Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ορνιθολογική: Επείγουσα η ανάγκη για καθολική απαγόρευση του κυνηγιού

Λόγω κακοκαιρίας, τουλάχιστον ως το Σαββατοκύριακο

Την απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη την ελληνική επικράτεια, τουλάχιστον μέχρι και το ερχόμενο σαββατοκύριακο, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, ζητάει με κατεπείγουσα επιστολή της η Ορνιθολογική Εταιρεία από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως επισημαίνει, οι τοπικές ή περιφερειακές απαγορεύσεις δεν επαρκούν για την προστασία των πουλιών που αναζητούν καταφύγιο, διότι αυτές εφαρμόζονται στις χιονόπληκτες περιοχές και όχι σε αυτές όπου τα πουλιά έχουν καταφύγει. Ακριβώς σε αυτές εκδηλώνεται το μαζικό κυνήγι, καθώς οι κυνηγοί βρίσκουν εύκολη και άφθονη λεία τη στιγμή που τα πουλιά έχουν ανάγκη ηρεμίας για να τραφούν και να ανακτήσουν δυνάμεις.

Η Ορνιθολογική αναδεικνύει και μια άλλη παράμετρο, αυτή της μετακίνησης πτηνών λόγω χιονιά από πολύ βόρειες και αρκτικές περιοχές της Ευρώπης, από τα μέσα Δεκεμβρίου, προς τη χώρα μας. Αναφέρει δε πως χαρακτηριστικά είδη πουλιών από τον παγωμένο Βορρά είναι η χιονόπαπια, που παρατηρήθηκε στο Δέλτα του Αξιού και στην Καστοριά, οι βελουδόπαπιες, που έφτασαν ώς τα Μέγαρα για να βρουν καταφύγιο, αλλά και τα φερεντίνια στον Σχοινιά (Αττική) και το κηλιδοβούτι στα Χανιά της Κρήτης.

Η οργάνωση καλεί τους πολίτες να καταγγείλουν τυχόν περιστατικά λαθροθηρίας στις κατά τόπους αρχές και στο Κέντρο Δασοπροστασίας 1591. Με το αίτημα της Ορνιθολογικής συντάσσονται και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Δείτε όλα τα σχόλια