Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Μπαίνουν σήμερα οι μπουλντόζες / Ξεκινά η κατασκευή του τεμένους στον Βοτανικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπαίνουν σήμερα οι μπουλντόζες / Ξεκινά η κατασκευή του τεμένους στον Βοτανικό

Μπαίνουν οι μπουλντόζες σήμερα στον Βοτανικό για την κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη τη Δευτέρα και έτσι η Αθήνα σύντομα -σε έξι μήνες σύμφωνα με την σύμβαση- θα πάψει να είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που στερείται τέτοιου θρησκευτικού χώρου αντιμετωπίζοντας συνεχείς διαμαρτυρίες από φίλιες χώρες και αρνητικές αναφορές σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις για τη θρησκευτική ελευθερία.

"Η κατασκευή του τεμένους θα εξασφαλίσει με καλύτερους όρους τη θρησκευτική δράση και αυτό αποτελεί ευθύνη και μέριμνα της ελληνικής Πολιτείας, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ανεξαρτήτως θρησκείας και σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του Συντάγματος αναφορικά με τη θρησκευτική ελευθερία" είπε στην "Α" ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. "Επιπλέον θα βάλει τέλος στην αποδυνάμωση τη διεθνούς εικόνας και αξιοπιστίας της χώρας μας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στους πολυάριθμους διεθνείς οργανισμούς και διεθνή fora" πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως το νομικό πλαίσιο για την κατασκευή ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 4 Αυγούστου 2016. Το τέμενος χωροθετήθηκε και καθορίστηκε στην περιοχή του Ελαιώνα, σε δημόσια έκταση που παραχωρήθηκε γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό, χωρίς να αποξενώνεται το Δημόσιο από τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά του επί του ακινήτου.

Αναφορικά με τη χωρητικότητα του τεμένους, ο χώρος αυτός είναι ικανός για την εξυπηρέτηση περί των 350 - 400 ατόμων. Σημειώνεται πως η σύμβαση υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και στην κοινοπραξία των τεσσάρων μεγαλύτερων τεχνικών εταιρειών (Άκτωρ, ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ και Ιντρακατ). Με βάση τη σύμβαση, η αρχική δαπάνη του έργου ορίζεται 715.292,88 αυξάνεται σε 886.963,17 ευρώ αν προστεθεί ο ΦΠΑ.

Η κατασκευή του τεμένους θα συμβάλει στην πρόσφορη και κατάλληλη εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών πολλών ανθρώπων -Ελλήνων και άλλων- ενώ εκτιμάται πως μεγάλα θα είναι τα οφέλη και για την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Πλέον οι μουσουλμάνοι που ζουν οι επισκέπτονται τη χώρα μας θα έχουν -με μεγάλη καθυστέρηση- έναν χώρο λατρείας κατάλληλο, ασφαλή ελεύθερα προσβάσιμο και χωρίς αποκλεισμούς βάσει και του άρθρου 13 του Συντάγματος αλλά και του άρθρου 9 της Σύμβασης «για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών» (ΕΣΔΑ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL