Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Νίκος Σακελλαρίου, πρόεδρος του ΣτΕ: / Νίκος Σακελλαρίου, πρόεδρος του ΣτΕ: Έχουμε ανάγκη από δικαστές που δεν κάμπτονται από πιέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Σακελλαρίου, πρόεδρος του ΣτΕ: / Νίκος Σακελλαρίου, πρόεδρος του ΣτΕ: Έχουμε ανάγκη από δικαστές που δεν κάμπτονται από πιέσεις

Την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για αδέκαστους δικαστές που «δεν κάμπτονται από πιέσεις απ' όπου και αν αυτές προέρχονται» επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου. Στον απόηχο των κρίσιμων συνεδριάσεων του ΣτΕ και εν αναμονή της καθαρογραφής της απόφασης για τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρόεδρος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου καλωσόρισε τους νέους εισηγητές του ΣτΕ υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από δικαστές που έχουν συνείδηση του βάρους της συνταγματικής τους αποστολής, που δεν κάμπτονται από πιέσεις, απ' όπου και αν αυτές προέρχονται».

Μιλώντας στην τελετή ορκωμοσίας ο Ν. Σακελλαρίου υπογράμμισε τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι δικαστές στη σημερινή εποχή και τόνισε: «Εισέρχεσθε στο δικαστήριο σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό. Έχουμε ανάγκη από δικαστάς που διαθέτουν ανεξαρτησία, που επιτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον με τη δέουσα ουδετερότητα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, χωρίς ακρότητες, με νηφαλιότητα, σύνεση, αποφασιστικότητα αλλά και τόλμη όταν απαιτείται».

Κατά τον Ν. Σακελλαρίου «αυξημένες είναι και οι προσδοκίες του ελληνικού λαού από τους δικαστάς του ΣτΕ, στους οποίους ο συντακτικός νομοθέτης αναθέτει τον έλεγχο της τηρήσεως της νομιμότητος από τη διοίκηση αναγορεύοντάς τους με τον τρόπο αυτόν σε φύλακες του Συντάγματος και υπερασπιστές του Κράτους Δικαίου. Έχουμε ανάγκη από δικαστάς που διαθέτουν ανεξαρτησία, που επιτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον με τη δέουσα ουδετερότητα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, χωρίς ακρότητες, με νηφαλιότητα, σύνεση, αποφασιστικότητα αλλά και τόλμη όταν απαιτείται».

Και ο πρόεδρος του ΣτΕ στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση κατέληξε: «Ο δικαστής θα πρέπει να συλλάβει τις τάσεις της κοινωνίας και να προβεί στις αναγκαίες σταθμίσεις, ώστε η λύση που θα δώσει να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές τάσεις. Σήμερα απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και τακτικές κινήσεις όχι για την ενίσχυση αλλά για τη διάσωση πλέον του Κράτους Δικαίου και του κοινωνικού κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL