Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ρατσιστική επίθεση σε σχολείο / Ο Λαγός έδερνε δασκάλους ενώ την ίδια ώρα δικαζόταν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρατσιστική επίθεση σε σχολείο / Ο Λαγός έδερνε δασκάλους ενώ την ίδια ώρα δικαζόταν...

Αντί να βρίσκεται στο δικαστήριο και να δικάζεται ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, όπως του αποδίδει το κατηγορητήριο, μπούκαρε σε δημοτικό σχολείο στο Πέραμα με ομοϊδεάτες του και όλοι μαζί τραμπούκισαν άγρια δασκάλους και εκπροσώπους φορέων που εκείνη την ώρα ενημερώνονταν για την υποδοχή στο δημοτικό σχολείο της οδού Ικονίου 25-27 προσφυγόπουλων από το Σχιστό!

Ο λόγος για τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό, ο οποίος με πρωτοφανές θράσος και υπό την ανοχή της αστυνομίας, που ήταν παρούσα, τέθηκε επικεφαλής ομάδας "αγανακτισμένων γονέων" ενώ τα επεισόδια που ακολούθησαν έλαβαν χώρα την ώρα που το σχολείο λειτουργούσε κανονικά! Την ίδια ώρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δικαζόταν η υπόθεση της άγριας επίθεσης σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από χρυσαυγίτικο τάγμα εφόδου τον Σεπτέμβριο του 2013, την οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας είχε προαναγγείλει ο υπόδικος βουλευτής.

Ο τραμπουκισμός μέσα στο δημοτικό σχολείο συνέπεσε και με την ημέρα δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013, την ώρα που ο άτυχος βιοπαλαιστής πήγαινε αξημέρωτα για το μεροκάματο...

Σύμφωνα με όσα είπε στην "Α" ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής Λεωνίδας Νίκας, χθες είχε προγραμματιστεί η ενημέρωση των φορέων (δάσκαλοι, δήμος Περάματος, σύλλογοι διδασκόντων κ.ά.) για το πώς θα πραγματοποιηθεί ομαλά η ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολείο. Σημειώνεται ότι τα 80 παιδιά που διαμένουν στο Σχιστό έχει αποφασιστεί να μοιραστούν σε τρία σχολεία.

Οι απειλές πάντως είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα από γονείς που αντιδρούσαν και "παρείσακτους που το παίζουν γονείς", οι οποίοι έλεγαν "θα καλέσουμε τη Χρυσή Αυγή", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Νίκας. Τελικά χθες ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έκανε δεκτό το αίτημα να μπει μια επιτροπή γονέων που αντιδρούν στο σχολείο και τότε ο Γ. Λαγός μαζί με 15-20 χρυσαυγίτες απαίτησε να μπει μαζί τους.

"Του εξηγήσαμε ότι δεν μπορεί να μπει γιατί δεν είχαν κληθεί βουλευτές και τότε άρχισε το σπρωξίδι. Ακολούθησαν κλωτσιές και μπουνιές σε δασκάλους την ώρα που τα παιδιά κάνανε μάθημα! Τότε άρχισε να φωνάζει ‘θα δείτε τι θα πάθετε’ κι άλλα τέτοια" είπε ο Λ. Νίκας, ο οποίος χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη στάση της αστυνομίας. "Ο αστυνομικός διευθυντής δεν απέτρεψε το να δείρουν δασκάλους μέσα στο σχολείο. Υπήρχε διμοιρία των ΜΑΤ που δεν έλαβε ποτέ την εντολή, όχι για να μπει στο σχολείο, αλλά να πάει στην πόρτα για να αποτραπεί η είσοδός τους στον χώρο", είπε χαρακτηριστικά.

https://www.youtube.com/embed/JtaqjulVZ98

Υπουργείο Παιδείας: “Τα προσφυγόπουλα θα πάνε σχολείο”

Το περιστατικό καταδίκασε τo υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων ενώ ο γ.γ. του υπουργείου Γιάννης Παντής δήλωσε: "Η σημερινή εμφάνιση των χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υπόδικο Γιάννη Λαγό, δεν θα ματαιώσει τη λειτουργία του σχολείου για τα προσφυγόπουλα. Η υποχρέωση της Πολιτείας -που απορρέει τόσο από τον αξιακό, ηθικό κώδικα όσο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας- να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των προσφύγων θα τηρηθεί αταλάντευτα.

Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όποιους σκοπούς κι αν επιδιώκουν. Για τον λόγο αυτόν δεν έχει δοθεί σε κανέναν εξωσχολικό άδεια εισόδου στα σχολεία. Τα φαινόμενα βίας και ρατσιστικών εκδηλώσεων δεν έχουν θέση στο σχολείο".

Τις προσπάθειες της Χρυσής Αυγής "να ξανασηκώσει κεφάλι" στηλιτεύει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας: “Τέτοια φαινόμενα οφείλουν να καταδικαστούν από κάθε δημοκρατικό πολίτη. Να είναι σίγουροι οι υπόδικοι εγκληματίες νεοναζιστές ότι ούτε η Πολιτεία ούτε το συγκροτημένο δημοκρατικό, αντιφασιστικό κίνημα δεν θα τους αφήσει να στάξουν το δηλητήριό τους σε νεανικές ψυχές. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, στο οποίο έχει ενταχθεί και το συγκεκριμένο σχολείο, οφείλει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, όπως επιτάσσουν οι αξίες και οι αρχές του ανθρωπισμού μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας”.

Τέλος, τους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

“Δεν πάνε ούτε στον φούρνο χωρίς εντολή”

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το πρωτοφανές περιστατικό μέσα στο σχολείο, στο Εφετείο της Αθήνας όπου δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, ο μάρτυρας Ιορδάνης Πουντίδης ήταν κατηγορηματικός: "Η Χ.Α. έχει ναζιστική ιδεολογία. Γι' αυτούς δεν χωράμε όλοι στον κόσμο. Ούτε αλλοδαποί, ούτε κομμουνιστές, ούτε ομοφυλόφιλοι, κανείς διαφορετικός απ' αυτούς. Εγώ για παράδειγμα γι’ αυτούς δεν είμαι Έλληνας, οι δικοί μου είναι από την Καππαδοκία. Το 1924 ήρθαν στην Ελλάδα... δεν είμαι ο ‘Ελληναράς’ που θέλουν”.

Ο μάρτυρας, θύμα κι ο ίδιος της αιματηρής επίθεσης από χρυσαυγίτικο τάγμα εφόδου στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, είπε: "Συνεννοούνται με μηνύματα κυρίως, είναι σε αναμονή και μόλις δοθεί η εντολή χτυπούν αιφνιδιαστικά, συνήθως περισσότεροι σε αριθμό απ' αυτούς που χτυπάνε, και μετά από λίγα λεπτά εξαφανίζονται. Την επόμενη μέρα κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα. Όπως έκαναν και με τον Ρουπακιά που δολοφόνησε τον Φύσσα και δεν ήξεραν τίποτα, ήταν ένας απλός ψηφοφόρος. Όμως ο Ρουπακιάς ήταν δεύτερος τη τάξει στον πυρήνα της Νίκαιας, ήταν ταμίας".

Ο ίδιος πρόσθεσε: "Σε όλες τους τις ομιλίες με αυτό αρχίζουν και τελειώνουν: ότι εμείς έχουμε τυφλή υπακοή στον αρχηγό. Δεν κάνετε τίποτα αν δεν πάρετε εντολή από τον πυρηνάρχη, τον περιφερειάρχη, τον Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη. Αυτούς τους κυρίους έχουν και τους έχουν κάνει και θεούς. Αυτοί δεν πάνε ούτε στον φούρνο για μια φραντζόλα ψωμί αν δεν πάρουν εντολή...".

Τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία Λουκμάν

Χθες εξάλλου συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του 27χρονου μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα από τους χρυσαυγίτες Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο, που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Οι δύο είναι κατηγορούμενοι και στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Σαχζάτ Λουκμάν ήταν ένας μεροκαματιάρης που εκείνο το ξημέρωμα πήγαινε με το ποδήλατό του από το Περιστέρι στα Πετράλωνα για να πιάσει δουλειά στη λαϊκή. Οι δύο χρυσαυγίτες βγήκαν παγανιά ως τάγμα εφόδου οπλισμένοι με πτυσσόμενο μαχαίρι «πεταλούδα». Τον άφησαν στον τόπο με ένα "επαγγελματικό χτύπημα" παρόμοιο με αυτό του Ρουπακιά στον Παύλο Φύσσα.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μόνο εξ αιτίας του γεγονότος ότι τη δολοφονία είδαν περίοικοι, οι οποίοι αμέσως ειδοποίησαν την αστυνομία, που τους συνέλαβε. Οι δύο, χωρίς να νιώθουν ότι υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να συλληφθούν, είχαν ακόμα πάνω τους το ματωμένο μαχαίρι... Προέβαλαν μάλιστα τον γελοίο ισχυρισμό ότι επιτέθηκαν στον άτυχο μετανάστη γιατί "τους έκοψε τον δρόμο με το ποδήλατο"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL