Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Κεφαλλονιάς / Αποκομμένο το Ληξούρι από στεριά και θάλασσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Κεφαλλονιάς / Αποκομμένο το Ληξούρι από στεριά και θάλασσα

Εικόνες καταστροφής αντίκρισαν οι κάτοικοι στο Ληξούρι ξυπνώντας τα ξημερώματα από το νέο σεισμό 5,7 Ρίχτερ, ο οποίος άφησε πίσω του δέκα ελαφρά τραυματίες, την προβλήτα του λιμανιού κατεστραμμένη και το νησί κομμένο στα δύο, ενώ οι σεισμολόγοι αφήνουν να εννοηθεί ότι αναμένεται ισχυρότερος σεισμός τη στιγμή που ο κόσμος είναι στον δρόμο με την όποια κρατική αρωγή να καθυστερεί.

Οι φθορές στα σπίτια είναι ακόμη μεγαλύτερες από το δεύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου και όσα σπίτια άντεξαν στον προηγούμενο σεισμό έχουν πλέον πληγεί. Έντονη γίνεται η ανησυχία των κατοίκων όσο τα λεφτά του έκτακτου επιδόματος εξανεμίζονται, ενώ στερεύουν τα τρόφιμα. Παράλληλα, οι καταστηματάρχες ζητούν από την Πολιτεία να γίνουν έργα αποκατάστασης για να είναι έτοιμο το νησί να δεχθεί το τουριστικό ρεύμα.

Καθυστερημένα έθεσαν σε ισχύ τον "Δευκαλίωνα"

Μετά τον δεύτερο μεγάλο σεισμό τέθηκε χθες σε ισχύ από τον υπουργό Άμυνας, Δημ. Αβραμόπουλο, το σχέδιο "Δευκαλίων" για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ενώ οι κάτοικοι του Ληξουρίου, που οι περισσότεροι μένουν στα οχήματά τους και σε σπίτια συγγενών, ζητούσαν εναγωνίως βοήθεια, ειδικά γιατί ο καιρός έχει επιδεινωθεί.

Από το Σάββατο στάλθηκε στο Ληξούρι το πλοίο γενικής υποστήριξης "Προμηθέας", που μεταφέρει στελεχωμένη ιατρική μονάδα, και το αρματαγωγό "Χίος" για στέγαση των σεισμοπαθών, το οποίο λόγω κακοκαιρίας μένει αρόδου. Μετά την καταστροφή του λιμανιού, τα πλοία δεν μπορούν να δέσουν και το αρματαγωγό "Ικαρία", που εστάλη χθες στο Ληξούρι, παραμένει, επίσης, αρόδου. Με το "Ικαρία", που στάλθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου "Δευκαλίων", μεταφέρονται ένας φορτωτής, δύο ερπυστριοφόροι γαιοπροωθητές, ένα ανατρεπόμενο, ένα ρυμουλκό, μία γεννήτρια και ένας φωτιστικός πύργος με τους χειριστές τους για τη διάνοιξη και την επισκευή του οδικού δικτύου Αργοστολίου - Ληξουρίου. Στο νησί έχει μεταβεί και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με οχήματα ειδικού εξοπλισμού.

Από αέρος χθες κατέφθασαν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο Chinook, που μεταφέρουν ανθρωπιστικό υλικό και σκηνές για τους σεισμόπληκτους. Επίσης χθες από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο παραδόθηκαν 4,5 τόνοι τρόφιμα, 850 κουβέρτες και είδη ρουχισμού. Για τις ανάγκες πόσιμου νερού η Kefallonia Lines παρέδωσε 25.000 λίτρα.

Με επισκέψεις υπουργών αντιμετωπίζει τον σεισμό η κυβέρνηση

Στο νησί έχει μεταβεί από χθες, με εντολή Σαμαρά, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Ν. Δένδιας, που αποδοκιμάστηκε στο Ληξούρι από κατοίκους. Συνοδεύεται από τον γενικό γραμματέα Προστασίας του Πολίτη Π. Γεωργιάδη, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στρ. Σιμόπουλο ως επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών, τον γενικό γραμματέα Λιμενικής Πολιτικής Αθ. Χριστόπουλο με κλιμάκιο για να ελέγξουν τις ζημιές στα λιμάνια του νησιού. Επίσης, στο νησί βρέθηκε από χθες το μεσημέρι και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου για να παραδώσει 4,5 τόνους τρόφιμα, 850 κουβέρτες και είδη ρουχισμού, ενώ κλιμάκιο της ΕΜΑΚ βρίσκεται στο νησί με οχήματα ειδικού εξοπλισμού.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη την εξεύρεση και αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ για την κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών στην Κεφαλλονιά.

Τα οκτώ σχολεία που έχουν πληγεί θα παραμείνουν κλειστά και μετά την Τετάρτη και για τον συντονισμό δράσεων στο νησί βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος έδωσε εντολή στο αρμόδιο κλιμάκιο να κάνει νέους ελέγχους στις 54 σχολικές εγκαταστάσεις.

Επανελέγχονται όλα τα κτίσματα σε Ληξούρι και Αργοστόλι

"Τα κτήρια πρέπει να ελεγχθούν από την αρχή" λένε στην "Αυγή" μηχανικοί που ελέγχουν τα πληγέντα κτίσματα του Ληξουρίου και τονίζουν ότι "σε κάποια κτήρια οι ρωγμές πλέον είναι μεγαλύτερες". "Μεγάλες είναι οι φθορές και στα σπίτια που άντεξαν στον πρώτο μεγάλο σεισμό, με την οικοσκευή να έχει γίνει θρύψαλα", όπως εξηγούν.

Δραματικές ήταν οι στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι όταν τα ξημερώματα χτύπησε ο Εγκέλαδος. "Πεταχτήκαμε έξω σχεδόν με τις πυτζάμες και το κρύο ήταν τσουχτερό. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο για να προστατευτούμε και τριγυρνούσαμε μέσα στην πόλη" μας είπαν κάτοικοι του Αργοστολίου, ενώ το βράδυ είχαν διανυκτερεύσει στα σπίτια τους, καθώς η σεισμική δραστηριότητα είχε κοπάσει.

Στο Ληξούρι ο σεισμός ήταν πιο έντονος. "Ακούγονταν σοβάδες να πέφτουν μαζί με κεραμίδια και τούβλα" είπαν οι κάτοικοι γεμάτοι ανησυχία προσθέτοντας: "Όσα σπίτια στον προηγούμενο σεισμό δεν έπαθαν σοβαρές ζημιές τώρα έχουν ρωγμές. Σκεπές έχουν ανοίξει, μάντρες έχουν πέσει". Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν άμεσα στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Ρεύμα και νερό είχαν διακοπεί μέχρι το μεσημέρι.

"Φοβόμαστε να γυρίσουμε στα σπίτια μας πια" τονίζουν οι κάτοικοι, που είναι αποκομμένοι από θαλάσσης, καθώς η προβλήτα του λιμανιού έχει γύρει στη θάλασσα και η κακοκαιρία με ανέμους έως 7 μποφόρ δεν επιτρέπει την προσέγγιση των πλοίων, ενώ από ξηράς το οδικό δίκτυο έχει από πτώσεις βράχων καθιζήσεις σε πολλά σημεία. "Μόνο τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα περνούν από το οδικό δίκτυο Αργοστολίου - Ληξουρίου" επισημαίνουν οι μηχανικοί, ενώ μπουλντόζες απομακρύνουν φερτά υλικά, που έχουν προκαλέσει καθιζήσεις σε πολλά σημεία. Επίσης τα οκτώ σχολεία, που χρήζουν άμεσων επισκευών, θα μείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη.

Ανησυχία για τον τουρισμό

Έντονη είναι η ανησυχία των τουριστικών φορέων, που εκτιμούν ότι, εάν δεν γίνουν άμεσα έργα αποκατάστασης και ανάπτυξης, "τότε θα μας βρουν απροετοίμαστους και η καταστροφή θα είναι μεγάλη", όπως μας είπαν χαρακτηριστικά. Παράλληλα εξακολουθούσαν να ζητούν από την Πολιτεία να τους δώσει τις απαραίτητες διευκολύνσεις στην πληρωμή δόσεων σε εφορία και ΟΑΕΕ, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην κατάσταση. Σήμερα στο νησί μεταβαίνει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ χθες δημοσιοποιήθηκε μήνυμα συμπαράστασης της Πενέλοπε Κρουζ προς τους κατοίκους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL