Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Η επιχείρηση εκφασισμού στη Λέσβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επιχείρηση εκφασισμού στη Λέσβο

Χρυσαυγίτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της περασμένης Τρίτης προπηλάκισαν εθελόντρια που δραστηριοποιείται σε δομές φιλοξενίας στο νησί

Το ρατσιστικό και ξενοφοβικό δηλητήριο επιχειρούν να διαχύσουν στην κοινωνία της Λέσβου ακροδεξιά στοιχεία και κορυφαία τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μέσα από ένα σχέδιο πυροδότησης εντάσεων και συγκρούσεων ανάμεσα σε ντόπιους και "ξένους". Όπου "ξένοι", βάλτε πρόσφυγες και αλληλέγγυοι.

Πατώντας στο υπαρκτό πρόβλημα της κακής κατάστασης που επικρατεί στη Μόρια με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και την αργή διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, εξυφαίνεται από διαφορετικούς αλλά ομόκεντρους κύκλους μια προσπάθεια δημιουργίας εμφυλιακού σκηνικού. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τη στήριξη στις κινήσεις έντασης παρέχει η τοπική Ν.Δ. η οποία έχει υιοθετήσει κάθε ακροδεξιά φημολογία. Μόλις μία εβδομάδα πριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακήρυττε από το βήμα της ΔΕΘ ότι "φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας δεν χωράνε στο κόμμα".

Ένα ύποπτο hoax και η (μη) υποστολή της σημαίας

Στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, ακροδεξιά blogs διακίνησαν υποτιθέμενη «είδηση», βασισμένη σε «καταγγελία αναγνώστη», ότι με παρέμβαση Καμμένου δόθηκε εντολή να μη γίνει η έπαρση και η υποστολή της σημαίας στην προκυμαία της Μυτιλήνης. Πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται κάθε Κυριακή από στρατιωτικό άγημα σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης το 1912.

Η «είδηση» γρήγορα διαδόθηκε και υιοθετήθηκε από τα κεντρικά μέσα της Χρυσής Αυγής ως «εντολή Καμμένου για μη υποστολή της σημαίας» αλλά και ως «προσπάθεια αλληλέγγυων και λαθρομεταναστών να το εμποδίσουν». Αν και το περιστατικό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με μπροστάρη τον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ, Α. Κουτσαντώνη, το υιοθέτησαν. Μάλιστα, το ΓΕΣ με ανακοίνωσή του διέψευσε τη σχετική φημολογία.

Βέβαια, σύμφωνα με το έγκυρο site emprosnet.gr που επικοινώνησε με τον διευθυντή του 7ου Στρατολογικού Γραφείου της 98 ΑΔΤΕ, Χρήστο Δεληβή, η εντολή να μη γίνει η υποστολή ήρθε από το Λιμεναρχείο "γιατί στο τελωνείο έχει πρόσφυγες που διαμαρτύρονται και ενδεχομένως να γίνουν επεισόδια και να επεκταθούν και στην πόλη". Σε επικοινωνία μας με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, μας μεταφέρθηκε ότι το γεγονός δεν ήταν γνωστό και ότι διερευνάται εάν και γιατί δόθηκε τέτοια εντολή. Κακή εκτίμηση της κατάστασης; Φόβος για ένταση; Υπάρχει άλλος λόγος; Ερωτήματα που μένουν, έως και σήμερα, αναπάντητα.

Όταν το "Freedom" βαφτίζεται "Jihad", και μια ύποπτη φήμη που έβαλε φωτιά στη Μόρια

Την ίδια στιγμή, στα ίδια sites, κυκλοφόρησε βίντεο από διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών που φωνάζουν «Freedom». Οι τίτλοι, όμως, στα δημοσιεύματα θεώρησαν ότι αυτό που ακούγεται είναι... «Jihad».

Έτσι, ένα ανώνυμο κάλεσμα και η νεοσυσταθείσα «Πατριωτική Κίνηση» έστησαν την Κυριακή συγκέντρωση για την «προστασία της υποστολής της σημαίας». Περίπου 200 άτομα έδωσαν το “παρών”, μεταξύ των οποίων, μέλη της Χρυσής Αυγής με εμφανή τα χαρακτηριστικά τους, και τοπικοί “γαλάζιοι” παράγοντες.

Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα, ακολούθησε πορεία των κατοίκων της Μόριας, στην οποία παρεισέφρησαν οργανωμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, φωνάζοντας συνθήματα κατά του δημάρχου και των προσφύγων. Μάλιστα, όπως προκύπτει από φωτογραφίες - ντοκουμέντα, επιτέθηκαν σε τέσσερις κοπέλες, οι οποίες έχουν ενεργό συμμετοχή στο έργο της αλληλεγγύης και της στήριξης των προσφύγων. Την ίδια στιγμή, εναντίον δημοσιογράφων και μελών ΜΚΟ κινήθηκαν άτομα γύρω από τη Μόρια.

Το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από μικρές εντάσεις ανάμεσα σε πρόσφυγες, διαδόθηκε ξαφνικά στη Μόρια η φήμη ότι επίκειται άμεση απέλαση στην Τουρκία όσων βρίσκονται εντός του hotspot. Επικράτησε πανικός και ένταση, με τη συνέχεια να είναι γνωστή.

Μάλιστα, κι ενώ η πυρκαγιά έκαιγε το μεγαλύτερο μέρος του hotspot, μέλη της Χρυσής Αυγής έστησαν μπλόκα στους δρόμους που οδηγούν στον οικισμό της Μόριας προκειμένου να μην κινηθούν προς τα εκεί πρόσφυγες και μετανάστες.

Καθημερινά αλληλέγγυοι και πρόσφυγες δέχονται απειλές. Αποκορύφωμα ο 83χρονος πρωταγωνιστής σε ξενοφοβικά επεισόδια στο νησί, που έβγαλε καραμπίνα και απείλησε μετανάστες έξω από τη Μόρια το βράδυ της Τετάρτης.

Η σημαία που "έριξαν" στη θάλασσα, αλλά τη βρήκαν... στεγνή

Μόλις δύο ημέρες μετά, την Τετάρτη, τοπικό σάιτ, γνωστό για την ξενοφοβική του τοποθέτηση, ανάρτησε δημοσίευμα που ανέφερε πως το προηγούμενο βράδυ άγνωστοι κατέβασαν τη σημαία που βρίσκεται δίπλα στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας και την πέταξαν στη θάλασσα. Στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχει βίντεο στο οποίο εμφανίζονται τρεις άντρες οι οποίοι εκείνη τη στιγμή εντοπίζουν τη σημαία που βρίσκεται... ατσαλάκωτη και στεγνή στην ακτή. Στη συνέχεια τη "διασώζουν" και την τοποθετούν ξανά στον ιστό.

Δίπλα στους Χρυσαυγίτες, η τοπική Ν.Δ. - Σιωπή από Μητσοτάκη

Κι ενώ θα περίμενε κανείς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει, τουλάχιστον, αποστάσεις από το σκηνικό βίας που διαμορφώνεται στη Λέσβο, η τοπική ΝΟΔΕ, κορυφαία στελέχη της, όπως ο Α. Κουτσαντώνης -πρώην βουλευτής και πρόεδρος της ΝΟΔΕ- αλλά και ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Χ. Αθανασίου, χαιρετίζουν και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.

Μάλιστα, ο Χ. Αθανασίου δήλωνε σε συνέντευξή του τη στήριξή του στον "αγώνα των κατοίκων", υποστηρίζοντας ότι "τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο πρόεδρος μάς στέκονται».

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του δημάρχου του νησιού Σπ. Γαληνού, ο οποίος έκανε λόγο για κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που «συναγελάζονται με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής και προκαλούν τα επεισόδια» , σε συνέντευξή του στον ρ/σ Παραπολιτικά. «Είναι 4-5 στελέχη, τα οποία, εμφορούμενα από προσωπικό μίσος και ιδιωτικά συμφέροντα, ίσως θέλουν κάποιο δρόμο να ακολουθήσουν πολιτικό. Δεν ξέρω αν θα θέλουν να τους ακολουθήσουν μέσα στη Ν.Δ., διότι δεν είναι η θέση της Ν.Δ. αυτή» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι πρόκειται να ενημερώσει σχετικά τον Κ. Μητσοτάκη, ζητώντας τη διαγραφή τους από τις τάξεις της Ν.Δ.

Για τις ακροδεξιές τοποθετήσεις των γαλάζιων στελεχών της Λέσβου τοποθετήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική του ανακοίνωση: «Ο Κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ να δηλώσει πως δεν ανέχεται τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στο εσωτερικό του κόμματός του. Αυτή του η δήλωση όμως μένει κενό γράμμα όσο κρατά στάση ανοχής απέναντι σε τέτοιες ενέργειες». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει και την πίτα ολόκληρη, και τον ακροδεξιό σκύλο χορτάτο».

Σε κεντρική σύσκεψη τα μέτρα για την αποσυμφόρηση της Λέσβου

Τα μέτρα για την αποσυμφόρηση της Μόριας αλλά και για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ασύλου πρόκειται να συζητηθούν σε κεντρικό επίπεδο τις ερχόμενες ημέρες. Έπειτα από αίτημα του δημάρχου και των θεσμικών φορέων της Λέσβου πρόκειται να πραγματοποιηθεί κεντρική σύσκεψη με την εμπλοκή των αρμόδιων υπουργείων και εκπροσώπων του νησιού για τη χάραξη κεντρικού σχεδιασμού και παροχής οριστικών λύσεων. Μεταξύ των αιτημάτων του δημάρχου είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση αποσυμφόρηση, η κατανομή των προσφύγων ισομερώς σε μικρές δομές των 100-200 ατόμων σε δήμους όλης της χώρας, η ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου καθώς και η οικονομική στήριξη των ΟΤΑ για τη διαχείριση του προσφυγικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL