Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Νέα δεξαμενή φέρνει στο προσκήνιο ο Κυρ. Μητσοτάκης / Στο στόχαστρο των απολύσεων οι συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα δεξαμενή φέρνει στο προσκήνιο ο Κυρ. Μητσοτάκης / Στο στόχαστρο των απολύσεων οι συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν

Τους υπαλλήλους των οποίων οι συμβάσεις μετατράπησαν απο ορισμένου σε αορίστου χρόνου βάζει τώρα στο στόχαστρο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ρ/σ του ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης υπέδειξε μια νέα δεξαμενή για τις 15.000 μνημονιακές απολύσεις, περιγράφοντας τους υπαλλήλους των οποίων οι συμβάσεις μετατράπησαν απο ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε λόγο για έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία καταδεικνύει ασυδοσία σε πολλές περιπτώσεις μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας σε αορίστου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,"η διαδικασία εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών, αλλά και των περιπτώσεων εκείνων μετατροπών συμβάσεων απο ορισμένου σε αορίστου χρόνου, που δεν έπρεπε να μετατραπούν, προχωράει καλά και ήδη δίνει αποτελέσματα". Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε σε υψηλούς τόνους ότι "όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα εκπλαγούμε όλοι από τον βαθμό της ασυδοσίας που επικρατούσε στον τρόπο με τον οποίο συμβάσεις ορισμένου μετατρέπονταν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου".

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την κατηγορία αυτή, ωστόσο οι τελευταίες μαζικές μονιμοποιήσεις συμβασιούχων έγιναν με το γνωστό Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου (Π.Δ. 164/2004), που έδινε τη δυνατότητα μονιμοποίησης σε όσους κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εξάλλου, η κατηγορία αυτή των εργαζομένων του Δημοσίου βρίσκεται ήδη με την πλάτη στον τοίχο στο πλαίσιο της αξιολόγησης, καθώς μοριοδοτούνται με λιγότερα μόρια μεταξύ των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με την απόφαση που είχε εκδώσει τον περασμένο Αύγουστο το ΥΔΜΗΔ σχετικά με τα κριτηρία επιλογής και τον τρόπο μοριοδότησης των διαθέσιμων υπαλλήλων, "για τη μοριοδότηση του κριτηρίου 'τρόπος εισαγωγής στη Δημόσια Διοίκηση', ως τρόπος εισαγωγής νοείται η διαδικασία πρόσληψης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή διορισμού σε θέση μόνιμου προσωπικού και όχι αυτή της μετατροπής της σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή σύμβασης μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου".

Ρουσφετολογικό σκάνδαλο

Για "καραμπινάτο ρουσφετολογικό σκάνδαλο βολέματος ημετέρων, υπό τον μανδύα της δήθεν διοικητικής μεταρρύθμισης", κάνουν λόγο σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος και Δημ. Στρατούλης, σχολιάζοντας τη ρύθμιση του ν/σ με τις καταργήσεις φορέων να προσλαμβάνονται συμβασιούχοι για να ολοκληρώνονται τα έργα, που έμειναν στη μέση λόγω των λουκέτων. Χαρακτηριστική, όπως τονίζουν οι βουλευτές, είναι η περίπτωση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), όπου απολύονται 65 εργαζόμενοι που έχουν προληφθεί μέσω ΑΣΕΠ για να «προσληφθούν» κατόπιν συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ ή και ιδιώτη, ώστε να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής.

Ρεπορτάζ: Νίκος Μορφονιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL