Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Χέρι - χέρι Χρυσή Αυγή και εργολάβοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χέρι - χέρι Χρυσή Αυγή και εργολάβοι

Τον μανδύα της "αντισυστημικής" και "φιλολαϊκής" Χρυσής Αυγής έσκισε χθες ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής Σωτήρης Πουλικόγιαννης αποκαλύπτοντας ότι το νεοναζιστικό κόμμα που δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση είχε συνάψει συμβόλαιο με τους εφοπλιστές και τους μεγαλοεργολάβους με στόχο να εξαφανίσουν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται, όπως είπε, και η άγρια επίθεση του τάγματος εφόδου των χρυσαυγιτών σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό εννέα ατόμων, ανάμεσά τους και ο Σ. Πουλικόγιαννης.

Ο μάρτυρας κατονόμασε την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής (Ν. Μιχαλολιάκο, Ηλ. Κασιδιάρη, Γ. Λαγό) ως τα πρόσωπα που συναντήθηκαν το 2012 σε σκυλάδικο της λεωφόρου Συγγρού με τους μεγαλοεργολάβους Αθανάσιο Πυρινή, Αντώνη Αθανασόπουλο, Παναγιώτη Δελλή, Δημήτρη Μεταξά και Βαγγέλη Βουδούρη για να βγάλουν τους συνδικαλιστές από τη μέση και να στήσουν δικό τους σωματείο. "Μου είπαν ότι έπεσαν στο τραπέζι και 300-400 χιλιάδες ευρώ" είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, αρνούμενος ωστόσο να αποκαλύψει την πηγή του, λέγοντας πάντως ότι ο πληροφοριοδότης του που μετείχε στη συνάντηση, ανήκε στη Χρυσή Αυγή.

Στην κατάθεση - ποταμό ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ είπε ότι η Χρυσή Αυγή "λειτουργεί στα πρότυπα των ναζί με στρατιωτική οργάνωση που θέλανε να σπείρουν τον τρόμο". Πρόσθεσε επίσης ότι, όπως σε όλα τα εθνικοσοσιαλιστικά κόμματα, λειτουργεί η υπέρτατη αρχή του "αρχηγού", ενώ υπογράμμισε ότι λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση αφού "ό,τι κινείται σφάζεται, όπως έχει πει και ο Πατέλης"... Κατάφερε επίσης με άρτιο τρόπο να συνδέσει ενώπιον του δικαστηρίου την επίθεση στο ΠΑΜΕ, την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες ένα χρόνο πριν και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που ακολούθησε, αφού, όπως είπε, είχαν κοινά χαρακτηριστικά.

Ο μάρτυρας είπε ότι η επίθεση εναντίον του ΠΑΜΕ είχε προαναγγελθεί από βουλευτές της Χρυσής Αυγής ένα μήνα πριν "Στις , 8 Αυγούστου του 2013, στις 12 το μεσημέρι, δεν υπάρχει ψυχή στο Πέραμα, στην καντίνα, ήλθαν Λαγός, Παναγιώταρος, Μίχος, με 40-50 φουσκωτούς και 15 εργαζόμενους και έκαναν συνάντηση, την οποία προέβαλαν στο site της Χρυσής Αυγής. 'Οι λακέδες, το απόστημα του ΠΑΜΕ, θα σβήσει' είπε ο Λαγός. Αργότερα μάθαμε ότι οι δεκαπέντε που ήταν εκεί ήθελαν να κάνουν σωματείο"...

Όσον αφορά το βράδυ της επίθεσης, ο Σ. Πουλικόγιαννης αναγνώρισε ως επικεφαλής του τάγματος εφόδου τους Χρίστο Χατζηδάκη και Κυριάκο Αντωνακόπουλο, τους οποίους μάλιστα είχε βοηθήσει στο παρελθόν σε εργασιακά θέματα, αλλά και τον πυρηνάρχη Αναστάσιο Πανταζή, που μαζί με δύο ομάδες των 25 ατόμων τούς περικύκλωσαν. "Όταν βγήκαν από το στενάκι, άρχισαν να φωνάζουν, ένας - δυο ρωτούσαν 'πού είναι ο Πουλικόγιαννης;'. Βρεθήκαμε εγκλωβισμένοι. Με έντονο ύφος, μας είπαν ότι 'εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ, στο Πέραμα, εμείς ως Χρυσή Αυγή'. Εσείς τελειώσατε. Έβριζαν, 'γαμώ το Χριστό σου', 'το μουνί της μάνας σας' και τέτοια. Φορούσαν μαύρα ρούχα. Κάποιοι από τους υπόλοιπους φορούσαν κράνη, σχεδόν όλοι κάτι κράταγαν, άλλοι στειλιάρια, πτυσσόμενα κλομπ, πυροσβεστικό τσεκούρι, ρόπαλα με προσαρμοσμένες μεταλλικές απολήξεις, σαν καρφιά, λάμες... Πολλοί ήταν ανήλικοι, νέα παιδιά, 16χρονα, σχολιαρόπαιδα, αυτά κρατούσαν πέτρες".

Σύμφωνα με τον Σ. Πουλικόγιαννη το σινιάλο δόθηκε όταν ένας άσχετος νεαρός τους κοίταξε αποσβολωμένος. "Τι με κοιτάς εσύ, κατέβασε τα μάτια" είπε σε κάποιον πίσω μου ο Χατζηδάκης. "Τώρα θα δεις". Ακολούθησε η επίθεση και "βρίσκομαι ξαφνικά κολλημένος στους δικούς μου, είχα δεχθεί το χτύπημα (στο κεφάλι). Δεν μπόρεσα να δω ποιος χτύπησε. Ευτυχώς δεν με πέτυχε το μεταλλικό αντικείμενο, τώρα δεν θα μιλούσαμε εδώ... Έχασα εντελώς τις αισθήσεις μου, έπεσαν κάποιοι επάνω μου να με προστατέψουν. Το πιο ανατριχιαστικό χτύπημα ήταν αυτό σε χέρι του συντρόφου Ζύμαρη, η νοσοκόμα αργότερα διαπερνούσε με όλο της το δάχτυλο το τραύμα. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν ο άνθρωπος αυτός δεν είχε σηκώσει το χέρι του να προστατευτεί και έτρωγε το καρφί στο μάτι... Η επίθεση σταμάτησε όταν κάποιος φώναξε 'τέλος χρόνου', 'βρώμισε'. Δεν είδα ποιος. Μαζεύτηκαν και έφυγαν όπως είχαν έλθει, πεζοί. Σε δυο λεπτά άνοιξε η κίνηση. Χτυπήθηκαν πάντως και δυο αυτοκίνητα και μια μηχανή, δικά μας".

Όπως είπε ο μάρτυρας, "φαινόταν ότι όλοι είχαν τον ρόλο τους", ενώ σε ερώτηση αν μετά την επίθεση δέχτηκε απειλές είπε: "Υπάρχουν 3-4 περιστατικά. Ενα είναι αυτό που λέγεται γενικότερα 'κάτσε να τελειώσει η δίκη και θα δεις τι θα γίνει μ' αυτούς'. Άλλο περιστατικό: Ο Πολυχρονόπουλος δεν είναι μεγαλοεργολάβος, αλλά φερνει δουλειά στη Ζώνη, έχει τα χημικά της καθαριότητας... αυτός μου είπε 'πρόσεχε, οι καιροί είναι δύσκολοι και την πληρώνουν οι επικεφαλής'. Και ο Κυριτσόπουλος, που είναι πρόεδρος του σωματείου των χρυσαυγιτών στη Ζώνη, μου είπε 'Όταν τελειώσει θα τα πούμε'"...

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία τεσσάρων ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ που "είχαν πλήρη εικόνα της επίθεσης", αλλά παρενέβησαν... με τα μάτια. Μετά "σχεδόν ταυτόχρονα έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Από τους πρώτους που έφτασαν ήταν ο διοικητής του ΑΤ Περάματος και ούρλιαζε: 'Δεν σας θέλω εδώ τώρα. Φύγετε. Θέλω προσαγωγές και συλλήψεις. Φέρτε μου έστω και έναν'. Οι αστυνομικοί ούτε που κουνήθηκαν"...

Η κατάθεση του Σ. Πουλικόγιαννη προκάλεσε τις λυσσώδεις αντιδράσεις της υπεράσπισης, ο ίδιος πάντως στην πρώτη διακοπή της δίκης αποχώρησε καταχειροκροτούμενος από το κατάμεστο ακροατήριο, στο οποίο συμμετείχαν βουλευτές και μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Η δίκη συνεχίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL