Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Επειτα από εισαγγελική παραγγελία / Εκκενώθηκαν τρεις καταλήψεις στέγασης προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επειτα από εισαγγελική παραγγελία / Εκκενώθηκαν τρεις καταλήψεις στέγασης προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

Με το χτύπημα της Αστυνομίας ξύπνησαν χθες στις 5 το πρωί όσοι πρόσφυγες, άστεγοι και αλληλέγγυοι διέμεναν σε τρεις καταλήψεις στέγης προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες εκκενώθηκαν από την Αστυνομία έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την κατάληψη του πρώην Ορφανοτροφείου Μέγας Αλέξανδρος στην οδό Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, τη Hurriya στην οδό Καρόλου Ντηλ 34 δίπλα στην πλατεία Άθωνος και το Μανδαλίδειο κτήριο στη λεωφόρο Νίκης. Κατά την αστυνομική επιχείρηση, προσήχθησαν 100 άτομα, πρόσφυγες και αλληλέγγυοι. Εις βάρος των προσφύγων δεν ασκήθηκε καμία δίωξη, ωστόσο οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας της περιοχής και οι μετανάστες στο Βαγιοχώρι, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Από τις περίπου 100 προσαγωγές, οι 74 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Από αυτές οι 10 συλληφθέντες είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι 64 συλληφθέντες στην πλειονότητά τους Ευρωπαίοι πολίτες κατά αστυνομικές πληροφορίες. Η βασική κατηγορία που περιλαμβάνουν οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν είναι διατάραξη οικιακής ειρήνης κατά τις ίδιες πηγές. Σήμερα, αναμένεται να περάσουν από την αυτόφωρη διαδικασία οι 11 συλληφθέντες από το Μανδαλίδειο της λεωφόρου Νίκης.

Μηνύσεις και κατεδάφιση

Της εισαγγελικής παραγγελίας και εκκένωσης είχαν προηγηθεί μηνύσεις από τους ιδιοκτήτες ή χρήστες των κτηρίων, δηλαδή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για την κατάληψη στη λεωφόρο Νίκης, τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για το πρώην Ορφανοτροφείο και τον ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας όπου στεγαζόταν εδώ και μόλις τρεις μέρες η Κοινότητα Hurriya. H μήνυση κατατέθηκε από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη την επόμενη ημέρα της κατάληψης του κτηρίου σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Αμέσως μετά την εκκένωση του πρώην Ορφανοτροφείου και ενώ βρίσκονταν, ακόμα τα ΜΑΤ, έφτασαν μπουλντόζες που προχώρησαν στην κατεδάφιση τοίχων, όπου αλληλέγγυοι σημείωναν ότι βρίσκονται αρκετές προμήθειες τόσο σε φαγητό, όσο και σε είδη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που είχαν συλλέξει αλληλέγγυοι για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το πρώην Ορφανοτροφείο είχε παραχωρηθεί στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης από το υπουργείο Υγείας.

Διαμαρτυρία στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Αντιδρώντας στις εκκενώσεις των καταλήψεων στέγασης προσφύγων και μεταναστών, αλληλέγγυοι προχώρησαν σε διαμαρτυρία στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων και το άμεσο σταμάτημα της κατεδάφισης του πρώην Ορφανοτροφείου. Οι αλληλέγγυοι ανήρτησαν από τον 4ο όροφο των γραφείων πανό αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εκκενώσεις

"Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μας βρίσκει αντίθετους. Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς" σχολίασε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιδράσεις από Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης και αλληλέγγυους σε Αθήνα

Με τη λήξη του No Border Camp στη Θεσσαλονίκη συνδέει η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης, σε σχετική ανακοίνωσή της, τις εκκενώσεις. "Είναι προφανές πως αυτό φοβίζει την κυβέρνηση της Αριστεράς που, θέλοντας να δείξει 'καλό πρόσωπο' στη ρητορική των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης, οδηγείται σε δρόμους φασιστικής λογικής, αντίληψης και πρακτικής, εξαπολύοντας πογκρόμ στο αντιεξουσιαστικό κομμάτι του κινήματος, που δείχνει έμπρακτα πως η αλληλεγγύη δεν είναι φιλευσπλαχνία, αλλά αγώνας, διεκδίκηση και πάλη για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων" αναφέρουν.

Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων ζητούσαν σε σχετική ανακοίνωση οι αλληλέγγυοι του Χώρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza, κάνοντας παράλληλα λόγο για "ποιοτική αναβάθμιση μιας πολιτικής που προτάσσει την καταστολή ως μέθοδο αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος". "Την ώρα που τα στρατόπεδα βυθίζονται στην εξαθλίωση και τη βία, η κυβέρνηση επιτίθεται στις καταλήψεις στέγης όπου οι συνθήκες διαβίωσης όχι μόνο είναι πολύ καλύτερες, αλλά δείχνουν έναν διαφορετικό τρόπο κάλυψης των στεγαστικών αναγκών των προσφύγων. Ακριβώς τη στιγμή που έχει καταστεί προφανής η χρεοκοπία του κυβερνητικού σχεδίου για στέγαση των προσφύγων σε απομονωμένα στρατόπεδα, εκκενώνονται οι καταλήψεις που έχουν αποδείξει ότι είναι απολύτως ρεαλιστική η αξιοπρεπής φιλοξενία των προσφύγων μέσα στις πόλεις. Είχαν βέβαια προηγηθεί η πολύμηνη εκστρατεία στοχοποίησης του κινήματος αλληλεγγύης καθώς και ο κατευθυνόμενος ηθικός πανικός σχετικά με το No Border Camp" προσθέτουν.

Επίθεση Ν.Δ.

Επιπλέον, η Ν.Δ. εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Ν. Τόσκα σε ανακοίνωσή της, όπου αναφέρει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα τοποθετείται, με σφοδρότητα μάλιστα, κατά της αποκατάστασης της τάξης στους χώρους του πρώην ορφανοτροφείου, του κτηρίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και μίας πολυκατοικίας στην πόλη. Μιλάει μάλιστα -εκεί φτάσαμε- για “ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης”. Έτσι, όλοι πια γνωρίζουμε ποιοι ενθαρρύνουν τα διαρκώς αυξανόμενα φαινόμενα ανομίας και ποιοι δίνουν το πράσινο φως σε πράξεις βανδαλισμού" και καταλήγει: "Τι απαντάει στο κόμμα του ο κ. Τόσκας; Συμφωνεί με τη θέση του κόμματός του; Ποιος είναι ο υπεύθυνος και ο αρμόδιος για τη δημόσια τάξη; Είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Τυχόν σιωπή είναι αποδοχή και συναίνεση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL