Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Εισαγγελική παρέμβαση για παράβαση καθήκοντος / Δήμαρχος εν Καμίνω
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισαγγελική παρέμβαση για παράβαση καθήκοντος / Δήμαρχος εν Καμίνω

Μύλος στον δήμο Αθηναίων μετά το χριστουγεννιάτικο φιάσκο με τη ρόδα, η οποία αποσυναρμολογήθηκε, αφού η Επιτροπή Θεαμάτων είχε δώσει από την περασμένη Παρασκευή αρνητική γνωμοδότηση για λόγους ασφάλειας. Η ναυτιλιακή εταιρεία που είχε αναλάβει να προσκομίσει τις απαιτούμενες συμπληρωματικές μελέτες εγκατάστασης ζητούσε μέχρι και χθες πίστωση χρόνου έως την 3η Ιανουαρίου προκειμένου να τις καταθέσει προς έγκριση στον φορέα πιστοποίησης εγκαταστάσεων.

Στο μεταξύ, διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν ευθύνες ακόμη για και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Βολές εκτοξεύτηκαν από την αντιπολίτευση για τον τρόπο που η διοίκηση Καμίνη χειρίζεται τα του δήμου, αφού παραχώρησε χωρίς διαγωνισμό δημόσιο χώρο σε ιδιώτες, αλλά και πραγματοποιεί πολυδάπανες φιέστες, καθώς στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση το μουσικό πρόγραμμα είναι μόλις μίας ώρας.

Παραίτηση Τεντόμα

Μέσα στον πανικό στο εσωτερικό της παράταξης Καμίνη, ετέθη και ζήτημα παραίτησης του προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας, Νεολαία και Άθλησης (ΟΠΑΝΔΑ) Χρ. Τεντόμα, ο οποίος έχει αναλάβει τις εορταστικές εκδηλώσεις και το φιάσκο της εγκατάστασης της ρόδας. Βολές υπήρξαν και από τον “γαλάζιο” δημοτικό σύμβουλο Αρ. Σπηλιωτόπουλο εναντίον Χρ. Τεντόμα, καθώς ο τελευταίος αποσκίρτησε από την παράταξή του αφού προηγουμένως είχε αναλάβει την θέση. Χθες, αργά το απόγευμα, ο Χρ. Τεντόμας υπέβαλε την παραίτησή του στον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, η οποία και έγινε δεκτή.

Συνεργάτες του Γ. Καμίνη ρίχνουν την ευθύνη στην εταιρεία

“Η εταιρεία που είχε αναλάβει την εγκατάσταση της ρόδας μάς ενημέρωσε ότι δεν θα μπορέσει ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο να έχει εκπονήσει τις απαιτούμενες συμπληρωματικές μελέτες για να τεθεί σε λειτουργία η ρόδα” διευκρίνιζαν συνεργάτες του δημάρχου Γ. Καμίνη, ρίχνοντας το φταίξιμο στην εταιρεία και όχι στις παραλείψεις του δημάρχου και του προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ Χρ. Τεντόμα που προκάλεσαν την κατακραυγή. “Η εταιρεία μάς ενημέρωσε ότι το πιθανότερο την 3η Ιανουαρίου θα έχει έτοιμες τις μελέτες” συμπλήρωναν.

Η Επιτροπή Θεαμάτων ήταν αρνητική από την Παρασκευή...

Είχε προηγηθεί από την περασμένη Παρασκευή η αρνητική γνωμοδότηση εκ μέρους της Επιτροπής Θεαμάτων, στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος του δήμου, τεχνικοί, εκπρόσωποι της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Η επιτροπή ζητούσε τις πρόσθετες πιστοποιήσεις που η εταιρεία καθυστερούσε να υποβάλει. Η απόφαση αυτή ήταν καθοριστική προκειμένου να δοθεί μόλις χθες εντολή αποσυναρμολόγησης της ρόδας. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη υπό τον Γ. Καμίνη προκειμένου να αποφασιστεί εάν η ρόδα θα λειτουργήσει ή όχι εφόσον οι συμπληρωματικές μελέτες καταρτιστούν άμεσα από την εταιρεία που ανέλαβε την εγκατάσταση. Ενώ από το βράδυ της Τρίτης τεχνικοί είχαν ξεκινήσει να κατεβάζουν τα βαγόνια της ρόδας λόγω επερχόμενης κακοκαιρίας, καθώς θα έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Εκ των υστέρων η εντολή αποσυναρμολόγησης

“Ακολουθώντας την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεαμάτων, ο Δήμος Αθηναίων απορρίπτει το αίτημα της επιχείρησης που διαχειρίζεται τη Ρόδα Παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία. Ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση της κατασκευής” ήταν η ανακοίνωση του δήμου. Λίγο αργότερα, κι αφού είχε ανακοινωθεί η έρευνα της Εισαγγελίας, ο αντιδήμαρχος Λ. Παπαγιαννάκης και όχι ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, όπως θα ήταν αναμενόμενο, έκανε άλλη δήλωση στην οποία επαναλάμβανε τους λόγους απομάκρυνσης της ρόδας. “Δυστυχώς, η εταιρεία που είχε αναλάβει την υποχρέωση να στήσει τη ρόδα δεν κατάφερε στον ζητούμενο χρόνο να φέρει τις απαραίτητες βελτιώσεις που ζητήθηκαν από την τεχνική έκθεση που έγινε” σημείωσε ο Λ. Παπαγιαννάκης.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Στο μεταξύ, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ηλ. Ζαγοραίος με αφορμή την εγκατάσταση της ρόδας στην πλατεία Συντάγματος. Στο πλαίσιο της έρευνας που θα πραγματοποιηθεί θα διερευνηθεί αν υπήρξε παραβίαση πολεοδομικών όρων που μπορούν να προκαλέσουν έκθεση σε κίνδυνο, καθώς επίσης και αν τελέστηκε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αφού η ρόδα φέρεται ότι στήθηκε στην "καρδιά" της πρωτεύουσας, όπου περνούν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς να έχει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ασφάλειας από την εταιρεία. Η εισαγγελική παρέμβαση ήταν το αποτέλεσμα μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε πολίτης σχετικά με την επικινδυνότητά της. Ήδη στον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση έχουν διαβιβαστεί όλα τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία μελετώνται, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες και υπεύθυνοι του Δήμου Αθηναίων.

Ρ. Αξελός: Παραχωρήθηκε δημόσιος χώρος χωρίς διαγωνισμό

Με αφορμή την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας, εκ μέρους της αντιπολίτευσης σοβαρές καταγγελίες διατυπώθηκαν εναντίον του Γ. Καμίνη για την επιλογή του να παραχωρήσει την πλατεία Συντάγματος σε ιδιώτη χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός. “Δεν γίνεται να παραχωρείται δημόσιος χώρος χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός” τόνισε ο επικεφαλής της Ανοικτής Πόλης Ρ. Αξελός, θυμίζοντας ότι στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου “δεν υπήρχαν πιστοποιητικά ασφάλειας για τη λειτουργία της ρόδας”.

Ν. Βαφειάδης: Αρνητικές οι υπηρεσίες

“Οι τεχνικοί δεν έδιναν άδεια για τη λειτουργία της ρόδας” υπογράμμισε (ΕΡΤ) ο Ν. Βαφειάδης της παράταξης Κακλαμάνη, σημειώνοντας ότι “ο διευθυντής προσόδων έστειλε αρνητική επιστολή για την εγκατάσταση της ρόδας”.

ΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΣΠΑΤΑΛΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με απευθείας αναθέσεις οι εορταστικές εκδηλώσεις

Ρ. Αξελός: Δεν κάνουν διαγωνισμό. Και φέτος και πέρυσι προχώρησαν σε απευθείας αναθέσεις.

Ν. Βαφειάδης: Είναι πολλά τα λεφτά για μία ώρα πρόγραμμα

Βολές από την αντιπολίτευση δέχεται ο Γ. Καμίνης και για το κόστος των πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων, που ανέρχεται στα 165.000 ευρώ για μία ώρα μουσικού προγράμματος. “Δεν υπάρχει διαγωνισμός για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Και πέρυσι, και φέτος έγινε με απευθείας ανάθεση” στηλίτευσε ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρ. Αξελός. “Είναι πολλά τα λεφτά για μία ώρα μουσικού προγράμματος” σχολιάζει ο Ν. Βαφειάδης της παράταξης Κακλαμάνη. “Πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος της μουσικής παραγωγής, των εγκαταστάσεων και της τηλεοπτικής παραγωγής για τη μετάδοση των εκδηλώσεων” σχολιάζουν συνεργάτες του Δήμου Αθηναίων, ισχυριζόμενοι ότι το κόστος για τη φετινή Πρωτοχρονιά είναι χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι το κόστος για τις εκδηλώσεις της φετινής Πρωτοχρονιάς αντιστοιχεί στο 10% του κόστους των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου, προ κρίσης...

Καμία απάντηση για το Action 24

Την ίδια ώρα, δεν απαντούν γιατί για την προβολή του εορταστικού προγράμματος το βράδυ της Πρωτοχρονιάς επιλέχθηκε το κανάλι Action 24 επί πληρωμή από την πλευρά του δήμου (σ.σ.: σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 6.500 ευρώ), ενώ δεν επιλέχθηκε πιο οικονομική λύση. Να σημειωθεί ότι το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ από τις 23.45 έως τις 00.15.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL