Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας από την περιφερειακή ενότητα Βορείου Τομέα Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας από την περιφερειακή ενότητα Βορείου Τομέα Αττικής

Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με γνώμονα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας μέσα από την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών προχωρά η διοίκηση της περιφερειακής ενότητας Β. Τομέα Αττικής. Το εύρος της δράσης αφορά όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αγγίζουν τις 2.500 και που εδρεύουν στους 12 δήμους της περιφερειακής ενότητας. Το κόστος για την καταγραφή των αναγκών των επιχειρήσεων και για τη δημιουργία συστάδων έχει αναλάβει το περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής και ανέρχεται σε 15.000 ευρώ. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν διαμορφωθεί δυο συστάδες επιχειρήσεων, με βάση τους επτά τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που αναδείχθηκαν από την καταγραφή των αναγκών.

Σκοπός της δημιουργίας δυο συστάδων επιχειρήσεων είναι η ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας με συγκέντρωση μέρους της παραγωγικής διαδικασίας που επιτυγχάνει σοβαρές οικονομίες κλίμακας, η μείωση κόστους παραγωγής μέσα από τη μαζική προμήθεια πρώτων υλών ή την αξιοποίηση υπηρεσιών, η μείωση κόστους μέσω της δημιουργίας ή χρήσης κοινών υποδομών, καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων και εξειδίκευσή τους, η ανάληψη μεγαλύτερων έργων, η πρόσβαση σε νέες αγορές που απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων (ιδίως στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού) και η δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης αποθεμάτων. Στόχος είναι η καλύτερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης με μεγαλύτερες πιθανότητες θετικής αξιολόγησης επιχειρηματικών σχεδίων από το τραπεζικό σύστημα.

Οι επικρατέστεροι επτά τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου μπορούν να αναπτυχθούν είτε νέες συστάδες επιχειρήσεων (clusters), είτε άλλες, περισσότερο «χαλαρού» χαρακτήρα μορφές επιχειρηματικής δικτύωσης ή συνεργασιών είναι: Ιατρικός και φαρμακευτικός κλάδος, συνεδριακός και επιχειρηματικός Τουρισμός, πράσινη Διαχείριση που αφορά σε ενεργειακή αποδοτικότητα, διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση, οι πυρήνες της βιομηχανίας, οι παραδοσιακές δραστηριότητες σε συνδυασμό με ανάπτυξη του τουρισμού εμπειρίας (κεραμοποιοί, λιθοξόοι, εταιρείες Μαρμάρων), επιχειρήσεις λιανεμπορίου και επιχειρήσεις τεχνολογίας, υψηλής εξειδίκευσης, όπως και εταιρείες έρευνας και καινοτομίας.

«Πέρα από την καθημερινότητα, τα τεχνικά έργα, το προσφυγικό, την κοινωνική πολιτική, ψηλαφίζοντας τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής, αγγίζουμε και τον τριτογενή τομέα και επιλέγουμε να δώσουμε βάρος στην επιχειρηματικότητα, ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων", τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αττικής, Γ. Καραμέρος προσθέτοντας: "Σε μια περίοδο που ανεργία στη χώρα μας είναι τριπλάσια από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργούμε μέχρι τέλος Ιουνίου δυο cluster στα βόρεια προάστια, έχοντας αποτυπώσει επτά προοπτικές σε κλάδους και δραστηριότητες που εμφανίζουν δυνατότητες ανάπτυξης". «Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της καταγραφής, έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με φορείς και επαγγελματίες-κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις- και δημιουργούμε τους συνεργατικούς σχηματισμούς, σε συνεργασία και με τους Δήμους, για να δούμε σε ποιους τομείς θα δώσουμε τη δυνατότητα να γίνουν επιλέξιμες δομές για χρηματοδότηση», υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL