Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Μπαίνουν οι βάσεις για την εξυγίανση του Γηροκομείου Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπαίνουν οι βάσεις για την εξυγίανση του Γηροκομείου Αθηνών

Ακτίδα φωτός για την ανάταξη του Γηροκομείου Αθηνών αποτελεί η ανάληψη καθηκόντων της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων προ δύο μηνών, την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση των πεπραγμένων της κακοδιοίκησης του αρχιμανδρίτη Πρ. Μπούμπα, ενώ ορκωτοί λογιστές προχωρούν σε εκκαθάριση των ετών 2014, 2015, 2016.

Επί χρόνια πληγή αποτελούσε η κακοδιαχείριση της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών, το οποίο, ενώ ήταν εύρωστο οικονομικά και εθεωρείτο πρότυπο για τις υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων, κατέληξε να είναι αφιλόξενο γι' αυτούς και να έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημία, η οποία ακόμη δεν έχει πλήρως αποτιμηθεί.

Η Δικαιοσύνη εξετάζει τον Πρ. Μπούμπα για τα αδικήματα της απιστίας και υπεξαίρεσης. Σύμφωνα με μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής ο Πρ. Μπούμπας δημιουργούσε προσκόμματα στην έρευνα των αρχών. Ενώ, αντιδρώντας στον ορισμό της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, ο ίδιος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή. Προ ημερών το ακυρωτικό εφετείο απέρριψε την αίτηση Μπούμπα για ασφαλιστικά μέτρα, ενώ η κύρια αγωγή εκδικάζεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι επί διοίκησης Μπούμπα οι συνολικές οφειλές του ιδρύματος ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 12 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ, 5,5 εκατ. ευρώ προς την εφορία, 7,5 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία. Αδιευκρίνιστη είναι προς το παρόν η ζημία από την κακοδιαχείριση των κληροδοτημάτων, τα οποία μισθώνονταν χωρίς όμως να εισπράττονται τα συμφωνημένα τιμήματα. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ζημία περί τα 9 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα ακίνητα του ιδρύματος αγγίζουν τα 500.

Ειδικά για το Γηροκομείο Αθηνών, ενδεικτικό της κακοδιαχείρισης είναι ότι από το 2007 και έπειτα έκλειναν σταδιακά τα κτήρια που φιλοξενούσαν ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα από τα οκτώ να λειτουργούν σήμερα μόλις τα τρία, τα οποία φιλοξενούν 105 τρόφιμους, ενώ απασχολούνται μόλις 87 εργαζόμενοι. Έως το 2007 φιλοξενούνταν 450 ηλικιωμένοι και απασχολούνταν 150 εργαζόμενοι.

Το ύψος των οφειλών μισθοδοσίας αφορά τους 150 εργαζόμενους. Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι λένε ότι “μόλις τον Δεκέμβριο πήραμε δώρο Χριστουγέννων χωρίς να αναγκαστούμε να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια”.

Το Γηροκομείο Αθηνών επισκέφθηκε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, καθώς με δική του πρωτοβουλία και στο πλαίσιο εποπτείας που μπορεί να ασκήσει ο δήμος στο ίδρυμα ορίστηκε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή. “Το άλλοτε κραταιό ίδρυμα, που κάποτε αποτελούσε για την Αθήνα βασική δομή στήριξης των ηλικιωμένων, εξ αιτίας της κακοδιαχείρισης καταρρέει και σήμερα φιλοξενεί μόνο 105 υπερηλίκους” σχολίασε ο Γ. Καμίνης υποστηρίζοντας ότι “πλέον μπαίνουν τα θεμέλια για τη χρηστή διοίκηση και την ανάταξη του Γηροκομείου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL