Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Είκοσι ένας συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο των μηχανικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είκοσι ένας συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο των μηχανικών

Είκοσι μία παρατάξεις και δύο μεμονωμένοι υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των 102.000 μηχανικών στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου για την ανάδειξη των 155 μελών της αντιπροσωπείας και των κεντρικών οργάνων διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ενώ επιπρόσθετα 14 συνδυασμοί υπέβαλαν υποψηφιότητες μόνο σε επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων. Εμφανίζονται δε πέντε παραπάνω παρατάξεις σε σχέση με τις εκλογές του 2013, ενώ παρατηρούνται διασπάσεις στον χώρο των μηχανικών της Νέας Δημοκρατίας και πολυδιάσπαση της πρώην ΠΑΣΚ, η οποία στις εκλογές του 2013 είχε λάβει μέρος ως Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ).

Έτσι, εκτός της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών, με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσκειται η Ανασυγκρότηση Μηχανικών - ΤΕΕ από την ΑΡχή, ενώ τον συνδυασμό Πρόοδος και Αναβάθμιση ΤΤΕ συγκροτούν στελέχη της ΔΚΜ, όπως ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ν. Ζυγούρης, αλλά και της ΔΗΣΥΜ. Η τελευταία κατεβαίνει με δικό της ψηφοδέλτιο, αλλά διασπάσεις της θεωρούνται οι συνδυασμοί Αφετηρία και Περιφερειακή Συνεργασία. Άλλη παράταξη, θεματική, ΤΕΕ υπό Κατασκευή - Μηχανικοί της Κατασκευής έχει επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων που ανήκει στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο συνδυασμός Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών - Οικολόγοι Μηχανικοί - Συνεργαζόμενοι συγκροτείται από μηχανικούς του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πράσινων και ανένταχτων. Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση - ΑΡΑΓΕΣ αποτελεί συνεργασία μελών της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών, της Αριστερής Στροφής και της Τομής. Την ψήφο των μηχανικών διεκδικούν ακόμη περιφερειακές παρατάξεις (π.χ. ανατολικής Κρήτης, Θράκης) και συνδυασμοί όπως οι Μηχανικοί της Εκπαίδευσης, Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί, η Πανεπιστημονική (ΚΚΕ), καθώς και η Δημοκρατική Παράταξη η οποία είχε αποσχιστεί στο παρελθόν από την ΠΑΣΚ Μηχανικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL