Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Αντιδράσεις της Ένωσης Δικαστών κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιδράσεις της Ένωσης Δικαστών κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου

Νέα κόντρα ανάμεσα στους δικαστές και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου πυροδότησε η πρωτοβουλία της Βασιλικής Θάνου να συγκαλέσει την ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου στις 26 Ιανουαρίου προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών. "Έκδηλη ανησυχία και προβληματισμό" για την κίνηση της προέδρου εξέφρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζοντας ότι πρόκειται για μια "πρόδηλα αντισυνταγματική πρωτοβουλία" .

Με ανακοίνωσή της η ΕΔΕ τονίζει ότι "οποιαδήποτε προσπάθεια παράτασης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, δεν μπορεί παρά να αποκρουστεί με το πιο δυναμικό τρόπο από το σύνολο των δικαστικών λειτουργών, του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας". Καλεί επίσης τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να λάβει θέση επί του θέματος αλλά και την Πολιτεία στο σύνολό της καθώς "η περιφρούρηση και προστασία του Συντάγματος είναι υποχρέωση και καθήκον όλων των Ελλήνων. Δε δικαιούται κανένας να αδιαφορεί, ούτε να αναθέτει την ευθύνη τήρησής του στους άλλους".

Τέλος, εκφράζει την πεποίθησή της ότι η κίνηση της Β. Θάνου δεν θα τύχει "της επιδοκιμασίας δικαστών με εγνωσμένο επιστημονικό κύρος και ηθικό ανάστημα" γιατί "τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου γνωρίζουν ότι οι στιγμές είναι ιστορικές και ότι σε αυτούς εναπόκειται, με την κατά συνείδηση ψήφο τους, όπως άλλωστε έχουν συνηθίσει να πράττουν διαχρονικά, να περιφρουρήσουν την νομιμότητα στην Χώρα μας, το Κράτος Δικαίου, την δικαστική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των δικαστικών λειτουργών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL