Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Δίκη Χρυσής Αυγής: Νέα ένταση από τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Δίκη Χρυσής Αυγής: Νέα ένταση από τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους

Επιχείρηση εξομοίωσης της κινηματικής δράσης της Αριστεράς και των συνδικαλιστών με τις δολοφονικές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής επιχείρησε και χθες η υπεράσπιση, κατά την τρίτη ημέρα κατάθεσης του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Σωτήρη Πουλικόγιαννη.

Πεδίο αντιπαράθεσης της χθεσινής διαδικασίας έγιναν φωτογραφίες του Σ. Πουλικόγιαννη από επεισόδια κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου το 2011, τις οποίες η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών επιχείρησε να συμψηφίσει με την επίθεση του τάγματος εφόδου στο ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013. Σε αυτές φαίνονταν η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ στο μπλοκ του όταν δέχτηκε επίθεση από άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά και καδρόνια στα χέρια.

Με ερωτήσεις όπως "ξέρετε τι σημαίνει ΚΝΑΤ" και τσιτάτα όπως "η βία δεν έχει χρώμα", οι συνήγοροι υπεράσπισης προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της πολιτικής αγωγής, που ζήτησε και πέτυχε να μη δεχθεί ο μάρτυρας ερωτήσεις σχετικά με το επίμαχο φωτογραφικό υλικό.

Παρά τις συνεχείς αντεγκλήσεις, πάντως, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη έδειξε αποφασισμένη να προχωρήσει η διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας ότι "η κατάθεση του μάρτυρα πρέπει να προχωρήσει και θα προχωρήσει".

Επόμενο σημείο έντασης ήταν οι ερωτήσεις της υπεράσπισης σχετικά με φωτογραφίες από προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ, όπου μέλη της ασκούνταν σε πολεμικές τέχνες. Όταν ρωτήθηκε ο μάρτυρας για το αν μόνο ένας πολιτικός χώρος έχει το "προνόμιο" να ασχολείται με πολεμικές τέχνες, υπονοώντας τη Χρυσή Αυγή, ο μάρτυρας είπε: "Εγώ δεν κατηγόρησα τη Χρυσή Αυγή ότι μαθαίνει πολεμικές τέχνες. Είπα ότι κάναν εξάσκηση πάνω μας! Οι πολεμικές τέχνες σου δείχνουν πώς να αμύνεσαι απέναντι σε εκπαιδευμένους μαχαιροβγάλτες. Αν γνώριζε ο Φύσσας, μπορεί και να ζούσε"...

Οι ερωτήσεις της υπεράσπισης συνεχίστηκαν σχετικά με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης την οποία επιχείρησε να συμψηφίσει με τον συνδικαλισμό! Σε "διευκρινιστική" ερώτηση συνηγόρου για το τι εννοούν τα συνθήματα του ΚΚΕ, αντιπαραβάλλοντάς τα με τη "μαχητική ρητορική της Χρυσής Αυγής", η συνήγορος πολιτικής αγωγής Ελένη Ζαφειρίου είπε χαμηλόφωνα "Εσείς σφάξατε". Τότε, από την πλευρά της υπεράσπισης, που είχε ξεχάσει τα ανοιχτά μικρόφωνα, ακούστηκε "Δεν ντρέπεσαι, μωρή βρώμα;...".

Η πολιτική αγωγή των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ διάβασε στο δικαστήριο δήλωση, η οποία ωστόσο δεν καταχωρήθηκε στα πρακτικά, στην οποία υπογραμμίζει: "Η γελοία προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να εξισώσει την περιφρούρηση και τη στοιχειώδη άμυνα των χιλιάδων διαδηλωτών του ΠΑΜΕ με τη βία που η ίδια ασκεί σε εργαζόμενους, πέρα από το ότι φανερώνει τον πανικό στον οποίο έχει περιέλθει από την αποκάλυψη των εγκλημάτων της, φανερώνει επίσης και την προσπάθειά της να υιοθετήσει την επίθεση κατά της διαδήλωσης και τις λίγες δεκάδες εκείνων που επιτέθηκαν με τον πιο άνανδρο τρόπο. Πρόκειται για ακόμη μία μαύρη σελίδα στο στυγνό και εγκληματικό αντεργατικό και αντιλαϊκό έργο που εδώ και δεκαετίες γράφει ο φασισμός – ναζισμός".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL