Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
ΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ / Αδυνατούν οι δήμοι να πληρώσουν τους 8.000 συμβασιούχους από παράταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ / Αδυνατούν οι δήμοι να πληρώσουν τους 8.000 συμβασιούχους από παράταση

Λύση στο ζήτημα των 8.000 εργαζομένων με δίμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις στους δήμους, οι οποίες παρατείνονται αυτοδίκαια εντός του 2017, ζητάει η ΠΟΕ - ΟΤΑ καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται να εγκρίνει εντάλματα πληρωμής της μισθοδοσίας υποστηρίζοντας ότι η παράταση των συμβάσεων δεν είναι σύννομη.

Σήμερα η ΠΟΕ - ΟΤΑ πραγματοποιεί κινητοποίηση στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στις 12 το μεσημέρι, όπου αναμένεται και συνάντηση με την υπουργό Όλ. Γεροβασίλη. Η υπουργός είχε προ ημερών δεσμευτεί ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Ο κυκεώνας της μη πληρωμής των συμβασιούχων έχει ξεκινήσει με δυο αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες βασίζονται στην ερμηνεία της διάταξης του νόμου επί υπουργίας Κατρούγκαλου στο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με την οποία παρατείνονταν έως 31.12.2015 οι τότε υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας στον τομέα καθαριότητας στους ΟΤΑ. Επίσης μπορούσαν να επανασυναφθούν με την ίδια ημερομηνία λήξεως οι ατομικές συμβάσεις έργου με ιδιώτες που απασχολούνται στον καθαρισμό κτηρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ, κατά παρέκκλιση κάθε άλλη διάταξης.

Παρότι πολλοί δήμοι είχαν προχωρήσει σε παρατάσεις των δίμηνων συμβάσεων, δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους εξ αιτίας της πρώτης απόφασης που εξέδωσε επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον νομό Χαλκιδικής. Στην απόφασή της έκρινε ότι η παράταση των συμβάσεων με τη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου για τους 16 εργάτες καθαριότητας και έναν οδηγό απορριμματοφόρου “δεν είναι σύννομη”, γιατί, όπως εξηγεί, η παράταση των συμβάσεων “δεν είναι δυνατή”, “διότι αυτό θα καθιστούσε το άρθρο (σ.σ.: του νόμου Κατρούγκαλου) αντισυνταγματικό, λόγω ευθείας αντίθεσης με το άρθρο 103 του Συντάγματος (σ.σ.: που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και τον τρόπο πρόσληψής τους)”.

Οπότε το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει “μη σύννομη” την έγκριση ενταλμάτων πληρωμής για τη μισθοδοσία των 16 εργατών καθαριότητας και του ενός οδηγού απορριμματοφόρου.

Στην απόρριψη των ενταλμάτων πληρωμής μισθοδοσίας προχώρησε το Ελεγκτικό Συνέδριο και για άλλη περίπτωση δήμου, όπου παρατάθηκαν οι συμβάσεις για 6 εργάτες καθαριότητας κατά δύο μήνες και για 3 ακόμη εργάτες κατά τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο “η εντελλόμενη δαπάνη είναι μη νόμιμη, δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατή η επαναπρόσληψη κατ’ εφαρμογή του άρθρου 49 του Ν. 4325/2015, καθόσον οι συμβάσεις που συνήψαν με τον δήμο δεν είναι γνήσιες συμβάσεις έργου, όπως απαιτείται από την εν λόγω διάταξη, αλλά αντιθέτως χαρακτηρίζονται ευθέως ως συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου”.

Οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκαλούν έντονο προβληματισμό στους κύκλους των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στους εργαζόμενους, καθώς η εφαρμογή της διάταξης επί υπουργίας Βερναρδάκη, η οποία ορίζει την αυτοδίκαιη παράταση εντός του 2017 των προηγούμενων δίμηνων και οκτάμηνων συμβάσεων εργαζομένων στους δήμους, βασίζεται στη διάταξη Κατρούγκαλου.

“Η κυβέρνηση ανανέωσε για το 2017 τις συμβάσεις και συνεπώς πρέπει να παρέμβει ώστε το Ελεγκτικό Συνέδριο να λύσει το ζήτημα για τους 8.000 εργαζόμενους με δίμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις” σχολιάζει στην “Α” ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Ν. Τράκας καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι “κάποιοι δήμαρχοι παίζουν παιχνίδι με τις αυτοδίκαιες παρατάσεις των συμβάσεων και επιλέγουν εργαζόμενους έναντι άλλων”. “Οπότε, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε την αυτοδίκαιη παράταση για το 2017, πρέπει να εφαρμόσει την ψηφισθείσα διάταξη” τονίζει ο Ν. Τράκας.

Προσλήψεις τακτικού προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους δήμους, τις Περιφέρειες και τα νομικά πρόσωπα αυτών να αποστείλουν στοιχεία προκειμένου να γίνει προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και για θέσεις τηλεφωνητών. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιανουαρίου 2017. Ωστόσο, όπως λένε εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, “η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει ρύθμιση που να επιλύει το ζήτημα των οργανικών θέσεων, οι οποίες με τον νόμο Μητσοτάκη έχουν καταργηθεί”. “Σε πολλές περιπτώσεις δήμων όπου έχουν καταργηθεί οργανικές θέσεις δεν είναι εφικτό να γίνουν προσλήψεις” εξηγούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL