Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
"To ζήτημα της Κωπαΐδας και... οι λύσεις του"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"To ζήτημα της Κωπαΐδας και... οι λύσεις του"

των Βασίλη Τσιτσιρίγκου - Νίκου Στουπή - Σπύρου Ρίζου - Αλέκου Κουτσούρη*

Η επιλογή του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη, να βάλει «λουκέτο» σε κρατικές δομές όπως ο Οργανισμός Κωπαΐδας στη Βοιωτία, υπακούει στις μνημονιακές κυβερνητικές δεσμεύσεις για «λιγότερο κράτος» και «κερδοσκοπική επέλαση» της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» στη σφαίρα του «δημόσιου συμφέροντος».

Ο Οργανισμός Κωπαΐδας, αυτό το αγνώστων λοιπών στοιχείων ΝΠΔΔ, για το οποίο πολλοί μιλούν και λίγοι γνωρίζουν, περνά στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της Στερεάς Ελλάδας, χωρίς σχέδιο και χρονοπρογραμματισμό. Ουσιαστικά, καταργείται ένα χρήσιμο εργαλείο, χωρίς να αντικαθίσταται από κάτι άλλο, χωρίς να διασφαλίζεται η άρδευση 300.000 παραγωγικών στρεμμάτων, χωρίς να συνεκτιμάται η επίδρασή του στην τοπική οικονομία.

...Εν ονόματι του δημοσίου συμφέροντος

Ο Οργανισμός Κωπαΐδας (ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί) πρέπει να ανασυσταθεί επειδή έτσι, επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον: Διότι η Κωπαΐδα είναι από τις πλέον εύφορες πεδιάδες της χώρας, η παραγωγή της επηρεάζει τα μέγιστα στο παραγόμενο προϊόν της Περιφέρειας, απορροφά την απασχόληση αγροτών, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ένα νέο ηλικιακά, μορφωμένο και πολλά υποσχόμενο αγροτικό δυναμικό με μέλλον και προοπτική. Αποτελεί υποστήριγμα των οικιστικών συνόλων (Λιβαδειά, Αλίαρτος, Ορχομενός κ.λπ.), οι δε κτηριακές και άλλες υποδομές της, με κατάλληλους συνδυασμούς πόρων και "ιδεών", μπορεί να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία.

Τούτων δεδομένων, μια σχεδιασμένη επένδυση μακράς πνοής στην ορθολογική διαχείριση της περιοχής, με οργάνωση του τοπικού παραγωγικού συστήματος, τη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας, τον σχεδιασμό διάθεσης - εμπορίας των προϊόντων, στη γεωργική έρευνα και την καινοτομία, μια επένδυση με όρους τοπικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, είναι απαραίτητη για την οικονομική σταθεροποίηση και ανάπτυξη. Η περιοχή μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιφέρειας, δεδομένου ότι θα επηρεάσει θετικά τις παραμέτρους εισόδημα και απασχόληση, τις ίδιες δηλ. παραμέτρους, για τις οποίες ένα έργο τεραστίων διαστάσεων (αυτό της αποξήρανσης της Λίμνης Κωπαΐδας) συντελέστηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Τι μας χρειάζεται λοιπόν; Ποια πρέπει να είναι τα βήματά μας;

1. Η Εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με ιεραρχημένες δράσεις σε Yποδομές, Έγγειες Βελτιώσεις, Συστήματα Άρδευσης, Δίκτυα και Μικρά Φράγματα, και οποιαδήποτε Μέτρα απαιτεί η Αειφορική Διαχείριση της περιοχής, εφαρμογή της οδηγίας 2000/60 για τα νερά. Ταυτόχρονα να δημιουργηθεί η Τοπική Διαχειριστική Αρχή (ο Φορέας Διαχείρισης).

2. Αποσαφήνιση Αρμοδιοτήτων: Για να μπει ένα τέλος στις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων στην εφαρμογή πολιτικών (YΠΕΚΑ και ΥΠΑΑΤ) για τη διαχείριση νερών-εδαφών, απαιτείται άμεση συνεργασία των οργάνων της Περιφέρειας με τα αρμόδια υπουργεία.

3. Άμεση Λύση στην Άρδευση: Με τη λήψη από σήμερα κατάλληλων μέτρων από την Περ. Αυτοδιοίκηση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της άρδευσης. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να "προετοιμαστεί" το προς εφαρμογή Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης σε έναν χρόνο.

4. Η συγκέντρωση όλων των μελετών, της περιγραφικής πληροφορίας, των γεωχωρικών υποβάθρων, σε Βάση Δεδομένων με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), που αποτελεί εργαλείο τεκμηρίωσης αποφάσεων για τον προγραμματισμό-σχεδιασμό.

5. Τέλος η πολιτική βούληση για την υλοποίηση μιας στρατηγικής για την περιοχή: Ίσως είναι το πρώτο αλλά και το ακροτελεύτιο βήμα για την περιοχή της Κωπαΐδας.

...Και εν ονόματι του Νόμου!

Το κλείσιμο του Οργανισμού Κωπαΐδας ανέδειξε όλους τους αναχρονισμούς και τις στρεβλώσεις του νεοελληνικού κράτους που οικοδόμησαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., με τη βοήθεια του πολιτικού τους προσωπικού: Διευθυντές, συμβούλια. αγροτοσυνδικαλιστές. Κωπαϊδολόγοι, σύμβουλοι, υπουργοί, βουλευτές, πολιτευτές, νομάρχες, που σήμερα δεν ξέρουν ποια είναι η περιουσία του Οργανισμού Κωπαΐδας, ποιες οι υποδομές του, η παρακαταθήκη του, τι έργο επιτελεί, ποια είναι τα χρέη του, τι του χρωστάνε...

Όλοι όσοι «διαχειρίστηκαν» επί χρόνια τον Οργανισμό στο όνομα της εξυπηρέτησης του αγροτικού τομέα, χωρίς δημοσίευση ισολογισμών (παρά τις επιχορηγήσεις), χωρίς να ξέρουν τι διαχειρίζονταν, αλλά έπαιρναν τον «μισθό τους» εμπλουτίζοντας το μικροπολιτικό τους βιογραφικό, όλοι όσοι «ρύθμιζαν» δημόσιες υποθέσεις, όλοι όσοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, «έσβηναν»(;) χρέη, μεσολαβούσαν στη ΔΕΗ στην ΕΥΔΑΠ για την «εξυπηρέτηση ημετέρων»... Όλοι εκείνοι που για τέσσερις δεκαετίες εκμαύλισαν συνειδήσεις, "φτώχυναν" τον τόπο και βάθυναν το χάσμα μεταξύ πολίτη και πολιτικής.

Οι έχοντες σήμερα την ευθύνη των θεσμών, εάν θέλουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη πολίτη-πολιτικής, οφείλουν να ζητήσουν την απόδοση ευθυνών.

Για χάρη πρωτίστως εκείνων των αγροτών που πλήρωναν.

Για χάρη των αγροτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν, πρέπει να εξασφαλιστεί καταλογισμός με μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, με βάση την παραγωγικότητα και τη χρηματοδοτική τους ικανότητα, όπως συμβαίνει με τα νοικοκυριά, τα μαγαζιά, τα ΜΜΕ, τις τράπεζες...

Χάριν δικαιοσύνης!

Εάν προκύψουν ατασθαλίες, απαλοιφή χρεών, κακοδιαχείριση δημόσιων υποθέσεων, η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να καταδείξει τους υπεύθυνους και έχει την κοινωνική συναίνεση για να το κάνει.

Εμείς το θέτουμε...

B. Τσιτσιρίγκος: Οικονομολόγος με εμπειρία Αναπτυξιακού Σχεδιασμού & Εφαρμογών Ολοκληρωμένων Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Ν. Στουπής: Γεωπόνος, Ειδικευμένος σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιφερειακός Σύμβουλος

Σπ. Ρίζος, Γεωπόνος, MSc Γεωπληροφορικής, Διδακτικό Προσωπικό Γεωπονικού Παν. Αθηνών, Τομέας Διαχείρισης Υδατικών Πόρων.

Αλ. Κουτσούρης: Αναπλ. Καθηγητής ΓΠΑ, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Και οι τέσσερις υπηρετούν πολιτικά τον χώρο της Αριστεράς. Είναι συνεργάτες στην σχεδίαση και εφαρμογή πολιτικών για την Αγροτική Ανάπτυξη και ιδιαίτερα στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αγροτικού Χώρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL