Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και της ασφάλειας για τα πλοία αναψυχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και της ασφάλειας για τα πλοία αναψυχής

Στην αναθεώρηση του Δελτίου Κίνησης Πλοίων Αναψυχής (ΔΕΚΠΑ) προχώρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Ναυτιλίας, με στόχο να αναβαθμιστεί ποιοτικά και λειτουργικά το «Έντυπο - Ταυτότητα» για τα κοινοτικά και ελληνικά ιδιωτικά πλοία αναψυχής, βελτιώνοντας και επικαιροποιώντας το παλιό έντυπο που ίσχυε από το έτος 2000.

Με το νέο ΔΕΚΠΑ επιχειρείται να διασφαλιστεί το σύνολο των πληροφοριών που έχουν ανάγκη η διοίκηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, καθώς και η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των χρηστών πλοίων αναψυχής. Επίσης, με τη νέα ΚΥΑ αναπροσαρμόζεται το αντίτιμο για τη χορήγηση ΔΕΚΠΑ από τα 29,35 ευρώ, όπου ήταν καθηλωμένο από το έτος 2000, στα 50 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστεί η ασφάλεια του πλοίου και των επιβαινόντων.

Μεταξύ άλλων, στη νέα απόφαση αναγράφονται αναλυτικά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση του Δελτίου Κίνησης Πλοίου Αναψυχής, κάτι που δεν περιλαμβανόταν στην προηγούμενη απόφαση, καθώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νέο ΔΕΚΠΑ, από φοροεισπρακτικό εργαλείο μετατρέπεται σε «ταυτότητα» του ιδιωτικού πλοίου αναψυχής.

Το νέο έγγραφο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης ή Πιστοποιητικό Ασφαλείας του πλοίου, από το οποίο προκύπτει η αξιοπλοΐα του πλοίου και η ασφάλεια των επιβαινόντων, τα οποία πρέπει να έχουν εκδοθεί από το κράτος του οποίου τη σημαία φέρει το πλοίο.

Επίσης, θα περιλαμβάνει πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση του πλοιοκτήτη ή, σε περίπτωση εταιρείας, του νομίμου εκπροσώπου αυτής, από τα οποία να προκύπτουν ο διορισμός κυβερνήτη και ο ορισμός εκπροσώπου και χρήστη του ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στην Ελλάδα καθώς και αποδεικτικό από το οποίο να προκύπτει η ικανότητα του κυβερνήτη για τη διακυβέρνηση του πλοίου αναψυχής.

Τέλος, το νέο ΔΕΚΠΑ είναι πλέον έντυπο αριθμημένο για να αποφευχθούν φαινόμενα παράνομα δραστηριοποιούμενων πλοίων αναψυχής, καθώς και πλοίων με ελλιπείς όρους ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL