Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Αρνητική εισήγηση στον Άρειο Πάγο για την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών / "Δεν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρνητική εισήγηση στον Άρειο Πάγο για την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών / "Δεν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης"

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι πρώτοι δύο αξιωματικοί που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τ. Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι ζήτησε χθες από το Β' ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου.

Η εισαγγελέας έκρινε ότι είναι νομικά απαράδεκτο το αίτημα των τουρκικών αρχών γιατί "από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν εδώ προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ". Πιο συγκεκριμένα, η κ. Θεοδώρου είπε ότι στο αίτημα της Τουρκίας δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία, είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο, ενώ οι εισαγγελικές αρχές Τουρκίας δεν απάντησαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας.

Ακόμα όμως κι αν πληρούνταν οι παραπάνω προϋποθέσεις και πάλι ο Άρειος Πάγος δεν θα πρέπει να εκδώσει τους Τούρκους αξιωματικούς γιατί, όπως είπε η εισαγγελέας, "κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά". Υιοθέτησε μάλιστα τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης που υποστήριξε ότι έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί, όπως επίσης απολύθηκαν χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται, ούτε αναστέλλονται".

Νωρίτερα το δικαστήριο δέχτηκε να προβληθεί βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και όπως είπαν οι συνήγοροί τους Χρ. Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, αυτό "δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης".

Κατά της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών κατέθεσαν ο ναύαρχος ε.α. κ. Φενέκος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ. Τσιτσελίκης , ο πρόεδρος της ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ε.Ε. και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος. Μάλιστα ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά "αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης, δεν θα ενέκρινα την έκδοσή τους". Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου.

Παρεμβάσεις Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού κατά της έκδοσης

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υπόθεση, δήλωσε: «Είναι ζήτημα τιμής και κύρους για την Ελλάδα να επιβεβαιωθεί προς κάθε κατεύθυνση ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη αποφασίζει ανεπηρέαστη και απερίσπαστη από οποιαδήποτε απόπειρα εσωτερικών ή εξωτερικών παρεμβάσεων».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: "Ενώνω τη φωνή μου με εκείνους που είναι κατά της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών. Η έκδοσή τους μπορεί και να ισοδυναμεί με αποστολή σε θαλάμους βασανιστηρίων και στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα έχουν στη χώρα τους δίκαιη δίκη;".

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε: "Δηλώνω απερίφραστα με βαθύ το αίσθημα της δημοκρατικής νομιμότητας ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δεν πρέπει να εκδοθούν από τη χώρα μας στην Τουρκία του Ερντογάν. Το οφείλουμε στην ιστορία μας αλλά και στο όνομα των δημοκρατικών αρχών του πολιτεύματός μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL