Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Αναστέλλεται για το 2018 η επιβολή τέλους ταφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναστέλλεται για το 2018 η επιβολή τέλους ταφής

Σειρά επειγόντων ρυθμίσεων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση εντάχθηκαν και ψηφίστηκαν χθες στο νομοσχέδιο για τον χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης. Συγκεκριμένα, με ρύθμιση αναστέλλεται για ακόμη έναν χρόνο η επιβολή τέλους ταφής στους χώρους υγειονομικής ταφής, που επρόκειτο να επιβληθεί από το 2017, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί τα έργα και οι υποδομές για τη διαχείριση απορριμμάτων όπως προβλέπονται στα 13 περιφερειακά σχέδια, τα οποία έχουν εγκριθεί. Έτσι, από 1/1/2017 έως 31/12/2017 οι δήμοι δεν θα επιβαρυνθούν με 35 ευρώ ανά τόνο απόθεσης αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής “προκειμένου να μην προκληθεί οικονομική ασφυξία στους ΟΤΑ”.

Επίσης, με ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες για τους επόμενους μήνες να πληρώνουν μισθώματα για ακίνητα που χρησιμοποιούν προκειμένου να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους, με την προϋπόθεση ότι σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών θα ξεκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες μίσθωσης κτηρίων για όσα ακίνητα έχει λήξει η σύμβαση μίσθωσης και δεν έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Η ρύθμιση αφορά και τα ακίνητα που μισθώνουν οι Περιφέρειες για τη στέγαση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η δαπάνη είναι 2 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από πόρους των Περιφερειών.

Με ακόμη μία ρύθμιση για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ διευθετείται αναδρομικά από 1/1/2016 η καταβολή αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση.

Να σημειωθεί ότι σειρά βουλευτικών τροπολογιών εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο. Έτσι, παρατείνεται το πρόγραμμα “Θησέας” που αφορά την υλοποίηση τεχνικών έργων στους δήμους. Συνεχίζεται απρόσκοπτα η καταβολή μισθοδοσίας των εργαζομένων στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Δίνεται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς. Για τους δε συμβασιούχους που έχουν κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα πρωτοδίκως, θα δίνεται η δυνατότητα να προσληφθούν χωρίς να υποχρεώνονται οι δημοτικές αρχές να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα, αλλά με εξωδικαστικό συμβιβασμό. Τέλος, θεσπίστηκε διάταξη που ξεμπλοκάρει τις εκκινήσεις δημοσίων έργων ρυθμίζοντας το ζήτημα των απαλλοτριώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL