Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Λύνει τα χέρια των δήμων η ρύθμιση για τη χωροθέτηση των πράσινων σημείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λύνει τα χέρια των δήμων η ρύθμιση για τη χωροθέτηση των πράσινων σημείων

Τη χωροθέτηση πράσινων σημείων, προκειμένου να μπορέσουν οι δήμοι να επιτύχουν τους στόχους ανακύκλωσης έως το 2020, προωθούν με νομοθετική ρύθμιση οι υπουργοί Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλος.

Η ρύθμιση απαντά στο αίτημα των δημάρχων και με αυτήν τίθενται οι όροι χωροθέτησης των πράσινων σημείων, των κέντρων ανακύκλωσης, εκπαίδευσης διαλογής στην πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ), των γωνιών ανακύκλωσης και των κινητών πράσινων σημείων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στους πολίτες, για να εναποθέτουν υλικά και συσκευές που δεν χρειάζονται και μπορούν να ανακυκλωθούν.

Συγκεκριμένα, τα πράσινα σημεία χωρίζονται σε μικρά και μεγάλα, το οποία χωροθετούνται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μετά από περιβαλλοντική αδειοδότηση. Τα μικρά καταλαμβάνουν έκταση έως 1.000 τ.μ. και χωροθετούνται αφ’ ενός σε οικιστικές περιοχές πλην της αμιγούς κατοικίας και των χώρων πρασίνου, αφ’ ετέρου σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. Επειδή πρόκειται για δραστηριότητα χαμηλής όχλησης, μπορούν υπό προϋποθέσεις να εγκαθίστανται και εντός αρχαιολογικών χώρων ευρείας κήρυξης.

Τα μεγάλα πράσινα σημεία χωροθετούνται σε υπαίθριους και περιφραγμένους χώρους εκτός οικιστικών περιοχών είτε σε περιοχές εκτός σχεδίου, είτε σε περιοχές παραγωγικών και συναφών δραστηριοτήτων. Μπορούν να εγκαθίστανται εντός ζωνών οικιστικού ελέγχου που επιτρέπονται αντίστοιχης όχλησης δραστηριότητες (εργαστήρια, εμπόριο, κοινωφελείς λειτουργίες). Τα κέντρα ανακύκλωσης (ΚΑΕΔΙΣΠ) καταλαμβάνουν έκταση από 500 τ.μ. και άνω διέπονται από τους όρους χωροθέτησης των πράσινων σημείων και μπορούν να περιλαμβάνουν αίθουσα εκπαίδευσης του κοινού.

Οι γωνιές ανακύκλωσης μπορούν να εγκαθίστανται είτε σε ιδιωτικούς είτε σε δημόσιους χώρους, οι οποίοι είναι μονίμως προσβάσιμοι στους πολίτες. Δεν μπορεί να ξεπερνούν το 15% της συνολικής επιφάνειας του κοινόχρηστου χώρου. Οι γωνιές ανακύκλωσης μπορούν να εγκαθίστανται σε σχολεία, αθλητικά κέντρα, χώρους συνάθροισης κοινού, πολυκαταστήματα εφ’ όσον εκεί υπάρχει πρόσβαση από οχήματα συλλογής. Η γωνιά ανακύκλωσης πρέπει να γειτνιάζει με δρόμο που χρησιμοποιούν τα οχήματα συλλογής.

Τέλος, τα κινητά πράσινα σημεία λειτουργούν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθώς αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα οχήματα που περιλαμβάνουν κάδους ή κοντέινερ χωριστών ρευμάτων συλλογής υλικών θα σταθμεύουν προσωρινά σε κοινόχρηστους χώρους για να συλλέγουν υλικά ανακύκλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL