Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Φαγητό δεν είναι μόνο το χάμπουργκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φαγητό δεν είναι μόνο το χάμπουργκερ

Από το 2015 η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να εδραιώσει με τα σχολικά γεύματα μια διαφορετική κουλτούρα προς το φαγητό. Παράλληλα με την προσπάθεια να στηρίξει τους μαθητές στις πιο άπορες γειτονιές της χώρας, επιχειρεί να τρώνε όλοι μαζί και υγιεινά. Τα θρανία γίνονται τραπέζια, τα παιδιά μαθαίνουν ότι το φαγητό δεν είναι μόνο το χάμπουργκερ και έτσι παιδιά που μεγαλώνουν στη Μεσόγειο επιτέλους μαθαίνουν να τρώνε και Μεσογειακά. Όλα αυτά χάρη στο διατροφολόγιο που έχει εκπονήσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με συνταγές που μαγειρεύονται από κοινωνικούς συνεταιρισμούς που απασχολούν άτομα από ευάλωτες ομάδες.

Αυτή η κουλτούρα της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της υγιεινής διατροφής όσο περνά ο καιρός φαίνεται ότι εδραιώνεται ευρύτερα. Χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία που παίρνει ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) που αναλαμβάνει να πραγματοποιεί γεύματα από φρούτα και λαχανικά κάθε Παρασκευή στο Ρέντη, σε κλειστό χώρο που θα διαμορφωθεί με θέρμανση, τραπέζια και μαγειρείο. Η πρωτοβουλία αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται στο τέλος του μήνα, θα αφορά 100 παιδιά κάθε εβδομάδα από γύρω σχολεία και θα ολοκληρωθεί με το τέλος της σχολικής σεζόν.

Όσοι το κάνουν, το ξανασκέφτονται για το κρέας

Η μέρα χωρίς κρέας ξεκίνησε στην Αμερική το 2003 και ήταν ιδέα του μαρκετινίστα Σιντ Λένερ. Στην πορεία αποδείχτηκε ότι μπορούσε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, στο οποίο συνέβαλε και η στήριξη της σχετικής καμπάνιας από καλλιτέχνες του βεληνεκούς του Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Σε δημοσκόπηση του 2011 που δημοσίευσε η ιστοσελίδα foodnavigator-usa.com το 50,2% ήταν ενήμερο για την ημέρα και το 27% ανέφερε πως είχε επηρεαστεί από τη μέρα χωρίς κρέας και είχε περιορίσει την κατανάλωση του κρέατος γενικότερα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες υλοποιούνται σε Βέλγιο, Ισραήλ, Βραζιλία και πρόσφατα και στην Κροατία.

Στην Ελλάδα πιθανή θετική επίδραση της πρωτοβουλίας θα έχει παραπάνω νόημα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στην παιδική παχυσαρκία. Σχεδόν τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όταν ο μέσος όρος υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι μόλις 24%. "Δεν το κάνουμε από φιλανθρωπία. Θέλουμε να έρθουν τα παιδιά να φάνε σε ένα ωραίο περιβάλλον, να μάθουν να τρώνε υγιεινά και να γνωρίσουν τη μεσογειακή διατροφή", δήλωσε στην "Αυγή" ο Στέφανος Κιρλής πρόεδρος της ΣΕΚΛΑ.

Πώς αλλάζουν οι νοοτροπίες

Η πρωτοβουλία αποτελεί δείγμα της καλής συνεργασίας μεταξύ εμπόρων και κυβέρνησης. Οικοδομήθηκε πάνω στη βάση της καλής εφαρμογής του προγράμματος για τους απόρους που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2015 με χρήματα από το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους) και παρέχει μεταξύ άλλων και τρόφιμα.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει περισσότερους από 410.000 ανθρώπους. Σε αντίθεση με λογικές του παρελθόντος δημιουργήθηκε μια νοοτροπία συλλογικότητας για την υλοποίηση του προγράμματος Αντί να πάει ο καθένας μόνος, οι έμποροι συνένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να υλοποιηθεί το μεγάλο έργο. Έδειξαν έτσι έναν ορθότερο τρόπο σκέψης για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της αγοράς, η οποία τονώθηκε.

"Οι πληρωμές ήταν άμεσες και καλές. Το σημαντικό στη δουλειά μας είναι να πουλάς σε καλή τιμή τη στιγμή που πρέπει. Μετά τα προϊόντα χάνουν την αξία τους σε σημείο να πεταχθούν. Για παράδειγμα, τη στιγμή που σε άλλη χώρα τα λάχανα θα δίνονταν 18 λεπτά, στην προκειμένη είχαμε αμοιβή με 30 λεπτά", ανέφερε ο Σ. Κιρλής. Τα δύο σημαντικά οφέλη που προκύπτουν, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι ότι αφενός παίρνει ανάσα η αγορά, καθώς με τα χρήματα που πήραν έμποροι και παραγωγοί γίνονται επανεπενδύσεις, άρα σχηματίζεται ρευστότητα, αφετέρου αλλάζουν οι νοοτροπίες.

Ενισχύει και το δεκατιανό

Από την Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών βάζουν μπρος και μια ακόμη πρωτοβουλία. Στη δεύτερη φάση του δεκατιανού που δίνεται σε 11.050 μαθητές 68 δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Αττικής, θα δίνεται επιπλέον κάποιο προϊόν από τη Λαχαναγορά. Η δεύτερη φάση του προγράμματος ξεκινά τη Δευτέρα. Για τη σημασία του δεκατιανού η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου είχε δηλώσει στην έναρξή του: "Το δεκατιανό είναι πολύτιμο για τα παιδιά, τα οποία, ανεξάρτητα από το πώς φεύγουν από το σπίτι τους, στις 10 η ώρα τρώνε όλα μαζί”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL