Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ, ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ / Μη κατοικήσιμα 760 σπίτια, αγώνας δρόμου για στέγαση και τροφή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ, ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ / Μη κατοικήσιμα 760 σπίτια, αγώνας δρόμου για στέγαση και τροφή

Με καθυστέρηση δέκα ημερών κήρυξε χθες ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης σεισμόπληκτη την Κεφαλλονιά, ενώ σήμερα σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να οριοθετηθεί η περιοχή που χρήζει οικονομικής στήριξης και να οριστικοποιηθούν τα μέτρα ενίσχυσης. Και αυτό ενώ έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα 760 σπίτια στο Ληξούρι, με τον κόσμο να περνά άλλη μια νύχτα μέσα στο κρύο αναμένοντας την αρωγή της Πολιτείας, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι, από την ώρα που ήρθη το απαγορευτικό χθες, πήραν το πλοίο για το Αργοστόλι, την Πάτρα και την Αθήνα.

Δεν κάνουν οι σκηνές

Για όσους έμειναν στο Ληξούρι, που συνεχίζει να σείεται από μετασεισμούς, πέρασαν τη νύχτα είτε στα αυτοκίνητά τους είτε στο Δημοτικό Στάδιο, όπου ο στρατός από το πρωί έστησε σκηνές που η κάθε μια χωρά 12 ανθρώπους. Ωστόσο, επειδή οι σκηνές δεν έχουν υπόστρωμα, οι ιδιοκτήτες των παραλιακών καταστημάτων διέθεσαν ξαπλώστρες για να διανυκτερεύσει ο κόσμος. Στο κλειστό γυμναστήριο διανυκτέρευσαν οι ηλικιωμένοι και οικογένειες με παιδιά.

Οξύ παραμένει το πρόβλημα της σίτισης. Λίγο μετά τις 9 το βράδυ μοιράστηκαν περισσότερες από 1.500 μερίδες από τον στρατό και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά όπως είπαν οι κάτοικοι "δεν φτάνουν", τη στιγμή που τα καταστήματα τροφίμων υπολειτουργούν, καθώς σε πολλά καταστράφηκαν τα προϊόντα. Τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης καταφθάνουν και από τον Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας, τον δήμο Ζακύνθου και άλλους φορείς.

Με τους σεισμολόγους να καλούν τους κατοίκους να μην επιστρέφουν στα σπίτια τους εάν κρίνονται ακατάλληλα, εξελίσσονται οι οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων αρχής γενομένης από τα κτήρια, που στην αυτοψία για τον πρώτο σεισμό είχαν κριθεί κατάλληλα. Επισήμως ανακοινώθηκε χθες ότι, από τα 1.680 κτήρια που ελέγχθηκαν στο Ληξούρι, 760 κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα. Για την εντατικοποίηση των ελέγχων έχουν αποσταλεί το νησί άλλοι 100 μηχανικοί από Υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών. Από τα δημόσια κτήρια προσωρινώς ακατάλληλα έχουν κριθεί τα κτήρια του Αστυνομικού Τμήματος, του Δημοτικού Θεάτρου και του ΕΟΠΥΥ (έχει ανοίξει η στέγη).

Επιδότηση ενοικίου και ερωτηματικά για την κοινοτική βοήθεια

Μετά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη του συντονιστικού παρουσία των υπουργών Υγείας, Παιδείας και Τουρισμού, ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων, που περιλαμβάνουν α) καταβολή ενοικίου για δύο χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης, β) αποκατάσταση των ζημιών, εκεί όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος, καθώς και γ) δημιουργία οικισμού, εφόσον χρειαστεί, με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν.

Επίσης εξήγγειλε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο με ένταξή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ ανακοίνωσε ότι προσεχώς οι πληγέντες θα καλούν σε έναν τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό για την ενημέρωσή τους.

Σημαντικών επισκευών χρήζουν και οι υποδομές στο δίκτυο υδροδότησης. Επίσης στο λιμάνι του Ληξουρίου υπάρχει καθίζηση σε τμήματα της προβλήτας, τα οποία έλεγξε χθες ειδικό κλιμάκιο των ΟΥΚ, αλλά τελικά δεν έγινε κατορθωτό να προσεγγίσει το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού με τα μηχανήματα και πήγε στο λιμάνι της Σάμης.

"Σκούρα" φαίνεται να τα έχει βρει η κυβέρνηση στην ενεργοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, καθώς προϋπόθεση είναι η ζημία της Κεφαλλονιάς να επηρεάζει το ΑΕΠ της Περιφέρειας. Σχετικά ενημέρωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου και τον δήμαρχο Κεφαλλονιάς Αλ. Παρίση. Για την Πέμπτη υπάρχει συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη με τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν.

Με απόφασή του χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλληνίας αποφάσισε να δώσει σε 340 οικογένειες το έκτακτο βοήθημα των 586,94 ευρώ από ίδιους πόρους, τη στιγμή που στον αέρα βρίσκεται η εκταμίευση πόρων από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση σεισμοπλήκτων. Πέντε εκατ. ευρώ αποφάσισε να εκταμιεύσει η Περιφέρεια Αττικής.

Τρόμος με τη φήμη περί εκκένωσης

Κι αν η νύχτα για τους κάτοικους του Ληξουρίου ήταν εφιαλτική, άλλο τόσο ήταν το χθεσινό ξημέρωμα, όταν πλανήθηκε η φήμη της εκκένωσης από αδιευκρίνιστη πηγή. Λίγο αργότερα, με ντουντούκες, υπάλληλοι του Δήμου καλούσαν τον κόσμο να επιστρέψει και με ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέψευσε ότι υπήρχε εντολή εκκένωσης. Η εισαγγελία διέταξε έρευνα.

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας

"Όλα είναι καλά με το νοσοκομείο Ληξουρίου. Θα θέσουμε μπροστά την επαναλειτουργία του" διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, που το επισκέφθηκε χθες. Όσο για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο "Ελ. Βενιζέλος", ο υπουργός ενημέρωσε ότι έδωσε εντολή στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Από την Αθήνα η υφυπουργός Ζέττα Μακρή εξέδωσε δύο εγκυκλίους για την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και διαπίστωσης βλαβών στο σύστημα υδροδότησης, ενώ παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του.

Το Σαββατοκύριακο οι αποφάσεις για τα σχολεία

Μέχρι την Παρασκευή κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, καθώς κλιμάκια μηχανικών κάνουν επανέλεγχο από χθες σε όλες τις εγκαταστάσεις. Για τη στέγαση των μαθητών θα παραδοθούν 10 προκάτ αίθουσες έως το τέλος της εβδομάδας και 30 έως το τέλος της επόμενης, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος. Επιφυλάχθηκε να επανεξετάσει το άνοιγμα των σχολείων μέσα στο Σαββατοκύριακο, γιατί, όπως είπε, "θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αρχίσουν σύντομα τα μαθήματα".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL