Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΟΡΑ ΜΑΦΙΟΖΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ / Πόλεμος στη "μαύρη" εργασία από το ΣΕΠΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΟΡΑ ΜΑΦΙΟΖΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ / Πόλεμος στη "μαύρη" εργασία από το ΣΕΠΕ

Την ώρα που ήταν on air, το τηλέφωνο χτυπούσε διαρκώς. Η μία καταγγελία διαδεχόταν την άλλη για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, όπως και οι ερωτήσεις. Έχει πολλή δουλειά να κάνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ο Νάσος Ηλιόπουλος, γενικός γραμματέας του Σώματος, το κατάλαβε για τα καλά χθες, στο στούντιο του ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του και συνομιλίας με τους ακροατές. Όμως, ήδη έχει σηκώσει τα μανίκια. Όπως δήλωσε στην “Αυγή”, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη στον προγραμματισμό των ελέγχων που θα γίνουν το πρώτο τρίμηνο και θα εστιάζουν στους κλάδους που υπάρχει υψηλή καταγεγραμμένη παραβατικότητα. Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα δοθεί βάρος στο κομμάτι της μαύρης εργασίας που τα προηγούμενα χρόνια έμενε στο απυρόβλητο και αφορά το κομμάτι της υποδηλωμένης εργασίας.

Ειδικότερα, ο γ.γ. δήλωσε στα δύο μέσα ότι η λεγόμενη μαύρη εργασία χωρίζεται σε δύο είδη παραβατικότητας: την ολοκληρωτικά ανασφάλιστη μαύρη εργασία και την υποδηλωμένη εργασία, δηλαδή σε εργαζόμενους που δουλεύουν οχτάωρα και πλέον και ασφαλίζονται για 1 έως 4 ώρες. Η ολοκληρωτικά μαύρη εργασία εκτιμάται ότι ξεπερνά συνολικά το 10% στους κλάδους της οικονομίας, ενώ σε κάποιους συγκεκριμένους κλάδους μπορεί να ξεπερνάει και το 30% με 40%. Η υποδηλωμένη εργασία αφορά σε έναν στους τρεις εργαζόμενους, προκαλώντας έτσι τεράστιο πρόβλημα και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Σε εστίαση και τουρισμό οι πολλές παραβάσεις

Οι κλάδοι όπου διαπιστώνονται οι περισσότερες παραβάσεις στην εργατική νομοθεσία είναι η εστίαση και ο τουρισμός. Στην εστίαση συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι που κάνουν παραδόσεις με μηχανάκι, αλλά και όσοι και όσες δουλεύουν σε καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης. «Εκεί οι επιθεωρητές αντιμετωπίζουν και μαφιόζικες καταστάσεις, με μπράβους, προπηλακισμούς και μηνύσεις κατά των επιθεωρητών. Κανένας επιθεωρητής δεν θα είναι μόνος του απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και καταστάσεις», ξεκαθάρισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Μιλώντας στην “Α” τόνισε ότι το προσεχές τρίμηνο θα δοθεί βάρος στην εστίαση και για τη συνέχεια ετοιμάζονται συγκεκριμένα προγράμματα που αφορούν τον τουρισμό. Υπογράμμισε ακόμη ότι για πρώτη φορά θα γίνουν με πανελλαδικό συντονισμό χιαστί έλεγχοι, που σημαίνει ότι οι επιθεωρήσεις θα αλλάζουν πόλεις και περιοχές ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα. Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2016 πραγματοποιήθηκαν 22.883 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν πρόστιμα 64 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενίσχυση του Σώματος

Ο γ.γ. ανέφερε πως υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας. Αυτή τη στιγμή το ΣΕΠΕ βρίσκεται σε διαδικασία συνολικής ανασυγκρότησης. Στους 700 επιθεωρητές που ήδη απασχολούνταν, προστέθηκαν πρόσφατα 50 νέοι από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 1998 και αναμένεται να υπάρξει ενίσχυση του Σώματος με πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Επίσης, όπως ενημέρωσε ο κ. Ηλιόπουλος, από την καινούργια χρονιά υπάρχει καινούργιο πληροφοριακό σύστημα στο ΣΕΠΕ, συνδεδεμένο με την Εργάνη και άλλες υπηρεσίες, μέσω του οποίου οι έλεγχοι καθοδηγούνται προς επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παραβιάζουν τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα πιο στοχευμένους ελέγχους.

Αντίθετη ήταν η κατάσταση που επικρατούσε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Ο Ν. Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. κατήργησε τη νομική υπηρεσία του ΣΕΠΕ, "κάτι μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη". Συνεπώς καταλαβαίνει κανείς "ότι δεν ήταν τυχαία η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις το προηγούμενο διάστημα».

Καμία καταγγελία δεν πάει χαμένη

Ο γ.γ. κάλεσε τους πολίτες να απευθύνονται στο τηλέφωνο 15512 για ανώνυμες καταγγελίες με τα στοιχεία της επιχείρησης που θέλουν να δεχτεί έλεγχο. Διαβεβαίωσε ότι καμία καταγγελία δεν είναι μάταιο να γίνει. Οποιαδήποτε καταγγελία φτάνει στο ΣΕΠΕ ερευνάται, ενώ κατέστησε απολύτως σαφές, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς ορισμένων εργοδοτών που θέλουν να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους, ότι σε καμία περίπτωση το ΣΕΠΕ δεν επιβάλλει πρόστιμο στον εργαζόμενο που προχωρά σε καταγγελία, ακόμα και αν εμφανίζεται υπό φανερό ή κρυφό εκβιασμό, να έχει συναινέσει στις παράνομες πρακτικές της επιχείρησης.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες κινήσεις της κυβέρνησης, είπε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ότι έχει ήδη θεσμοθετηθεί, ξεπερνώντας τη λογιστική που κυριαρχούσε παλιότερα, ότι τα πρόστιμα που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις δεν θα πηγαίνουν στην εφορία όπως παλιότερα, αλλά κατά 80% στον ΕΦΚΑ και κατά 20% για τα λειτουργικά έξοδα του ΣΕΠΕ.

Τέλος ο Ν. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην αυστηροποίηση των ποινών προς τις επιχειρήσεις που παρανομούν και στο θεσμικό επίπεδο, π.χ. σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες αδειοδότησης, αλλά και την ανάθεση δουλειών από το κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL