Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
«Δημοτική Αστυνομία: για μια Υπηρεσία κοινωνικού χαρακτήρα και εξυπηρέτησης του πολίτη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Δημοτική Αστυνομία: για μια Υπηρεσία κοινωνικού χαρακτήρα και εξυπηρέτησης του πολίτη»

Πριν από λίγες μέρες (12.6.2013), εν μέσω των πρώτων αναταράξεων που προκάλεσε το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ με θέμα: «Δημοτική Αστυνομία: Στην υπηρεσία των πολιτών για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής ή μηχανισμός καταστολής;». Είναι η δεύτερη φορά που η ΠΟΕ-ΟΤΑ διοργάνωσε εξειδικευμένη ημερίδα για τον κλάδο (η προηγούμενη ήταν το 2008), δεδομένων των ανεπίλυτων προβλημάτων του. Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητες και τον τρόπο άσκησής τους, την ειδική ιεραρχία, την υποχρεωτική 8ετία παραμονής στον δήμο διορισμού, τον τρόπο πρόσληψης και εκπαίδευσης στις Σχολές Δημοτικής Αστυνομίας, τις μετατάξεις των υπαλλήλων κ.τ.λ.

Η συζήτηση για τη Δημοτική Αστυνομία άρχισε να γίνεται περισσότερο έντονη από το 2004 μέχρι σήμερα, από τη στιγμή που πραγματοποιούνται μαζικές προσλήψεις σε μικρούς και μεγάλους δήμους σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η στελέχωση και οργάνωση της Υπηρεσίας, στη μακρά διάρκεια, συνοδεύτηκε με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την ΕΛ.ΑΣ., γεγονός που τόνισε περισσότερο τον αστυνομικό της χαρακτήρα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των εργαζόμενων στη Δημοτική Αστυνομία για την τύχη της Υπηρεσίας και της εργασίας τους. Οι απολύσεις, οι επίορκοι, το νέο πειθαρχικό, η επικείμενη απαγόρευση διαδηλώσεων κ.λπ., σε συνδυασμό με την κυβερνητική ανάγκη για περισσότερους μηχανισμούς καταστολής και εισπράξεων, εντείνουν την αβεβαιότητα.

Το ερώτημα "τι Δημοτική Αστυνομία θέλουμε" απαντήθηκε στην ημερίδα με συγκεκριμένες προτάσεις. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ διεκδικεί μια Υπηρεσία Δημοτική, διεκδικεί καθεστώς εργασίας δημοτικών υπαλλήλων που θα ασκούν αστυνομικές αρμοδιότητες χωρίς αστυνομική λειτουργία. Εντούτοις, ο προβληματισμός παραμένει, διότι, αν και ορίστηκε το πλαίσιο των διεκδικήσεων από τη βάση, δεν τέθηκε ο τρόπος και η μορφή των διεκδικήσεων. Όταν τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία στις απεργίες και τις μάχες του εργατικού κινήματος παραμένουν χαμηλά, πώς τα αιτήματα του αγώνα θα παλευτούν;

Η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση στους ΟΤΑ, παρά τη σημαντική αύξηση των δυνάμεών της σε όλη την Ελλάδα, έχει λίγες δυνάμεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Η αναντιστοιχία συνδικαλιστικών δυνάμεων και απήχησης, όπως εκφράζεται σε ποσοστά, είναι μεγάλη. Η δυσκολία αυξάνεται, όταν το κίνημα πρέπει ταυτόχρονα να αναμετρηθεί με αυταπάτες κάποιων εργαζόμενων ότι αυταρχικές πολιτικές μπορούν να νικηθούν είτε με επιμέρους ή κλαδικούς αγώνες είτε μέσω της ανάθεσης.

Ελπιδοφόρα σκέψη, παρόλα αυτά, αποτελεί η σταδιακή χειραφέτηση των εργαζόμενων που, σε κυρίαρχο κλίμα τρομοκρατίας, σε μη-πολιτικοποιημένες εποχές, αν και ακόμη υπάρχει διστακτικότητα έκθεσης και δυναμικής εμπλοκής στους συνδικαλιστικούς θεσμούς και στους αγώνες, έχουν άποψη και την εκφράζουν. Το στοίχημα για την ΑΣΚ-ΟΤΑ είναι η συσπείρωση αυτού του κόσμου, ώστε να ανατραπούν οι κυρίαρχοι συσχετισμοί σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Η Δημοτική Αστυνομία είναι ένας ιδιαίτερα νευραλγικός κλάδος των δήμων, όχι μόνο από άποψη αρμοδιοτήτων αλλά και από άποψη ιδιαιτερότητας του ανθρώπινου δυναμικού που τη στελεχώνει. Πρόκειται για «τους τελευταίους μόνιμους» των δήμων, για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μαζικά- όσο σε καμία άλλη δημοτική υπηρεσία-, και που σε συντριπτική πλειοψηφία είναι νεαροί σε ηλικία. Αυτούς τους ανθρώπους χρειάζεται να τους κερδίσουμε!

* Η Κρυσταλλία Μακατού εργάζεται στη Δημοτική Αστυνομία Λάρισας, μέλος του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL