανε αμέσως εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, σε παρακαμπτήριους δρόμους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Βαγγέλης Μπέστας αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το κλείσιμο του δρόμου είναι «επ΄ αόριστον», και πως το μπλόκο συμμετέχει στην πανελλαδική επιτροπή με την οποία βρίσκεται σε συντονισμό.

Εξ άλλου, στο μπλόκο στην κωμόπολη του Λούρου, οι αγρότες «οργανώνονται για να μείνουν», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρέβεζας, Σπύρος Κλινάκης.

Στην Ημαθία, αγρότες ξεκίνησαν με τα τρακτέρ τους από τον κόμβο της Κουλούρας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της Βέροιας.

Τα πρώτα τρακτέρ αγροτών εμφανίστηκαν και στην περιοχή της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου. Οι αγρότες του νησιού αναμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου για να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

«Σήμερα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του, να παλέψει για την ασφάλιση και για να έχει καλή τιμή πώλησης το αγροτικό προϊόν για να μπορέσει να επιβιώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός.

Στην Κρήτη, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα που έχουν παραταχθεί αριστερά και δεξιά του δρόμου, στον κόμβο των Πραιτωρίων, ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο.

Επίσης οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών και η επιτροπή αγώνα αγροτών Αρκαλοχωρίου, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου, που όμως δεν είχε μεγάλη συμμετοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL