Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Η Κεφαλλονιά άντεξε, αλλά... / Το 50% των ακινήτων που ελέγχθηκαν χρήζουν άμεσων επισκευών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κεφαλλονιά άντεξε, αλλά... / Το 50% των ακινήτων που ελέγχθηκαν χρήζουν άμεσων επισκευών

Τρομαγμένοι είναι οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς, καθώς οι μετασεισμοί επιμένουν, με τον ισχυρότερο χθες τα ξημερώματα να αγγίζει τα 4,6 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο θα εξακολουθήσει τις επόμενες μέρες, ενώ οι καταγραφές των ζημιών δείχνουν ότι είναι σημαντικές, την ίδια στιγμή που αναδεικνύονται οι ελλείψεις στη συντήρηση των κρατικών κτηρίων.

Διαλυμένα τα σπίτια πάνω από το ρήγμα

Κλιμάκια μηχανικών έχουν ήδη ελέγξει 53 εκπαιδευτικά κτήρια, εκ των οποίων 8 σχολεία χρήζουν άμεσων επισκευών και θα παραμείνουν κλειστά έως την Παρασκευή, ενώ δύο από από αυτά πιθανότατα θα είναι κλειστά και την ερχόμενη εβδομάδα. Σε κατοικίες και καταστήματα έχουν γίνει 300 αυτοψίες, εκ των οποίων στο 5%-7% τα κτήρια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα στον πρώτο βαθμό και το 50% χρήζουν άμεσων επισκευών. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ελεγχθούν άλλα 200 κτήρια.

"Τα σπίτια μας είναι διαλυμένα" λένε οι κάτοικοι της περιοχής από το Λιβάδι έως τα Ματζαβινάτα που βρίσκεται πάνω στο ρήγμα.

Διαχρονική ευθύνη

Στις πληγές που άφησε πίσω του ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ έρχονται να προστεθούν και οι ζημιές σε αρκετά κρατικά κτήρια, στα οποία, όπως κατήγγειλε στην "Α" ο Θόδωρος Γαλιατσάτος, συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλληνίας και μηχανικός στο επάγγελμα , "από το 2001 δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες επισκευές", επιβεβαιώνοντας τις χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμου Παπαδόπουλου, στον ρ/σ "Βήμα FM" ότι ενώ το 2001 είχε αποφασιστεί να γίνει έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτήρια, περίπου 80.000, μέχρι σήμερα έχει ελεγχθεί μόλις το 1/10.

Ειδικά για το Λιμεναρχείο Αργοστολίου, που αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα, "υπάρχει διαχρονική ευθύνη της Πολιτείας, που δεν μερίμνησε" σημείωσε ο Θόδωρος Γαλιατσάτος. Παράλληλα ζημιές από τον σεισμό έχουν καταγραφεί στα λιμάνια Ληξουρίου και Αργοστολίου με υποχώρηση κρηπιδότοιχου. Σημαντικές είναι οι καταστροφές σε εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, γιατί, όπως είπε ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πρωτονοτάριος "δεν τηρήθηκαν οι υποδείξεις".

Θ. Γαλιατσάτος: Χρειάζεται κρατική οικονομική αρωγή

Με μια ψύχραιμη ματιά, όμως, μηχανικοί, που βρέθηκαν στην Κεφαλλονιά κρίνουν ότι "όντως άντεξαν τα κτήρια τον σεισμό", γιατί, όπως λένε, "εάν ο σεισμός γινόταν σε άλλη περιοχή της χώρας, ίσως να θρηνούσαμε και θύματα". Ο Θόδωρος Γαλιατσάτος, μάλιστα, μιλά για "θαύμα" τη στιγμή που οι κατασκευές πάνω στο ρήγμα είχαν χτιστεί με χαμηλότερες προδιαγραφές. Εκτίμησε, όμως, ότι η αντισεισμική θωράκιση θα κοστίσει ακριβά και σημείωσε ότι "δεν θα πρέπει να δοθούν άτοκα δάνεια, αλλά κρατική αρωγή, αφού στην προκειμένη περίπτωση τίθεται ζήτημα αστοχίας στις προδιαγραφές που έχει θέσει η Πολιτεία για την οικοδόμηση".

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, αν και αρκέστηκε στην ανακοίνωση της έκτασης βοήθειας των 600 ευρώ σε 500 οικογένειες και στη δίμηνη αναστολή αποπληρωμής τραπεζικών δανείων, σημείωσε ότι "ο τρόπος με τον οποίο χτίστηκαν και χτίζονται τα σπίτια στην Κεφαλλονιά αποτελεί πραγματικά πρότυπο, γιατί η Ελλάδα είναι μια πολύ σεισμογενής χώρα".

Πάντως, χθες το πρωί δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι που συνέρρευσαν στο δημαρχείο Αργοστολίου και τις τράπεζες, προκειμένου να υποβάλουν τα στοιχεία τους. Αρκετοί από αυτούς διανυκτέρευσαν στα οχήματά τους και στο πλοίο "Superfast 11" 800 κλινών, που χθες μεταφέρθηκε στο Λιμάνι της Σάμης, ενώ το "Ελ. Βενιζέλος" κατέπλευσε στο Αργοστόλι για να φιλοξενήσει 1.300 κατοίκους. Ανοικτές παρέμειναν οι εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Αργοστολίου, του ΚΑΠΗ και του Δημοτικού Γυμναστηρίου που δόθηκαν για να υποδεχθούν άλλη μια κρύα νύχτα τους πληγέντες. Ανοικτή ήταν και η φιλοξενία σε τέσσερις ξενοδοχειακές υποδομές με 600 κλίνες, ενώ προσεφέρθη και φιλοξενία από ξενοδόχο στη Λευκάδα.

Θετική εξέλιξη είναι ότι δόθηκε στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο μέρος του οδικού άξονα Ληξουρίου - Αργοστολίου και στο σημείο όπου υπήρξε καθίζηση θα τοποθετηθούν προστατευτικά πλέγματα, ώστε μέχρι το Σαββατοκύριακο να είναι ασφαλής η διέλευση για τους οδηγούς.

Οι μετασεισμοί πολλαπλασιάζουν τις φθορές

"Μπορεί ακόμη και ένας μικρός σεισμός να προκαλέσει περισσότερη ζημιά σε κατασκευές, που έχουν ήδη πληγεί από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ", δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό "Mega" ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, προτρέποντας τους κατοίκους να αποφύγουν να εισέλθουν σε αυτά. Ενώ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε στο Mega ότι "επειδή ο κίνδυνος των μετασεισμών δεν έχει ξεπεραστεί, η καταπόνηση των κτηρίων λειτουργεί αθροιστικά, παρότι είναι θετική η εκτόνωση γεωδυναμικής ενέργειας".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL