Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας

Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο μπαίνουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί υψηλόβαθμων στελεχών της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis στην Ελλάδα, η κίνηση των οποίων θα ελεγχθεί σε βάθος δεκαετίας. Την έρευνα διέταξε ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτης Αθανασίου, ενώ την εποπτεία ανέλαβε ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή για τη νέα εισαγγελική παρέμβαση στάθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento”, σύμφωνα με το οποίο στο σκάνδαλο με τον χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων και χιλιάδων γιατρών από τον φαρμακευτικό πολυεθνικό κολοσσό εμπλέκονται μεταξύ άλλων, πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργοί, αλλά και φορείς όπως η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, κρατικοί λειτουργοί, γιατροί και παρένθετες εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Γείτονα (των γνωστών εκπαιδευτηρίων).

Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να υποβληθούν και αιτήματα δικαστικής συνδρομής προκειμένου να αντληθούν περαιτέρω στοιχεία και να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου έχουν ήδη διαβιβαστεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου όλα τα δημοσιεύματα και οι καταγγελίες για την πολύκροτη υπόθεση. Σύμφωνα με αυτά, η Novartis φέρεται να χρημάτισε χιλιάδες γιατρούς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στα ασφαλιστικά ταμεία και κρατικούς αξιωματούχους που κατείχαν καίρια πόστα προκειμένου να "σπρώχνει" τα προϊόντα της και να αυξάνει το μερίδιό της στην αγορά.

Το σκάνδαλο αποκάλυψαν δύο Έλληνες πρώην υπάλληλοι της φαρμακοβιομηχανίας που εργάζονταν εκεί από το 2008. Εκ της θέσεώς τους, οι δύο πρώην υπάλληλοι μπορούσαν να γνωρίζουν από πρώτο χέρι στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων τα τελευταία οκτώ χρόνια προκειμένου να λαμβάνουν ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία και χιλιάδων γιατρών για να συνταγογραφούν τα φάρμακα που παρήγαγε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL