Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C19.8°C
2 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
14.6°C19.6°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C16.6°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.8°C16.1°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
15.2°C15.2°C
1 BF 63%
Από δημάρχους και περιφερειάρχες / Επιχείρηση υπονόμευσης της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από δημάρχους και περιφερειάρχες / Επιχείρηση υπονόμευσης της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση

Στίγμα συστράτευσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης έδωσε η παρουσία του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Κ. Αγοραστού στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την ώρα που είναι αμήχανη η στάση των δημάρχων για την αποχώρηση ή μη από τον διάλογο με το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τις αλλαγές στον Καλλικράτη.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα την θέσπιση απλής αναλογικής για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Η ΚΕΔΕ ζητάει εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι κατευθύνσεις της μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση.

“Η απλή αναλογική ευνοεί τους ολιγάρχες” ανέφερε ο Κ. Αγοραστός προσθέτοντας: “Με λίγες χορηγίες οι ολιγάρχες θα φτιάχνουν εύθραυστες ισορροπίες μέσα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια με αποτέλεσμα να χαθεί η δημοκρατία στη χώρα”. “Έτσι είναι, εάν έτσι νομίζετε” έσπευσε να απαντήσει ο Δημ. Μπίρμπας (Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία) υπερασπιζόμενος την απλή αναλογική στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αντιπροσώπευσης.

Αποφεύγοντας να πάρει σαφή θέση περί αποχώρησης ή μη από το τραπέζι του διαλόγου, ο Γ. Πατούλης περιορίστηκε στο να εξαπολύσει επίθεση κατά της κυβέρνησης ότι δήθεν δεν κάνει ουσιαστικό διάλογο, ενώ διεμήνυσε ότι “ήδη στην κοινωνία οργανώνονται οι δυνάμεις που αντιδρούν”.

Συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, για το ζήτημα της αλλαγής του Καλλικράτη, πρότεινε ο Απ. Κοιμήσης (ΠΑΣΟΚ) προκειμένου να επανεξεταστεί η στάση των αιρετών. “Ο διάλογος είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο αφού δεν υπάρχει ατζέντα” σημείωσε προσθέτοντας: “Αν η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν ξεκαθαρίσει τη στάση της, ας προχωρήσει μόνη της κι εμείς θα αντιδράσουμε”.

“Η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση δεν σημαίνει μόνο την αλλαγή του εκλογικού νόμου” τόνισε ο Δημ. Μπίρμπας διαφωνώντας με τη σκέψη για αποχώρηση από την επιτροπή. Πρότεινε, μάλιστα, να συνεχιστεί ο διάλογος μέχρι το στάδιο της νομοθέτησης.

“Ολέθριο λάθος” χαρακτήρισε ο Γ. Ιωακειμίδης (ΔΗΜ.ΑΡ., ανεξάρτητοι) το ενδεχόμενο αποχώρησης, υπογραμμίζοντας: “Κινδυνεύουμε να μας κατηγορήσουν για αντικυβερνητισμό”. “Δεν βλέπω κανέναν λόγο αποχώρησης από την επιτροπή, αφού είναι σε εξέλιξη ο διάλογος” τόνισε θυμίζοντας, μάλιστα, ότι δόθηκε η προτεινόμενη από την ΚΕΔΕ παράταση τριών μηνών στη λειτουργία της Επιτροπής έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL