Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Στη λίστα και ο εφοπλιστής Π. Ευθυμίου για 104 εκατ. / Νέες διώξεις για το Τ. Ταμιευτήριο σε παλαιούς και νέους κατηγορούμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη λίστα και ο εφοπλιστής Π. Ευθυμίου για 104 εκατ. / Νέες διώξεις για το Τ. Ταμιευτήριο σε παλαιούς και νέους κατηγορούμενους

Συμπληρωματικές διώξεις ασκήθηκαν από την επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με τις οποίες μπαίνει "στο κάδρο" της ανάκρισης ο επιχειρηματίας στον χώρο των ακινήτων Παναγιώτης Ευθυμίου και τα μέλη της οικογένειάς του για τρεις περιπτώσεις δανειοδοτήσεων που δόθηκαν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις και με ανύπαρκτες εξασφαλίσεις. Η συμπληρωματική δίωξη, που αφορά τα ήδη διωκόμενα μέλη του Τ.Τ. ενεργοποίησε και δεύτερο ένταλμα σύλληψης εις βάρος του πρώην προέδρου του Άγγελου Φιλιππίδη, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται στις τουρκικές φυλακές.

Η δίωξη για κακουργηματική απιστία από κοινού και κατ' εξακολούθηση αφορά τα στελέχη του Τ.Τ. Άγγελο Φιλιππίδη, Μάριο Βαρότση, Χαράλαμπο Γιαγκούδη, Φωτεινή Κρέστα, Αντώνη Καμινάρη, Γιώργο Στάμνο, Γιώργο Μπρίνταλο, Λυμπέρη Κατσουλιέρη και Σπύρο Πολίτη.

Στο συμπληρωματικό της πόρισμα η Πόπη Παπανδρέου αναφέρει ότι τα στελέχη του Τ.Τ. "στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους όσον αφορά τη διαχείριση των διαθέσιμων κεφαλαίων σχετικά με το χαρτοφυλάκιο μεγάλων εταιρικών δανείων, ενεργώντας (δυνάμει συμβάσεως) ως υπάλληλοι της εργοδότιδάς τους τράπεζας και έχοντας την επιμέλεια και διαχείριση των εργασιών και της περιουσίας της τελευταίας, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου αδικήματος, ενεργώντας από κοινού και κατόπιν συναπόφασης, ζημίωσαν εν γνώσει τους την περιουσία του ανωτέρω τραπεζικού ιδρύματος, καθόσον, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε ανωτέρω, προέβησαν σε χρηματοδότηση - υπέρογκο δανεισμό των εταιρειών Aspen Ακινήτων Α.Ε., Almond Ακινήτων Α.Ε., και Ektasis Development Α.Ε. υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, αφού περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο και ανεπαρκείς εγγυήσεις για την εξασφάλιση των απαιτήσεων της τράπεζας εκ των δανείων αυτών, κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής και διαχειριστικής εξουσίας τους και κατά παράβαση των σχετικών κανόνων που καθορίζονται με πράξεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και εξειδικεύονται με εγκυκλίους, εντολές, οδηγίες και κανόνες της χρηματοπιστωτικής πολιτικής της κάθε τράπεζας, ζημιώνοντας έτσι την περιουσία του ως άνω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος κατά το ποσό των 104.700.000 ευρώ".

Αντίστοιχα, σε βάρος του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου, της συζύγου του Μαγδαληνής, των γιων του Χρήστου και Ευάγγελου και των Σοφίας Τόλου και Ευάγγελου Αποστολάτου ασκήθηκε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και για άμεση συνέργεια στην κακουργηματική απιστία.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι δανειολήπτες "εκμεταλλευόμενοι τις διαπροσωπικές σχέσεις που ανέπτυξαν με πρόσωπα σε 'θέσεις - κλειδιά' στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και τις ευκαιρίες που παρείχε στο παρελθόν το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε επίπεδο τραπεζικού δανεισμού, αποκόμισαν περιουσιακά οφέλη ύψους εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος της περιουσίας της τράπεζας και εντεύθεν του Δημοσίου".

Έπαιρναν εκατομμύρια και μετά πτώχευαν!

Το πρώτο δάνειο, ύψους 22.440.000 ευρώ, εκταμιεύτηκε από το Τ.Τ. προς την Aspen τον Ιανουάριο του 2009 και ακολούθησε δεύτερο δάνειο, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους ύψους 12.780.000 ευρώ. Την ίδια ημέρα εκταμιεύτηκε ακόμα ένα δάνειο ύψους 18.480.000 ευρώ προς την Almond, ενώ τον Απρίλιο του 2009 εκταμιεύτηκε δάνειο προς την Ektasis ύψους 51.000.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του επικεφαλής της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Παναγιώτη Νικολούδη, η Aspen ανήκε σ' ένα πολυπλόκαμο δίκτυο off shore εταιρειών με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Σύμφωνα με το πόρισμα Νικολούδη, η διαδικασία των δανειοδοτήσεων προς τις επίμαχες εταιρείες γίνονταν από την πλευρά των μελών του Τ.Τ. "κατά κατάχρηση της εξουσίας τους", καθώς "οι εισηγήσεις της υπο-επιτροπής παρουσίαζαν ανεπαρκή αξιολόγηση του αναλαμβανόμενου πιστωτικού κινδύνου, εμφάνιζαν προβληματικό budget plan δεν αξιολογήθηκαν οι πραγματικοί δικαιούχοι και η δυνατότητά τους να στηρίξουν τις εταιρείες και δεν ελήφθη υπόψη η επιδεινούμενη κατάσταση στην αγορά των αστικών εμπορικών ακινήτων, η οποία ήταν εμφανής από τις αρχές του 2009".

Επιπλέον, τα δάνεια προς την Aspen και την Almond χορηγήθηκαν "χωρίς την ύπαρξη πιστοληπτικής διαβάθμισης", ενώ χορηγήθηκε στις εταιρείες περίοδος χάριτος προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους με κεφάλαια προερχόμενα από μισθώματα των ακινήτων. Όμως τα κεφάλαια αυτά μεταφέρθηκαν με εμβάσματα στο εξωτερικό (Κύπρος) για την ίδρυση θυγατρικών, οι οποίες στη συνέχεια αποτιμήθηκαν ως μηδενικής αξίας...

Όσον αφορά την Ektasis, "ήταν υπερδανεισμένη από το έτος 2007, έχοντας πλήθος έργων σε εξέλιξη, καθώς και σημαντικά και έντονα αυξανόμενα βάρη επί των ακινήτων της". Σημειώνεται ότι λίγους μήνες μετά τη χορήγηση του δανείου η Ektasis ζήτησε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα...

Δίνανε εκατομμύρια σε "αχυράνθρωπους"

Όπως αποκαλύπτει επίσης το πόρισμα Νικολούδη ως επικεφαλής της θυγατρικής Aspen Oramlake που ιδρύθηκε με χρήματα από τις δανειοδοτήσεις εμφανίζονταν η Σοφία Τόλου, ενώ τη θυγατρική Almond Genelake διαχειρίζονταν ο Ευάγγελος Αποστολάτος. Ωστόσο, πραγματικός δικαιούχος εμφανίζονταν ο Παν. Ευθυμίου και τα μέλη της οικογένειάς του. Η Π. Παπανδρέου αναφέρει χαρακτηριστικά στο συμπληρωματικό πόρισμά της. "Οι έχοντες τη διαχείριση της περιουσίας της τράπεζας, εάν δεν γνώριζαν ότι πραγματικός δικαιούχος των τριών ως άνω πιστούχων εταιρειών ήταν ο Παναγιώτης Ευθυμίου, σημαίνει ότι έδιναν τα εκατομμύρια των δανείων σε κάποιο άγνωστο σε αυτούς πρόσωπο, που 'κρυβόταν' πίσω από μία off shore εταιρεία των British Virgin Islands. Εάν τουναντίον γνώριζαν ή πίστευαν ή είκαζαν ότι ήταν ο πραγματικός δικαιούχος, τούτο σημαίνει ότι έδιναν τα εκατομμύρια των δανείων σε ένα πρόσωπο το οποίο, ενώ δεν είχε αντικειμενικά την απαραίτητη φερεγγυότητα για τη λήψη του δανείου που έλαβε ως εκπρόσωπος της δανειολήπτριας εταιρείας Ektasis (51 εκατομμύρια ευρώ), οι έχοντες τη διαχείριση της τράπεζας του έδωσαν επιπλέον και τα ποσά των 22,4 εκατομμυρίων ευρώ, των 12,7 εκατομμυρίων ευρώ και των 18,4 εκατομμυρίων ευρώ"...

Σημειώνεται τέλος ότι με διάταξη του Παν. Νικολούδη, απαγορεύτηκε η εκποίηση ή με οποιονδήποτε τρόπο μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του Παν. Ευθυμίου, της οικογένειάς του και των "αχυρανθρώπων" του.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Λαζαρίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL