Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Τη δικαστική οδό παίρνει η υπόθεση του Αρτ. Σώρρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τη δικαστική οδό παίρνει η υπόθεση του Αρτ. Σώρρα

Στην πρόεδρο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για περαιτέρω έλεγχο διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών του 2013 που φέρεται να δικαιώνει τους απίθανους ισχυρισμούς του Αρτ. Σώρρα για το καταπίστευμα των 600 δισ. δολαρίων, καθώς και τα σχετικά δημοσιεύματα.

Παράλληλα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνισαν ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι των εφοριών έχουν λάβει οδηγίες να ενημερώνουν τους πολίτες ότι δεν απαλλάσσονται από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με την κατάθεση εξώδικης δήλωσης με την οποία ζητούν διαγραφή οφειλών επικαλούμενοι τα κεφάλαια του Αρτ. Σώρρα.

Η υπόθεση πήρε ήδη τη δικαστική οδό, καθώς, κατόπιν εντολής της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, ανασύρθηκαν από το αρχείο προς διερεύνηση όλες οι δικογραφίες που αφορούν τον Αρτ. Σώρρα, ενώ, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλ. Ζαγοραίου, διερευνάται από την Οικονομική Αστυνομία εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της προτροπής στους πολίτες να μην πληρώνουν τις οφειλές τους σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον επιθεωρητής του Αρείου Πάγου μετέβη στη Θεσσαλονίκη για να λάβει εξηγήσεις σχετικά με προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για τη μη αποδοχή της επίμαχης εξώδικης δήλωσης από υπάλληλο του Δημοσίου.

Κυβερνητικές πηγές: “Η σημερινή κυβέρνηση ήταν η μόνο που έχει ζητήσει διερεύνηση της υπόθεσης”

Η δράση του Αρτ. Σώρρα και της οργάνωσής του Ελλήνων Συνέλευσις αποτέλεσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς κόμματα της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την ευαίσθητη αυτή υπόθεση για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για ολιγωρία στην προστασία των πολιτών από τους ισχυρισμούς του Αρτ. Σώρρα. Παράλληλα Ν.Δ. και Ποτάμι επιχείρησαν να ενοχοποιήσουν το αντιμνημονιακό ρεύμα που ανέδειξε τη σημερινή κυβέρνηση στην εξουσία με τις αντιλήψεις και τη συνωμοσιολογία του Αρτ. Σώρρα και των οπαδών του.

Από τη μεριά της κυβέρνησης επισημάνθηκε ότι η υπόθεση είναι στα χέρια των εισαγγελικών αρχών, καθώς η σημερινή κυβέρνηση ήταν “η μόνη που έχει ζητήσει ήδη την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης”, ενώ υπενθυμίστηκε ότι η υπόθεση του Αρτ. Σώρρα γιγαντώθηκε επί των ημερών της Ν.Δ.

Άλλωστε η δικαστική απόφαση που φέρεται να δικαιώνει τον Αρτ. Σώρρα για το καπίστευμα των 600 δισ. δολαρίων που υποτίθεται ότι έλαβε πουλώντας αρχαία ελληνική τεχνολογία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ βγήκε μετά από μήνυση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδη για διασπορά ψευδών ειδήσεων, ο οποίος όμως δεν παρευρέθηκε στη δίκη.

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν ότι “η Ν.Δ. και στη συνέχεια ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι με χρονοκαθυστέρηση ετών κατάλαβαν ότι υπάρχει η υπόθεση του Αρτ. Σώρρα” καλώντας την Ν.Δ. “αντί να παραβιάζει ανοιχτές θύρες, ζητώντας την αφύπνιση της κυβέρνησης, να βγει από τη χειμερία νάρκη και να μην ανάγει την συγκεκριμένη υπόθεση σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης αφού αυτό “μόνο υπηρεσίες στον ίδιο τον Αρτ. Σώρρα προσφέρει”.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: “Το φαινόμενο Σώρρα γεννήθηκε και ανδρώθηκε επί ημερών της Ν.Δ.”

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι “η αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. ξεπερνά κάθε επίπεδο πολιτικής γελοιότητας, καθώς, για ένα φαινόμενο που γεννήθηκε και ανδρώθηκε επί των ημερών της, το φαινόμενο Σώρρα, εγκαλεί σήμερα την κυβέρνηση”.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σημείωσε πως “είναι εντυπωσιακό ότι η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που εκδόθηκε το 2013, δεν απασχόλησε ούτε στο ελάχιστο την τότε κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό” συμπληρώνοντας ότι “το να εμφανίζονται σήμερα εγκαλούντες την κυβέρνηση είναι τουλάχιστον κωμικό”.

Οδηγίες προς τις ΔΟΥ για τις εξώδικες δηλώσεις που επικαλούνται τα κεφάλαια του Αρτ. Σώρρα

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών παρατήρησαν ότι “η υπόθεση του Αρτ. Σώρρα βρίσκεται στα χέρια των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών, εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη” και συνέστησαν προσοχή σε όσους προσπαθούν να “καπηλευτούν” αυτήν την υπόθεση “μήπως με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν δωρεάν και άφθονη δημοσιότητα σε αυτόν που υποτίθεται ότι χτυπούν”.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμμίστηκε ότι έχει διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση από την Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας και τα αποτελέσματα έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω ενέργειες.

Παράλληλα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνισαν ότι έχουν σταλεί οδηγίες από τη Διεύθυνση Εισπράξεων του υπουργείου προς τις ΔΟΥ σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των εξωδίκων δηλώσεων που καταθέτουν οι οφειλέτες ζητώντας τη διαγραφή των οφειλών τους επικαλούμενοι τα κεφάλαια του Αρτέμη Σώρρα. Όπως επισημαίνεται, “οι αρμόδιοι υπάλληλοι παραλαμβάνουν, ως έχουν υποχρέωση, τις εξώδικες δηλώσεις, αλλά ενημερώνουν τους πολίτες ότι αυτό δεν τους απαλλάσσει από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις”.

Ν.Δ. και Ποτάμι να συνδέουν τον Αρτ. Σώρρα με το αντιμνημονιακό ρεύμα

“Η υπόθεση του Αρτ. Σώρρα είναι ακόμα μια θλιβερή απόδειξη της αδυναμίας του κράτους να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες από οποιονδήποτε προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την άγνοια και, πολλές φορές, την απόγνωσή τους” υποστήριξε η Ν.Δ. παρατηρώντας ότι “είναι επιτακτική ανάγκη να αφυπνιστεί η κυβέρνηση και να αντιμετωπίσει σοβαρά το θέμα προτού να είναι πολύ αργά για πολλούς συμπολίτες μας”.

Η Ν.Δ. ισχυρίστηκε ότι έχει από καιρό αναδείξει το θέμα προσπαθώντας να συνδέσει τον Αρτ. Σώρρα με τις αντιλήψεις που ανέδειξαν τη σημερινή κυβέρνηση.

“Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ασχολούνται με τους νεοαπατεώνες - κάποιοι ίσως να νιώθουν και μια μακρινή συγγένεια” υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης ισχυριζόμενος πως τα κυβερνητικά κόμματα “έταζαν ότι θα διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους και ο Σώρρας υπόσχεται ότι θα εξαγοράσει ο ίδιος το δημόσιο χρέος, έλεγαν ότι η μόνη λύση για τα κόκκινα δάνεια είναι η σεισάχθεια οφειλών προς τις τράπεζες και ο Σώρρας λέει ότι θα πληρώσει ο ίδιος από το λογαριασμό των 600 δισ. όλα τα ιδιωτικά χρέη”.

ΑΝ.ΕΛΛ.: Γελοιότητες και κακοήθειες της Ν.Δ.

Η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ. Μ. Παπαδοπούλου τόνισε ότι “είναι επιεικώς γελοίο η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη να επιχειρεί να ταυτίσει την περίπτωση Σώρρα με το ογκώδες λαϊκό κίνημα που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. στην κυβέρνηση” και υπογράμμισε ότι “είναι κακοήθεια η Ν.Δ. να κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση για την περίπτωση Σώρρα” υπενθυμίζοντας ότι επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, τον Απρίλιο του 2013, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε απαντήσει στις ελληνικές αρχές ότι τα ομόλογα του Αρτ. Σώρρα είναι ψεύτικα, χωρίς όμως να επιδειχθεί το απαιτούμενο ενδιαφέρον.

“Η απάθεια και η ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. συνιστά συνενοχή αν δεν αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την προστασία των πολιτών” και σημείωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναρωτήθηκε “πόσο ακόμη θα επιτρέπεται ο εμπαιγμός του επίσημου Κράτους και της ίδιας της Δικαιοσύνης;” ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση για τη συνεχιζόμενη εξαπάτηση των πολιτών.

“Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Δικαιοσύνη έχουν ευθύνη να εμποδίσουν όλους αυτούς τους σαλτιμπάγκους που ξεφύτρωσαν στα χρόνια της κρίσης, με τη στήριξη που τους παρείχαν και διάφορα ΜΜΕ, και οι οποίοι εξαπατούν και εκμεταλλεύονται την απελπισία και απόγνωση φτωχών ανθρώπων” σημείωσε το ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL