Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Π. Σκουρλέτης: "Θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις για αγρότες και υποδομές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: "Θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις για αγρότες και υποδομές"

Τη δέσμευσή του για στήριξη της Αλοννήσου και της Σκοπέλου, που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία, εξέφρασε κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στα νησιά ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατ. Παπανάτσιου, και τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκη. Άμεση ήταν η ανταπόκριση του κυβερνητικού κλιμακίου, όταν ο δήμαρχος Αλοννήσου δέχθηκε κλήση για απεγκλωβισμό. Το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, με το οποίο το κυβερνητικό κλιμάκιο είχε μεταβεί στο νησί, απεγκλώβισε έναν κτηνοτρόφο μαζί με τον σκύλο του, ενώ κατευθύνθηκε σε μέρος όπου βρίσκονταν δυο βοσκοί εγκλωβισμένοι προκειμένου να τους δοθούν τρόφιμα.

“Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που καταγράφουμε τις επιπτώσεις του φαινομένου, θα ακολουθήσουν όλες εκείνες οι διαδικασίες ώστε να υπάρξουν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις είτε για τους αγρότες είτε για τις υποδομές”, τόνισε ο Π. Σκουρλέτης. “Στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον ΕΛΓΑ θα έχουμε τις αποζημιώσεις που προβλέπονται”, δήλωσε η Κ. Παπανάτσιου, θυμίζοντας ότι "έχουμε δώσει εξάμηνο παράτασης των οφειλών που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής λόγω της προηγούμενης ζημιάς που υπήρχε στην Σκόπελο, είναι η δεύτερη φορά που πλήττεται από καιρικά φαινόμενα η Σκόπελος, τα προβλήματα δεν είναι μόνο το χιόνι τώρα, ήταν και οι πλημμύρες που είχαν".

Στην Αλόννησο πυρετωδώς εργάζονται τα συνεργεία για τον αποχιονισμό, την κοπή δέντρων που έσπασαν υπό το βάρος του χιονιού, αλλά και την αποκατάσταση βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Μέχρι χθες το 90% των κτηρίων είχε ρεύμα, ενώ νερό είχε το 60% αυτών. “Ήρθε ο πολιτισμός μετά από επτά μέρες”, έλεγε ο δήμαρχος, Π. Βαφίνης. Ωστόσο, εκτίμησε ότι “μόνο εάν λιώσουν τα χιόνια, θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς στις υποδομές”. “Μέχρι τότε ευχόμαστε να έχουμε σύμμαχο τον καιρό και τον ήλιο”, έλεγε ο δήμαρχος καθώς μέσα στην πόλη το χιόνι φθάνει τα δυο μέτρα, ενώ σε ορεινές αγγίζει ακόμη και τα τρία μέτρα. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως την Τρίτη.

Στη Σκόπελο συνεχίζεται η επιχείρηση αποχιονισμού των δρόμων, με τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο να είναι πλέον ανοικτός. “Τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθεί η οδική συγκοινωνία στο νησί” εκτίμησε ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρ. Βασιλούδης. Ταυτόχρονα, συνεργεία της ΔΕΗ μαζί με τεχνικούς της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του νησιού αποκαθιστούν την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση στο νησί. Μέχρι χθες το απόγευμα είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 90% των οικημάτων της Σκοπέλου. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και τη Δευτέρα.

Στην Κύμη, από χθες στα δυο χωριά, Μακρυχώρι και Μανίκια, έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο κεντρικό οδικό δίκτυο, ενώ επιτεύχθηκε η διάνοιξη των δρόμων προς τα τρία μαντριά, στις ορεινότερες περιοχές, προκειμένου οι βοσκοί να έχουν πρόσβαση. “Ενώ συνεχίζονται οι αποχιονισμοί στις ορεινές περιοχές, οι προσπάθειές μας προσανατολίζονται πλέον και στον καθαρισμό των στενών δρόμων μέσα στην πόλη της Κύμης”, τόνισε στην “Α” ο δήμαρχος, Θ. Μπουραντάς. Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου, πλην κάποιων διάσπαρτων αγροικιών. Τα σχολεία σταδιακά θα λειτουργήσουν από Δευτέρα στην πόλη της Κύμης, καθώς καταβάλλεται προσπάθεια να καθαριστούν οι αυλές.

Από τον δήμο Κύμης - Αλιβερίου έχει σταλεί αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη του κόστους μίσθωσης μηχανημάτων ιδιωτών, προκειμένου να γίνει ο αποχιονισμός. Παράλληλα, ο δήμος ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία να σταλούν κλιμάκια εμπειρογνωμόνων για την καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα, καθώς στέγες έχουν υποχωρήσει από το βάρος του χιονιού. Επίσης, έχει αποστείλει αίτημα προς τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να γίνει αποτίμηση της ζημιάς στην αγροτική παραγωγή.

Στη Λέσβο, όπου ήταν εκτεταμένες οι ζημιές λόγω της χιονόπτωσης, το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως την 7η Φεβρουαρίου. Επιτροπή της Περιφέρειας Β. Αιγαίου έχει ξεκινήσει τις καταγραφές για ζημιές σε καταστήματα, αλλά και στάνες, όπου έχουν καταρρεύσει στέγες σκοτώνοντας παραγωγικά ζώα. Παράλληλα, καταγράφονται εκτεταμένες ζημιές σε ελαιόδεντρα. Το κεντρικό δίκτυο της Λέσβου είναι πλέον ανοικτό, ενώ οι αποχιονισμοί συνεχίζονται στους αγροτικούς δρόμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL