Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Τις πληγές τους μετρούν Αλόννησος, Σκόπελος και Κύμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τις πληγές τους μετρούν Αλόννησος, Σκόπελος και Κύμη

Τις πληγές τους από τη σφοδρή χιονόπτωση επουλώνουν σταδιακά τα δυο νησιά των Σποράδων, Αλόννησος και Σκόπελος, αλλά και η Κύμη. Συνεργεία συνεχίζουν τους αποχιονισμούς, ενώ σταδιακά δίνεται προτεραιότητα στην αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα. Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, την περασμένη Παρασκευή επισκέφθηκε τα δυο νησιά που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία. Ο υπουργός δεσμεύτηκε στους δημάρχους των νησιών για άμεση στήριξη.

“Ευτυχώς είχαμε σύμμαχο τον καιρό και λόγω της ηλιοφάνειας δεν δημιουργήθηκε παγετός στους δρόμους” σχολίασε στην “Α” ο δήμαρχος Αλοννήσου Π. Βαφίνης καθώς στο νησί συνεχίζονται οι αποχιονισμοί προκειμένου μέχρι την Τετάρτη να έχει ανοίξει όλο το οδικό δίκτυο. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Καστανιάς δέκα μέρες μετά τη σφοδρή χιονόπτωση άνοιξε ο δρόμος, καθώς “εκεί το χιόνι έφθασε τα 4 μέτρα”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Ακόμη υπάρχουν δέντρα θαμμένα κάτω από το χιόνι και το δάσος κατά τουλάχιστον 40% έχει καταστραφεί από την κακοκαιρία.

Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Αλοννήσου, πλην κάποιων κατοικιών στην περιοχή Καλαμάκια, όπου δυο οικογένειες θα μετακινηθούν στην χώρα του νησιού. Η υδροδότηση έχει επίσης αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού και σύμφωνα με εκτιμήσεις του δημάρχου “μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι βλάβες σε κάποια αντλιοστάσια θα έχουν επισκευαστεί”. Αύριο προγραμματίζεται να ανοίξουν τα σχολεία της Αλοννήσου.

Στη Σκόπελο πλέον τα συνεργεία του στρατού και του δήμου βοηθούν τους τεχνικούς της ΔΕΗ προκειμένου να διανοιχτούν δρόμοι και να επισκευαστεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης. “Στόχος μας είναι άμεσα να αποκατασταθεί το δίκτυο της ΔΕΗ και να μην λειτουργεί η εφεδρική μονάδα” σχολίασε στην “Α” ο δήμαρχος Χρ. Βασιλούδης. Η υδροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού έχει αποκατασταθεί. Τα σχολεία λειτουργούν πλέον κανονικά.

Στην Κύμη η κατάσταση ομαλοποιείται, καθώς το οδικό δίκτυο και εντός της πόλης έχει πλέον διανοιχθεί. Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί, ενώ μεμονωμένα προβλήματα υπάρχουν στο δίκτυο υδροδότησης, καθώς σε πολλά σημεία έχουν σπάσει λόγω του παγετού οι αγωγοί ύδατος.

Τα σχολεία, πλην ελαχίστων, στην πόλη της Κύμης λειτουργούν κανονικά σήμερα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κύμης - Αλιβερίου Θ. Μπουραντά, “πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι καταγραφές των ζημιών”. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει αποστείλει αίτημα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και στον ΕΛΓΑ προκειμένου να συγκροτηθούν οι αρμόδιες επιτροπές καταγραφών.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε ήδη στις πρώτες εκταμιεύσεις χρημάτων για αποκατάσταση ζημιών από την τελευταία θεομηνία. Έτσι η πληγείσα Λέσβος έλαβε 150.000 ευρώ και η Σαμοθράκη 40.000 ευρώ. Οι δυο περιοχές είχαν προηγουμένως πληγεί και από πλημμύρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL