Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Επικράτησε η σκληρή γραμμή στο ΣτΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επικράτησε η σκληρή γραμμή στο ΣτΕ

Αντισυνταγματικός κρίθηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νόμος για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, με μια πρωτοφανή για τη "στενότητά" της απόφασης. Το δικαστήριο με ψήφους 14-11 επέλεξε τη "σκληρή" γραμμή της πλήρους αντισυνταγματικότητας του επίμαχου νόμου, αν και κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης διατυπώθηκαν απόψεις που θα επέτρεπαν την "πολιτική διαχείριση" του θέματος, δίνοντας παράλληλα χρονικό περιθώριο μέσω του ΕΣΡ για τη νομική "θεραπεία" των προβληματικών σημείων. Έτσι, με τον τρόπο αυτόν το ΣτΕ επέλεξε στην πραγματικότητα την επιστροφή στην προτεραία κατάσταση της παρανομίας που το ίδιο το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε στηλιτεύσει ως αντισυνταγματική με παλαιότερες αποφάσεις του.

Συνέπεια της απόφασης του ΣτΕ είναι η ακύρωση του πρόσφατου διαγωνισμού καθώς και το γεγονός ότι περί τα 90 εκατομμύρια ευρώ, που έχουν ήδη εισρεύσει στα δημόσια ταμεία από τις προκαταβολές, θα πρέπει να επιστραφούν στους τέσσερις υπερθεματιστές, ενώ ακυρώνονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την χρηματοδότηση κοινωνικών αναγκών με τα περίπου 255 εκατομμύρια που ήταν το συνολικό τίμημα των αδειών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που κράτησε περισσότερες από πέντε ώρες δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστές είχαν διαμορφώσει δύο βασικές τάσεις. Η "σκληρή", αυτή που τελικά επικράτησε, έθεσε χωρίς αστερίκους εκτός συνταγματικού πλαισίου τον νόμο με τον οποίο εκχωρούνταν αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως, η αναγκαιότητα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, κάτι που πολέμησε λυσσαλέα η Νέα Δημοκρατία, δεν αμφισβητήθηκε.

Η δεύτερη άποψη που τελικά μειοψήφισε ήταν να δοθεί ένα χρονικό διάστημα από τρεις έως έξι μήνες προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, το οποίο με τη σειρά του να προχωρήσει στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ή -σύμφωνα με κάποιους δικαστές- να αποφανθεί το συγκεκριμένο όργανο για το σύννομο του νόμου Παππά και να επιστραφεί στο ΣτΕ για τελική κρίση.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο ολοκλήρωσε μόνο την πρώτη ψηφοφορία επί της συνταγματικότητας του νόμου και δεν προχώρησε σε κρίση όσον αφορά τον αριθμό των αδειοδοτούμενων τηλεοπτικών σταθμών.

Μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου αποχώρησε αρνούμενος να κάνει οποιοαδήποτε δήλωσε και περιορίστηκε να πει ότι "δεν μπορώ να κάνω καμία απολύτως δήλωση. Η διάσκεψη είναι μυστική".

Η απόφαση του ΣτΕ, καθαρογραμμένη, πιθανόν να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL