Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ο Γ. Καμίνης αποφεύγει να αναγνωρίσει ευθύνες / Ο Γ. Καμίνης αποφεύγει να αναγνωρίσει ευθύνες: Μισή και ανώνυμη συγγνώμη "στο μέτρο που μας αναλογεί"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γ. Καμίνης αποφεύγει να αναγνωρίσει ευθύνες / Ο Γ. Καμίνης αποφεύγει να αναγνωρίσει ευθύνες: Μισή και ανώνυμη συγγνώμη "στο μέτρο που μας αναλογεί"...

Με μία ημέρα καθυστέρηση μετά το χριστουγεννιάτικο φιάσκο, που οδήγησε στην αποσυναρμολόγηση της ρόδας στο Σύνταγμα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, έκανε χθες την εμφάνισή του με ανακοίνωση. Δήλωσε ότι έκανε αποδεκτή την παραίτηση του πρόεδρου του Οργανισμού Παιδείας, Νεολαίας και Άθλησης (ΟΠΑΝΔΑ) Χρ. Τεντόμα, αλλά δεν απάντησε σε όσα του καταλογίζουν. Δεν απάντησε γιατί δεν υπήρξε χρονοδιάγραμμα ώστε να μην παρουσιαστεί καθυστέρηση στην εκπόνηση των απαιτούμενων συμπληρωματικών μελετών για τη λειτουργία της ρόδας ούτε γιατί προχώρησε στην παραχώρηση της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας ενημερώνοντας την τελευταία στιγμή το δημοτικό συμβούλιο.

“Στο μερίδιο που μας αναλογεί, ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε” σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, στην οποία αναφέρεται: “Όταν διαπιστώθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου, η καθυστέρηση στην προσκόμιση των απαιτούμενων συμπληρωματικών στοιχείων για την αδειοδότηση, αποφασίστηκε, με εντολή του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, η απόσυρση της ‘ρόδας’. Δυστυχώς, αυτή ήταν η μόνη απόφαση που θα εγγυάτο την ασφάλεια του κοινού. Σε αυτό το θέμα δεν χωρούν ανεύθυνα παιχνίδια εντυπώσεων”.

Είχε προηγηθεί η εισαγγελική παρέμβαση για παράβαση καθήκοντος

Να σημειωθεί ότι το φιάσκο με τη ρόδα συνδυάζεται και την παρέμβαση της Εισαγγελίας, το μεσημέρι της Τετάρτης, που έχει διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την ασφάλεια της εγκατάστασης, αλλά και για τυχόν διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος. Στο πλαίσιο της έρευνας που θα πραγματοποιηθεί, θα διερευνηθεί αν υπήρξε παραβίαση πολεοδομικών όρων που μπορούν να προκαλέσουν έκθεση σε κίνδυνο, καθώς επίσης και αν τελέστηκε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Το απόγευμα της Τετάρτης είχε ανακοινωθεί η παραίτηση του Χρ. Τεντόμα από τη θέση του προέδρου του Οργανισμού Παιδείας, Νεολαίας και Άθλησης (ΟΠΑΝΔΑ): “Ως εμπνευστής της ιδέας του μεγάλου αυτού εορταστικού εγχειρήματος, από τη θέση μου ως προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την καθυστέρηση αυτή” ανέφερε στην επιστολή παραίτησης ο κ. Τεντόμας, ο οποίος παραμένει στη θέση του μέχρι να οριστεί αντικαταστάτης.

Ήδη πριν από τα Χριστούγεννα η Επιτροπή Θεαμάτων ήταν αρνητική

Ωστόσο, από τον Δήμο Αθηναίων κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το χρονοδιάγραμμα, το οποίο δεν ήταν με ακρίβεια προσδιορισμένο προκειμένου να μη δημιουργηθεί η αναστάτωση. Άλλωστε, από την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου η Επιτροπή Θεαμάτων, στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων, τεχνικοί, εκπρόσωποι της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, έχει δώσει αρνητική γνωμοδότηση για τη λειτουργία της ρόδας, καθώς ήταν γνωστό ότι οι συμπληρωματικές μελέτες, που απαιτούνταν από την εταιρεία που είχε αναλάβει την εγκατάσταση της ρόδας ήθελαν χρόνο προκειμένου να καταρτιστούν. Ωστόσο, η απόφαση αποσυναρμολόγησης ήρθε μόλις την Τετάρτη, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε πραγματοποιηθεί πολύωρη σύσκεψη υπό τον Γ. Καμίνη.

Στις... χρονιάρες μέρες αποδίδει την καθυστέρηση η εταιρεία

Από την πλευρά της, η εταιρεία Venus Eurofreight, που ανέλαβε την δωρεάν εγκατάσταση υποστηρίζει ότι απαιτούταν χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπόνησης των απαιτούμενων συμπληρωματικών μελετών. Επισημαίνοντας ότι για τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις απαιτούνται από έναν έως τρεις μήνες για την πιστοποίησή τους, η Venus Eurofreight διευκρινίζει: “Στη διάρκεια των ελέγχων των μελετών υπήρξαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τον φορέα πιστοποίησης, οι οποίες λόγω των εορταστικών ημερών δεν μπόρεσαν να απαντηθούν άμεσα από τους κατασκευαστές. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε με πρωτοβουλία των Ολλανδών ιδιοκτητών της ρόδας μέσω της εταιρείας μας ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να προσκομιστούν τα τεχνικά στοιχεία που να απαντούν σε όλα τα ερωτήματα και να υπερκαλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας της ρόδας παρατήρησης”.

ΤUV Hellas: Υπήρχαν παρεκκλίσεις από τις προδιαγραφές

Επίσης ο φορέας πιστοποίησης εγκαταστάσεων ΤUV Hellas καταλογίζει καθυστερήσεις στον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο. “Μέχρι την απόφαση της αποσυναρμολόγησης της ρόδας από τον δήμο, υπήρχαν παρεκκλίσεις από τις προδιαγραφές και ελλείψεις που δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψουν στο οργανισμό μας να εισηγηθεί την ασφαλή λειτουργία τής εγκατάστασης και την έκδοση σχετικού πιστοποιητικού” αναφέρει η ΤUV Hellas. Επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα του έργου, τονίζει ότι “οι επιθεωρητές και ελεγκτές μελετητές του φορέα μας παρακολουθούσαν συνεχώς το έργο σε όλη τη φάση της προετοιμασίας, της ανέγερσης και των δοκιμών της εγκατάστασης. Ήμασταν εκεί παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων για να υποστηρίξουμε την εταιρία και τη Δημόσια Διοίκηση στα αιτήματα τους, να παρέχουμε διευκρινίσεις επί των απαιτήσεων των προδιαγραφών παραλαβής και να αναμένουμε τις διορθωτικές ενέργειες”.

Εξηγήσεις ζητά ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης

Πάντως, όλες αυτές τις μέρες ο δήμαρχος απέφυγε να αναλάβει δημοσίως το κόστος της αποτυχίας. Συνεργάτες του δημάρχου έριχναν το βάρος της ευθύνης στην Venus Eurofreight. Ο αντιδήμαρχος Λ. Παπαγιαννάκης με δήλωσή του περιορίστηκε να πει πως “Δυστυχώς, η εταιρεία που είχε αναλάβει την υποχρέωση να στήσει τη ρόδα δεν κατάφερε στον ζητούμενο χρόνο να φέρει τις απαραίτητες βελτιώσεις που ζητήθηκαν από την τεχνική έκθεση που έγινε”. Την ίδια ώρα, έντονη είναι η αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρ. Αξελό να καταγγέλει ότι “δεν υπήρχαν πιστοποιητικά ασφάλειας για τη λειτουργία της ρόδας”. Ο Ρ. Αξελός στηλίτευσε, μάλιστα, την επιλογή της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει δημόσιο χώρο σε ιδιώτη χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός, ενώ έθεσε ζήτημα λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, καθώς πολλές κρίσιμες αποφάσεις έρχονται προς συζήτηση την τελευταία στιγμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL