Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ξανά στον δρόμο... του Δεκέμβρη μαθητές και φοιτητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξανά στον δρόμο... του Δεκέμβρη μαθητές και φοιτητές

“Μαζί θα πούμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη” φώναζαν εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές που διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της Αθήνας. Ενάντια στην αστυνομική βία και την καταστολή, στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε σαν χθες από χέρι αστυνομικού, νέοι άνθρωποι στην ηλικία που ήταν το 2008 ο Αλέξης, κι άλλοι στην ηλικία που θα ήταν σήμερα, συγκεντρώθηκαν όπως κάθε χρόνο από τότε στην πρώτη πρωινή πορεία στα Προπύλαια.

Με τα σχολεία ανοιχτά, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με τους καθηγητές να μην γράφουν τα απουσιολόγια μόνο αν το θέλουν, κάθε χρόνο οι μαθητές είναι λιγότεροι. Ωστόσο ήταν έντονη η παρουσία των φοιτητικών συλλόγων, και δυσανάλογα μεγαλύτερη αυτή των αστυνομικών δυνάμεων -ορισμένες διμοιρίες είχαν συγκεντρωθεί σε κομβικά σημεία, άλλες ακολουθούσαν την πορεία. Ωστόσο, η διαδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια, ειρηνικά και σε σύντομο χρόνο, αφού δεν κατέβηκε από την Ομόνοια.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης στις 12 το πρωί, όταν ομάδα μαθητών και φοιτητών “ξήλωσε” τα μεταλλικά προστατευτικά ελάσματα από το πλάι του κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα μεταλλικά προστατευτικά καλύμματα από τα φρεάτια της πλατείας ενώπιον της πρυτανείας. Ακολούθησε πετροπόλεμος, που δεν κράτησε πολύ, από την ίδια ομάδα προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην οδό Ακαδημίας, μπροστά από τη Νομική Σχολή.

“Αν ήταν πιο μαζική, αυτή η αντίδραση θα ήταν πιο αποτελεσματική” έλεγε μαθητής που παρακολουθούσε την προσπάθεια εργαζομένων του πανεπιστημίου να εμποδίσουν το “ξήλωμα” των προστατευτικών. Άλλοι μαθητές ωστόσο διαφωνούσαν υπερασπιζόμενοι τις ειρηνικές πορείες. “Μόνο έτσι μπορείς να τιμήσεις τη μνήμη του Αλέξη” λέει μια μαθήτρια συνεχίζοντας: “Τόσα χρόνια μετά δεν τα παρατάμε”. Κι όμως “δυστυχώς όλο και λιγότεροι ενδιαφέρονται” σχολίαζε ένα κορίτσι πιο δίπλα. Λίγο μετά η πορεία ξεκίνησε, όπως κάθε χρόνο...

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: "Ο Δεκέμβρης δεν ήταν απάντηση, ήταν ερώτηση"

“Ο Δεκέμβρης μας έβγαλε όλους και όλες στον δρόμο. Παραμένει επίκαιρος γιατί ο Δεκέμβρης δεν ήταν απάντηση, ήταν ερώτηση” ανακοίνωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας πως η ίδια γενιά που πριν οκτώ χρόνια “φώναξε για τον θάνατο ενός μαθητή, για την αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή, για το ασφυκτικό πλαίσιο ενός σχολείου εξεταστικού κέντρου, για ένα μέλλον που ήδη διαγραφόταν ζοφερό μπροστά της”, σήμερα “βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της ανεργίας και της επισφάλειας, αντιμέτωπη με διακρίσεις σε πολλές όψεις της ζωής της, αντιμέτωπη με ένα μέλλον που παραμένει αβέβαιο, εντός μιας καθημερινότητας που δυσκολεύεται να την ορίσει όπως η ίδια θέλει”.

Το ραντεβού για τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις είχε οριστεί στις 6 στα Προπύλαια. Η απογευματινή πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα και συνέχισε προς την Ομόνοια ακολουθούμενη διμοιρίες ΜΑΤ. Στη συνέχεια η πορεία χωρίστηκε στο ύψος της Εμμ. Μπενάκη, με τα αντιεξουσιαστικά μπλοκ να πηγαίνουν στα Εξάρχεια και αυτά της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς να προχωρούν στην πλατεία Ομονοίας όπου διαλύθηκαν.

Από τα Προπύλαια στο Σύνταγμα και μετά συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια

Παρότι το μέγεθος της πορείας και ο συμβολισμός της δεν το δικαιολογούσαν, σε κάθε στενό υπήρχαν διμοιρίες αστυνομικών, με κάποιους να προκαλούν. Παράλληλα διενεργούνταν προληπτικοί έλεγχοι, που υποχρέωναν διαδηλωτές να ανοίξουν τις τσάντες τους.

Η διαδήλωση παρότι δεν είχε τη μαζικότητα άλλων χρόνων, είχε παλμό. Ακούστηκαν συνθήματα είχαν ακουστεί και την πρώτη φορά, όπως "Εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη", "Το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό, ρίχνει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό", "Μπάτσοι - TV - νεοναζί", "Ελλάς Ελλήνων, αστυνομικών - ρουφιάνων, δολοφόνων και βασανιστών". Ακούστηκαν επίσης συνθήματα όπως "Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών", "Το πάθος για τη λευτεριά, είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά".

Μπορεί οι δύο πορείες για την όγδοη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμ. Κορκονέα να ολοκληρώθηκαν ειρηνικά, χωρίς κανένα επεισόδιο, η ημέρα ωστόσο δεν τελείωσε τόσο ειρηνικά. Λίγη ώρα μετά τη λήξη της απογευματινής πορείας η πλατεία Εξαρχείων αποκλείστηκε με "οδοφράγματα" και νεαροί επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, βεγγαλικά και μολότοφ και οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών.

Οι "εστίες" της έντασης ήταν διάσπαρτες στα Εξάρχεια, στις οδούς Τοσίτσα, Στουρνάρη, Ερεσσού, Σολωμού, ενώ επίθεση με πέτρες δέχθηκαν και οι δυνάμεις που βρίσκονται έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ επί της Χαρ. Τρικούπη.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα επεισόδια συνεχίζονταν και σύμφωνα με την αστυνομία είχαν γίνει ήδη 25 προσαγωγές, είχε τραυματιστεί ένας αστυνομικός και είχε καεί ένα αυτοκίνητο.

Στο μεταξύ κάτοικοι των Εξαρχείων βρήκαν χθες το πρωί φυλλάδια στα παρμπρίζ των σταθμευμένων αυτοκινήτων τους, τα οποία υπογράφονταν από τους "συντρόφους για την κοινωνική αυτοργάνωση" και τα οποία καλούσαν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της γειτονιάς να πάρουν το αυτοκίνητό τους από εκεί σημειώνοντας:

«Αν η μικρή ιδιωτική φυλακή που λέγεται ΙΧ είναι αναγκαία για την επιβίωσή σας μέσα στη μητροπολιτική φυλακή του κεφαλαίου, σας υπενθυμίζουμε τη δυνατότητα να την απομακρύνετε τη συγκεκριμένα ημέρα που η γειτονιά μας γίνεται στόχος στρατιωτικών επιθέσεων του κράτους».

Η Ν.Δ. έσπευσε με αφορμή τα επεισόδια στα Εξάρχεια να επιτεθεί στην κυβέρνηση λέγοντας: «Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση, το υπουργείο Προστασίας αναφέρεται στο ιδιότυπο άβατο των Εξαρχείων, παρά στο σύνολο των πολιτών" και καταλήγοντας ότι "με την πολιτική αλλαγή στη χώρα, ο νόμος, η τάξη και η ασφάλεια των πολιτών θα αποκατασταθούν άμεσα».

Χωρίς εντάσεις και οι διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Δύο συγκεντρώσεις στην Καμάρα και αντίστοιχες πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης έγιναν χθες στη μνήμη του δολοφονημένου μαθητή Α. Γρηγορόπουλου. Στην πρώτη πορεία, που ήταν απολύτως ειρηνική συμμετείχαν περίπου 300 μέλη φοιτητικών και μαθητικών συλλόγων, ενώ στη δεύτερη οργανώσεις κυρίως του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η πρώτη πορεία είχε καταλήξει και πάλι στην Καμάρα, χωρίς να σημειωθούν εντάσεις, ενώ η δεύτερη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 600 άτομα, βρισκόταν σε εξέλιξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL