Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Σε Αλόννησο - Σκόπελο σήμερα οι Π. Σκουρλέτης και Ν. Τόσκας / Η κακοκαιρία υποχωρεί, τα προβλήματα παραμένουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε Αλόννησο - Σκόπελο σήμερα οι Π. Σκουρλέτης και Ν. Τόσκας / Η κακοκαιρία υποχωρεί, τα προβλήματα παραμένουν

Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει από χθες, ωστόσο παραμένει δύσκολη η κατάσταση στη Σκόπελο και την Αλόννησο και συνεχίζονται οι προσπάθειες να ανοίξουν οι δρόμοι προς τα δύο αποκλεισμένα χωριά της ευρύτερης περιοχής της Κύμης, Μακρυχώρι και Μανίκια.

Ο γεν. γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης εξουσιοδότησε χθες τους περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου να κηρύξουν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τη Σκόπελο και τη Λέσβο. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να μεταβούν σε Αλόννησο και Σκόπελο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Στη Σκόπελο, μέχρι χθες το απόγευμα, αρκετές περιοχές του νησιού δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα και αρκετά σπίτια είχαν μείνει χωρίς νερό εξαιτίας της ανεπαρκούς τάσης του ρεύματος. Με χθεσινό αίτημά του στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο δήμαρχος Χρ. Βασιλούδης ζήτησε να αποσταλεί ελικόπτερο με διασώστες για τον απεγκλωβισμό επτά ατόμων και ενός κτηνοτρόφου. Είχε προηγηθεί ο απεγκλωβισμός έξι ατόμων, εκ των οποίων δύο ήταν μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο στο νησί δεν υπάρχει δεν υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας, καθώς το πλοίο από τον Βόλο εκτελεί κανονικά δρομολόγια. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και τη Δεύτερα.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου Π. Βαφίνης ανέφερε ότι “ακόμη και μηχανήματα του στρατού δυσκολεύονται να κάνουν αποχιονισμούς” εξηγώντας ότι σε πολλές περιοχές το χιόνι φθάνει τα τρία μέτρα. Σχετικά με την ηλεκτροδότηση σημείωσε ότι "σε κάποιες περιοχές επανέρχεται το ρεύμα και ύστερα διακόπτεται” εξαιτίας της προχειρότητας των επισκευών. “Το 20% των οικημάτων παραμένει χωρίς ηλεκτρικό” υπογράμμισε. “Ευτυχώς επισκευάστηκε η παροχή ρεύματος για τα αντλιοστάσια και πλέον έχουμε νερό”. “Πλην των μεγάλων οικισμών, υπάρχουν αρκετά σπίτια που είναι εγκλωβισμένα” πρόσθεσε ο δήμαρχος. Χθες απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα.

Στον Βόλο είχαμε προβλήματα στην υδροδότηση λόγω βλάβης στο δίκτυο, ζήτημα για το οποίο αναμένεται να διαταχθεί ΕΔΕ.

“Προσπαθούμε να προχωρήσουν οι διανοίξεις οδών προς και τις ορεινότερες περιοχές, όπου βρίσκονται τρεις στάνες” τόνισε ο δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου Θ. Μπουραντάς. Πρόβλημα ηλεκτροδότησης υπάρχει σε μεμονωμένες κατοικίες, ενώ εκτιμά ότι με την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης θα λειτουργήσουν και τα αντλιοστάσια νερού καθώς και ότι κάποια από τα σχολεία θα ανοίξουν τη Δευτέρα.

Αναφερόμενος στην κακοκαιρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος τόνισε πως "από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα με δεδομένη τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας, που συνεχίζεται για ένατη μέρα, αν και σήμερα με σαφή τάση αποκλιμάκωσης. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν τόσο η Πυροσβεστική όσο και ο ελληνικός στρατός" προσθέτοντας ότι "παρά τις δυσκολίες, η χώρα παρέμεινε λειτουργική στο μεγαλύτερο μέρος της με ανοιχτούς τους μεγαλύτερους οδικούς άξονες, αν και παρατηρήθηκαν προβλήματα, κυρίως στην Εύβοια, την Αλόννησο και τη Σκόπελο, αλλά και σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου. Για τις βλάβες που παρατηρήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο έχει εξάλλου διαταχθεί ΕΔΕ από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σπίρτζη".

Τέλος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μετέφερε συνολικά 87 ασθενείς προς νοσηλευτικά ιδρύματα, προς ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και προς τις οικίες τους, κυρίως νεφροπαθείς, ενώ σε ασφαλή σημεία μεταφέρθηκαν 336 άτομα. Η Πυροσβεστική μετέφερε επίσης 144 γιατρούς και νοσηλευτές ενώ ανταποκρίθηκε και σε 100 κλήσεις για παροχή βοήθειας, αντλήσεις υδάτων ή μεταφορά τροφίμων - φαρμάκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL