Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Ένταση ξανά στη δίκη της Χρυσής Αυγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένταση ξανά στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Συντριπτικά στοιχεία, ικανά να "δέσουν" την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης για την Χρυσή Αυγή, έδωσε χθες ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής Σωτήρης Πουλικόγιαννης κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Κι όσο η κατάθεση του μάρτυρα ξεμπρόστιαζε τις διακηρύξεις του νεοναζιστικού κόμματος περί "αντισυστημικότητας" τόσο φούντωνε η ένταση εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, με αποτέλεσμα η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη να διακόψει εσπευσμένα τη διαδικασία.

Ο Σ. Πουλικόγιαννης αναφέρθηκε εκτενώς στα μηνύματα που αντάλλαξε ο Γιάννης Λαγός πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση της Χρυσής Αυγής στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 θέλοντας να δείξει ότι υπήρξε οργνανωμένο σχέδιο με πλήρη γνώση της ηγετικής ομάδας. Πιο συγκεκριμένα, περιέγραψε τη συνομιλία Λαγού - Δεβελέγκου που υπάρχει στη δικογραφία και στην οποία αποκαλύπτεται ο χαρακτήρας της απρόκλητης επίθεσης που έκανε λόγο για "πέσιμο" κατά το οποίο "τους μακελέψανε".

Ο Λαγός επίσης, όπως είπε ο μάρτυρας, είχε συνομιλία με τον Δεβελέγκο και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δίνοντάς του οδηγίες για το αν θα πάει να καταθέσει και να αναγνωρίσει τον Ρουπακιά που ήδη είχε ομολογήσει.

Σύμφωνα με τον Σ. Πουλικόγιαννη, η εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι μέχρι σήμερα παρούσα αφού, όπως είπε, υπάρχουν πρόσφατα κείμενα - ύμνοι του Κασιδιάρη για τον Χίτλερ, επισκέψεις του Χρήστου Παππά στον τάφο του Μουσολίνι κ.ά.

Όσο ο μάρτυρας κατέθετε οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε αντιφασίστες που είχαν περάσει τον αστυνομικό έλεγχο και βρίσκονταν σε προαύλιο χώρο για να εισέλθουν στην αίθουσα. Εκείνη τη στιγμή περίπου είκοσι "φουσκωτοί" χρυσαυγίτες κινήθηκαν ακαριαία και συντονισμένα προς την έξοδο, προς στήριξη των ομοϊδεατών τους.

Το γεγονός σχολιάστηκε από συνήγορο της πολιτικής αγωγής όταν ρώτησε τον μάρτυρα αν υπήρξε παράγγελμα για την επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.  "Εδώ, πριν από λίγο, ακούσατε παράγγελμα" είπε ο συνήγορος, πυροδοτώντας τη μήνη της υπεράσπισης, οι οποίοι φώναξαν προς τους συναδέλφους τους "είστε καραγκιόζηδες".

Η ένταση γενικεύτηκε και απειλήθηκε συμπλοκή καθώς νωρίτερα δεκάδες αντιφασίστες είχαν μπει στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν τη δίκη, συνοδεία αστυνομικών, με υψωμένες γροθιές. Η πρόεδρος υποχρεώθηκε να διακόψει, ενώ συνθήματα από την πλευρά των αντιφαστιστών, όπως "Φασίστες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες", "ΕΑΜ - ΕΛΑΣ Μελιγαλάς", "Φουντούλης, Καπελώνης ήταν η αρχή, όλους θα σας χώσουμε βαθιά μέσα στη γη" δόνησαν την αίθουσα.

Οι χρυσαυγίτες, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, απάντησαν με το γνωστό "Αίμα - Τιμή - Χρυσή Αυγή", ενώ σε κάποια στιγμή έκαναν την χειρονομία του πυροβολισμού προς τους δημοσιογράφους.

Τελικά η δίκη θα επαναληφθεί αύριο στο Εφετείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL