Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δέσμευση Γεροβασίλη για την καταβολή μισθοδοσίας των 8.000 συμβασιούχων από παράταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δέσμευση Γεροβασίλη για την καταβολή μισθοδοσίας των 8.000 συμβασιούχων από παράταση

Τη δέσμευση ότι από το νέο έτος θα συνταχθεί ρύθμιση που θα επιτρέπει την καταβολή της μισθοδοσίας για τους 8.000 συμβασιούχους, των οποίων έχουν παραταθεί οι συμβάσεις, έδωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλ. Γεροβασίλη κατά τη χθεσινή της συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σημαντικό ζήτημα έχει ανακύψει με τη μισθοδοσία των 8.000 συμβασιούχων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο με αποφάσεις του δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής μισθοδοσίας που αποστέλλουν οι δήμοι, χαρακτηρίζοντας μη σύννομες τις συμβάσεις βάλλοντας κατά της διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου και ακολούθως της ρύθμισης Βερναρδάκη, που παρατείνει τις συμβάσεις εργασίας εντός του 2017.

Θετική χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ τη δέσμευση της υπουργού. Ωστόσο, ανοιχτό ερώτημα είναι πώς θα λυθεί το ζήτημα δεδομένων των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι σε αντίθεση με τις δύο διατάξεις. Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστές εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον των 8.000 συμβασιούχων, καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχει απάντηση από την υπουργό για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συμπλήρωση του 24μηνου απασχόλησης.

Ενδιαφέρον έχει η πράξη 111/2016 του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία σε αντίθεση με τις δύο πράξεις που δημοσίευσε χθες η “Α”, κρίνει την εντελλόμενη δαπάνη “μη νόμιμη”, αλλά υποστηρίζει ότι “το ελεγχόμενο χρηματικό ένταλμα πληρωμής πρέπει να θεωρηθεί λόγω συγγνωστής πλάνης της διοίκησης του Δήμου”. Η υπόθεση αφορά την παράταση κατά δύο μήνες των υφιστάμενων συμβάσεων για τρεις υπαλλήλους καθαριότητας σε δήμο του Νομού Φθιώτιδας.

Το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει ότι δεν είναι νόμιμη η πρόσληψη γιατί δεν πρόκειται για την κάλυψη κατεπειγουσών πρόσκαιρων ή εποχικών αναγκών, καθώς “η πραγματοποίηση τοπικών εορτών και η αύξηση τουριστικής κίνησης κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αποτελούν συνήθεις εποχικές και όχι κατεπείγουσες ανάγκες και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αιτιολογήσουν την προσφυγή στην επίμαχη εξαιρετική διαδικασία πρόσληψης”. Ωστόσο, θέτοντας ως βασικό ζήτημα “να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και να προστατευτεί η δημόσια υγεία”, κατά πλειοψηφία το κλιμάκιο κάνει παραδεκτές τις συμβάσεις, υποστηρίζοντας πως “δεν προκύπτει ότι η συνολική τους απασχόληση στον δήμο υπερέβαινε τους δύο μήνες στο σύνολο των 12”. Ως εκ τούτου, το κλιμάκιο εγκρίνει τη δαπάνη μισθοδοσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL