Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Οι μάρτυρες αποσαφήνισαν: / Κλασικό ρατσιστικό έγκλημα η δολοφονία Λουκμάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι μάρτυρες αποσαφήνισαν: / Κλασικό ρατσιστικό έγκλημα η δολοφονία Λουκμάν

Αδιαμφισβήτητο έγκλημα ρατσιστικής βίας ήταν η δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα πριν από ένα χρόνο, όπως τόνισαν οι μάρτυρες με εξειδικευμένη γνώση επί του θέματος ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου. Απέναντι στην προσπάθεια της υπεράσπισης των κατηγορουμένων να αποδώσουν το έγκλημα σε μια απλή συμπλοκή μεταξύ αγνώστων, όλοι όσοι κατέθεσαν χθες υπογράμμισαν ότι το ειδεχθές έγκλημα είναι απολύτως τυποποιημένο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ρατσιστικού κινήτρου.

Οι μάρτυρες επιχείρησαν να καταδείξουν ότι είναι τραγική αμέλεια το γεγονός ότι δεν αποδόθηκε το ρατσιστικό κίνητρο στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζουν οι Χρίστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταθέτοντας το στέλεχος της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό Πέτρος Κωνσταντίνου προκλήθηκε από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων να σχολιάσει το γεγονός ότι σύμφωνα με το βούλευμα ο φόνος ήταν αποτέλεσμα διαπληκτισμού "δι' ασήμαντον αφορμήν". Η απάντηση ήταν αποστομωτική: "Και το βούλευμα για τη δολοφονία του Λαμπράκη έλεγε ότι ήταν τροχαίο ατύχημα"...

Με τη στερεότητα της επιστημονικής γνώσης και της ερευνητικής εμπειρίας ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH) και καθηγητής της Παντείου Δημήτρης Χριστόπουλος περιέγραψε την τυπολογία του ρατσιστικού εγκλήματος και εξέφρασε την έκπληξή του όταν έμαθε τον ισχυρισμό των κατηγορούμενων ότι επρόκειτο για συμπλοκή ανάμεσα σε αγνώστους. Όπως είπε, "το ρατσιστικό έγκλημα είναι ένα δυνατό έγκλημα, θέλει να φωνάξει την ιδεολογία του δράστη". Αφού περιέγραψε στη συνέχεια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δραστών υπογράμμισε: "Το ρατσιστικό έγκλημα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Μας οδηγεί σε ανθρωποφαγία".

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, η οποία υπογράμμισε ότι "είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2013 να γίνονται τέτοια εγκλήματα και να μην ονομάζονται ρατσιστικά". Υπενθύμισε μάλιστα ότι η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν προκάλεσε και το ενδιαφέρον και την ανησυχία του Ευρωπαίου επιτρόπου για Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς και αναφέρθηκε στα 154 περιστατικά ρατσιστικής βίας που καταγράφηκαν μόνο τη χρονιά της δολοφονίας.

Η Μαρία Κουβέλη, ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, τόνισε πως "η δική μας αξιολόγηση είναι ότι πρόκειται για έγκλημα ρατσιστικές βίας. Κριτήρια είναι ο τρόπος δράσης (βράδυ, μοτοσικλέτα), το ίδιο το θύμα (μελαμψός), τα όπλα και οι επτά μαχαιριές. Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε με τους γονείς του θύματος ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, που όπως είπε "έγινε επειδή η τυπολογία του εγκλήματος είναι τέτοια".

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, ο οποίος αναφέρθηκε στα 700 περιστατικά βίας που ο ίδιος κατέγραψε. "Πολλές φορές πήγαιναν να καταγγείλουν ξυλοδαρμούς και διάφορα περιστατικά στην αστυνομία και με διάφορες προφάσεις δεν τους άφηναν. Τα τελευταία χρόνια μόνο το 15% από αυτά έχει καταγγελθεί" είπε χαρακτηριστικά.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Φεβρουαρίου.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Λαζαρίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL