Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Πυκνές χιονοπτώσεις δοκιμάζουν τη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυκνές χιονοπτώσεις δοκιμάζουν τη χώρα

Πυκνές χιονοπτώσεις σε όλη την ηπειρωτική χώρα αλλά και στα νησιά του Αιγαίου αναμένονται σήμερα, με τους ανέμους να παραμένουν ισχυροί κυρίως στην ανατολική περιοχή. Το θερμόμετρο κατρακυλά υπό το μηδέν, ενώ ολικός παγετός θα σκεπάσει τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά. Σε ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός, ενώ στο έργο απεγκλωβισμού συμμετέχει και ο στρατός. Ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη πραγματοποιήθηκε χθες, με τον ίδιο να δίνει τον τόνο. “Όλοι και όλες δίνουμε αυτή τη στιγμή την μάχη για να μπορέσουμε να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις από ένα πρωτόγνωρο κύμα κακοκαιρίας και νομίζω ότι μέχρι τώρα τα πάμε καλά” σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, δεσμευόμενος ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές. Παρ’ ότι το στοίχημα ήταν να μείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο, αποκλεισμένα παραμένουν 10 χωριά στην Εύβοια. Σοβαρά είναι τα προβλήματα στα νησιά του Αιγαίου. Χωρίς ηλεκτροδότηση είναι το μεγαλύτερο μέρος της Αλοννήσου. Προβλήματα στην τηλεθέρμανση εντοπίστηκαν στην Πτολεμαΐδα. Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία σε Δυτική, Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, όπως και στα νησιά του Αιγαίου, των Σποράδων αλλά και την ορεινή Κρήτη. Στην Πελοπόννησο, πλήγμα από την κακοκαιρία υπέστη η Πάτρα, όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στα προάστια το φαινόμενο ήταν εντονότερο. Κλειστά θα είναι τα σχολεία του Δήμου Αθηναίων, όπως και οι παιδικοί σταθμοί. Το ίδιο θα ισχύσει για τα σχολεία στα βόρεια προάστια και στις ορεινές περιοχές της Αττικής.

Παραμένουν αποκλεισμένα 10 χωριά σε Κύμη - Αλιβέρι

Εργώδεις προσπάθειες καταβάλλει η Πυροσβεστική μαζί με μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, αλλά και του στρατού προκειμένου να απεγκλωβιστούν 10 χωριά της περιοχής που έχουν αποκλειστεί από το χιόνι. Κατά τόπους υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης κυρίως στις περιοχές που είναι αποκλεισμένες και δεν μπορούν να φτάσουν τα εκχιονιστικά οχήματα και τα συνεργεία της ΔΕΗ. Εκτεταμένα είναι τα προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού, με στρώματα παγετού να έχει καλύψει το οδόστρωμα. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία του δήμου.

Η Σκύρος παραμένει αποκλεισμένη από την αεροπορική σύνδεση, ενώ μόλις χθες έδεσε στο λιμάνι της καράβι που ήρθε από την Κύμη και σε αυτό επιβιβάστηκαν μόνο όσα οχήματα είχαν αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς παραμένει κλειστό μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου της κεντρικής Εύβοιας. Σοβαρά είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού. Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία στη Σκύρο.

Στην Αλόννησο το 60% των σπιτιών παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό

“Τραγική” χαρακτηρίζει στην “Α” την κατάσταση στην Αλόννησο ο δήμαρχος Π. Βαθύνης, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ το 60% των οικημάτων του νησιού δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, με το χιόνι σε πολλά σημεία έχει ξεπεράσει το 1,5 μέτρο. Τα τέσσερα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά πιθανότατα έως το τέλος της εβδομάδας. “Πολλά δέντρα έχουν σπάσει και έχουν καταπλακώσει τα καλώδια της ΔΕΗ” εξηγούσε ο δήμαρχος Αλοννήσου. Μόλις χθες, από την Παρασκευή, έφτασε στο νησί καράβι από τον Βόλο με πρόσθετο συνεργείο τεχνικών της ΔΕΗ. “Συνεργεία καθαρίζουν το κεντρικό οδικό δίκτυο και δίνουμε προτεραιότητα σε ό,τι μας ζητήσει η ΔΕΗ” τόνιζε με αγωνία ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι “καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αποκατασταθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης”. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος απευθύνει έκκληση για δεύτερο γιατρό, καθώς στο νησί υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός.

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο σημειώθηκαν στη Σκόπελο, όπου, όμως, επιχειρούσε από χθες το μεσημέρι εκχιονιστικό μηχάνημα. Προβλήματα εντοπίστηκαν στα περίχωρα της Λάρισας λόγω του ολικού παγετού. Κλειστά παραμένουν και σήμερα τα σχολεία σε Λάρισα και Βόλο. Οι δύο δήμοι θα διατηρήσουν μέχρι νεωτέρας ανοιχτές τις κοινωνικές δομές για τη φιλοξενία των άστεγων.

Με διακοπές η τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα

Στην Πτολεμαΐδα υπάρχει πρόβλημα στην τηλεθέρμανση, η οποία είναι εκ περιτροπής διακοπτόμενη ανά δύο ώρες λόγω προβλημάτων στην εφεδρική μονάδα πετρελαίου της ΔΕΗ. Έτσι, ανά δυο ώρες λειτουργεί η τηλεθέρμανση στα κτήρια στο κέντρο της πόλης και ανά δυο ώρες στα κτήρια που βρίσκονται περιφερειακά. Βλάβη εντοπίστηκε περί τις 12.30 το μεσημέρι και στη μονάδα 3 του λιγνίτη, η οποία προσφέρει τηλεθέρμανση. Η βλάβη αποκαταστάθηκε άμεσα προκειμένου τα 14.000 να έχουν θέρμανση. Από τον Δήμο Πτολεμαΐδας διευκρινίζουν ότι “ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα ηλεκτροδότησης”. Λόγω του τσουχτερού κρύου, τα σχολεία στον Δήμο Πτολεμαΐδας θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά, όπως θα συμβεί και στους υπόλοιπους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το οδικό δίκτυο, παρά τον παγετό, παραμένει ανοιχτό.

Στα "άσπρα" και με σοβαρά προβλήματα τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου

“Από την 27η Μαρτίου του 1987 έχει να ρίξει τόσο χιόνι” λένε οι κάτοικοι της Λέσβου, καθώς υπάρχουν σημεία όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο. Εκτεταμένα προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης έχουν εντοπιστεί στο οδικό δίκτυο τόσο της Λέσβου, όσο του Άγιου Ευστράτιου, της Λήμνου και της Ικαρίας, καθώς λόγω της έντονης χιονοθύελλας δεν είναι εφικτός ο αποτελεσματικός αποχιονισμός. Με απόφαση της περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου Χρ. Καλογήρου κλειστά παραμένουν και σήμερα τα σχολεία όλης της Περιφέρειας. Παράλληλα, η περιφερειάρχης ζητά από τον Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή να δοθεί παράταση της προθεσμίας καταβολής των τελών κυκλοφορίας “δεδομένης της έντονης χιονόπτωσης στα νησιά και της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων να μεταβούν στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη σχετική πληρωμή”, όπως αναφέρει στην επιστολή της. Για τους πρόσφυγες που παραμένουν στη Μόρια της Λέσβου, τη Χίο και τη Σάμο, η Χρ. Καλογήρου υπενθυμίζει μέσω της “Α” στην ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι “θέτει στη διάθεσή του όλες τις δυνατότητες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου ζητήματος”.

Μικροπροβλήματα από τα χιόνια στην Κρήτη

Έντονα προβλήματα λόγω της πυκνής και συνεχόμενης χιονόπτωσης εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα σχολεία στις περιοχές Γοργολαΐνης, Τεμένους, Βασιλειών, Αγίου Σύλλα και Αγίου Βλάση παραμένουν και σήμερα κλειστά. Ανοιχτό μέχρι νεωτέρας παραμένει το κέντρο αστέγων, όπου φιλοξενούνται καθημερινά 8-10 άτομα. Διαρκείς αποχιονισμούς κάνουν μηχανήματα προκειμένου το κεντρικό οδικό δίκτυο του Ηρακλείου να παραμένει ανοιχτό, όπως και η οδική αρτηρία από και προς το νοσοκομείο.

Μικροατυχήματα έχουν σημειωθεί στους δρόμους του Δήμου Χανίων κυρίως λόγω του παγετού στους δρόμους. Ανοιχτό παραμένει το οδικό δίκτυο του δήμου και στις ορεινές περιοχές του. Πάντως, λόγω του τσουχτερού κρύου παραμένει ανοιχτό το καταφύγιο αστέγων, όπου τις τελευταίες μέρες έχουν φιλοξενηθεί ημερησίως 12-15 άτομα.

Ανοιχτοί χώροι για τους άστεγους σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Θερμαινόμενες αίθουσες για τους άστεγους διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων. Πρόκειται για τις λέσχες φιλίας σε Κολοκυνθού (Αίμονος 9 και Άστρους), Κουκάκι (Δράκου 26-28), Πανόρμου και Βαθέως, πλ. Αμερικής (Τελέστου 4), αλλά και το γυμναστήριο του ΟΠΑΝΔΑ στο Παγκράτι (Φορμίωνος 12). Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή με ομάδες δράσης. Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να καλούν στις τηλεφωνικές γραμμές 210 5246515 και 210 5246516, καθώς και στον τετραψήφιο αριθμό 1595.

Στον Δήμο Πειραιά ανοιχτές είναι θερμαινόμενες αίθουσες. Πρόκειται για το Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης (Λ. Βασιλέως Γεωργίου Β’ 9 -11), το οποίο θα λειτουργήσει από τις 6 π.μ. έως τις 10 μ.μ. Σε 24ωρη βάση θα λειτουργήσει η δομή φιλοξενίας αστέγων Υπνωτήριο Πειραιά, Λιμάνι Αλληλεγγύης (Ακτή Ποσειδώνος 2-4, 1ος όροφος, Πύργος Πειραιά).

Στη Θεσσαλονίκη ανοιχτές είναι οι αίθουσες στο 4ο Παράρτημα ΚΑΠΗ (Γρ. Λαμπράκη 42) 5ο Παράρτημα ΚΑΠΗ (Αλεξανδρείας 27) κατά τις ώρες 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Επίσης, ανοιχτό είναι το υπνωτήριο αστέγων (Ανδρ. Γεωργίου 13) από τις 5 μ.μ. έως το πρωί της επομένης ημέρας στις 11 π.μ. Από τις 10.30 π.μ. έως τις 5 μ.μ. ανοιχτό είναι το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Μοναστηρίου 62).

Η ΔΕΗ αναστέλλει για μία εβδομάδα οι ανακοπές ρεύματος

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, η ΔΕΗ αναστέλλει για μία εβδομάδα τις αποκοπές ρεύματος των πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ολόκληρη τη χώρα. Την ίδια ώρα, τα συνεργεία της εταιρείας επεμβαίνουν προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Τις τελευταίες ημέρες σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης εντοπίστηκαν σε Αλόννησο, Εύβοια, αλλά και σε Λέρο και Λειψούς, το οποία αποκαθίστανται σταδιακά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL