Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΗ Η ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ... / Ξανάνοιξαν το νοσοκομείο, ακατάλληλο τώρα το δημαρχείο Ληξουρίου!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΗ Η ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ... / Ξανάνοιξαν το νοσοκομείο, ακατάλληλο τώρα το δημαρχείο Ληξουρίου!

Διογκώνονται τα προβλήματα στους σεισμόπληκτους της Κεφαλλονιάς, καθώς η κυβέρνηση έχει μόνον δώσει "εντολή" για ψίχουλα από τα ταμιακά διαθέσιμα του δήμου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Στα κτήρια που κρίθηκαν ακατάλληλα προστέθηκε χθες και το Δημαρχείο Ληξουρίου που αρχικά είχε κριθεί κατάλληλο. Προχθές είχε αποφασιστεί η εκκένωση του νοσοκομείου της πόλης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων αφού οι μηχανικοί που είχαν κάνει τον πρώτο έλεγχο δεν εντόπισαν φθορές. Τελικά, χθες το ξανάνοιξαν.

Οι δυσκολίες εντείνονται καθώς ο καιρός επιδεινώνεται το Σαββατοκύριακο με κρύο και βροχή. Οι μετασεισμοί δεν έχουν κοπάσει, αν και έχει μειωθεί η ένταση και η συχνότητά τους. Όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι το φαινόμενο δεν θα εκτονωθεί άμεσα.

Στο Ληξούρι οι περισσότεροι πληγέντες είτε μένουν στα αυτοκίνητά τους, είτε στο πλοίο "Ελ. Βενιζέλος", είτε στα σπίτια συγγενικών προσώπων, αλλά η απαγόρευση πόσης του νερού σε συνδυασμό με τ διακεκομμένη παροχή του καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών τους.

"Μας κοροϊδεύουν. Ο δήμος δίνει 1,5 λίτρο νερό για κάθε κάτοικο. Πώς θα μαγειρέψουμε; Πώς θα πλύνουμε τα ρούχα μας, με το νερό που είναι ακατάλληλο;" ρωτάνε οργισμένοι οι κάτοικοι του Ληξουρίου, που από μέρα σε μέρα περιμένουν το βοήθημα των 586,94 ευρώ, ενώ δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη τα 200.000 ευρώ, που υποσχέθηκε στους κατοίκους ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης.

Την Πέμπτη με τον Χαν για ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει κηρύξει την περιοχή σεισμόπληκτη, ενώ δεν έχουν φέρει αποτελέσματα οι επαφές του Γ. Μιχελάκη την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με ομολόγους του και με την πρόεδρο Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, Danuta Hubner, προκειμένου να εκταμιευθούν πόροι από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. Το ζήτημα της οικονομικής αρωγής στους σεισμόπληκτους αναμένεται να θέσει και στη συνάντηση, που θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη με τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν.

Τα τέσσερα από τα οκτώ σχολεία που έχουν πληγεί θα παραμείνουν κλειστά και την ερχόμενη εβδομάδα και οι μαθητές θα μετεγκατασταθούν προσωρινά στα ασφαλή σχολεία. Όσο για το οδικό δίκτυο Αργοστολίου - Ληξουρίου θα παραμείνει κλειστό έως την Κυριακή, ημέρα που θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή για να αποφασιστεί πώς θα γίνουν οι επισκευές.

Αγωνιούν οι μαγαζάτορες ενόψει τουριστικής σεζόν

Σε συναντήσεις, που είχε χθες η βουλευτής Κεφαλληνίας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου με τους καταστηματάρχες του Αργοστολίου, της μετέφεραν την αγωνία τους πως "εάν δεν ανταποκριθεί άμεσα η Πολιτεία, εμείς θα είμαστε αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή. Από τα τέλη Μαρτίου θα έρχονται οι τουρίστες και εμείς δεν θα μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε με τα μαγαζιά διαλυμένα από τον σεισμό". Παράλληλα, οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται γιατί "δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με την αναστολή πληρωμών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Πήγα σήμερα στον ΟΑΕΕ και μου είπαν ότι χρωστάω και ότι πρέπει να πληρώσω".

Στις τουριστικές υποδομές, ζημιές υπάρχουν σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ τα μεγάλα ξενοδοχεία Αργοστολίου και Ληξουρίου, που δεν έχουν πληγεί από τον σεισμό, φέτος αναμένεται να μετρήσουν αυξημένες κρατήσεις. "Οι κρατήσεις από το εξωτερικό πέφτουν βροχή αυτές τις μέρες" είπε στην "Α" ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας, Σπύρος Γαλιατσάτος, προσθέτοντας ότι "ο κόσμος μας εμπιστεύεται όταν τους λέμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος". "Ακόμη και ο ταξιδιωτικός οργανισμός Thomas Cook έχει ζητήσει περισσότερες κρατήσεις από όσες είχαν συμφωνηθεί αρχικά" υποστήριξε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL