Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Με διπλάσιο επιτόκιο θα δανείζονται πλέον οι δήμοι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με διπλάσιο επιτόκιο θα δανείζονται πλέον οι δήμοι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Η δαμόκλειος σπάθη του διπλασιασμού των επιτοκίων δανεισμού κρέμεται πάνω από τους δήμους, ως ύστατη καταφυγή χρηματοδότησης για μικρά έργα, που έχουν "ωριμάσει" μέσα από το πρόγραμμα που προωθούν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ), με παράλληλη δέσμευση των Κοινοτικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και των ανταποδοτικών τελών, ενώ ανοικτό μένει το ενδεχόμενο υποθήκευσης δημοτικών ακινήτων.

Έντονη ήταν η αντίδραση των δημάρχων στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος χαρακτηρίζοντας "ασύμφορο" το επιτόκιο δανειοδότησης, που θα προσεγγίζει το 3% από 1,5%, που ήταν το μέγιστο με απευθείας δανειοδότηση των δήμων από το ΕΤΕπ.

"Από πέρυσι δεν έχουμε δυνατότητα απευθείας δανειοδότησης των δήμων με κεφάλαια της ΕΤΕπ λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας" ήταν η απάντηση του προϊσταμένου του τμήματος χορηγήσεων της ΕΤΕπ Κ. Συναδινού στους δημάρχους, προσθέτοντας: "Σας δίνουμε τη δυνατότητα να προχωρήσετε έργα που έχουν ωριμάσει. Προφανώς η χρηματοδότηση αφορά μικρά έργα, για τα οποία, εάν ο φάκελός τους πληροί τις προϋποθέσεις, μπορούν να χρηματοδοτηθούν άμεσα. Τα μεγάλα αφήστε τα για όταν έχετε χρήματα να τα πληρώνεστε".

Τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια ΕΤΕπ και ΤΠ&Δ είναι 200 εκατ. ευρώ που επιμερίζονται ισόποσα και μέσω δανεισμού θα καλύπτουν το 90% της δαπάνης για κάθε έργο. Το 10% θα προκύπτει από ίδια κεφάλαια του δήμου, που όπως είπε η γενική διευθύντρια του ΤΠ&Δ Δημ. Ασημάκη "το ποσοστό αυτό μπορεί να χορηγείται υπό μορφή δανεισμού από το ΤΠ&Δ".

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Α" το κυμαινόμενο επιτόκιο θα ξεκινά από 3,32%, ενώ ο πρότερος απευθείας δανεισμός των Δήμων από την ΕΤΕπ δεν ξεπερνούσε το 1,5%. Ο μέγιστος χρόνος αποπληρωμής θα φθάνει τα 25 χρόνια (22 + 3 χρόνια ως περίοδος χάριτος), με ρύθμιση -που πρέπει να νομοθετηθεί αλλά συνιστά αίτημα των τραπεζικών οργανισμών- ώστε η αποπληρωμή να γίνεται με παρακράτηση από τα πάγια έσοδα των δήμων. Ανοικτό μένει και το ενδεχόμενο υποθήκευσης δημοτικών κτηρίων, αν και η Δημ. Ασημάκη έσπευσε να καθησυχάσει λέγοντας ότι "το ΤΠ&Δ δεν έχει ποτέ προχωρήσει σε κατάσχεση".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL