Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΣτΕ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ / Αμήχανη η κυβέρνηση, αναμένει να καθαρογραφεί η απόφαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣτΕ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ / Αμήχανη η κυβέρνηση, αναμένει να καθαρογραφεί η απόφαση

Ανίσχυρη καθίσταται η υπουργική απόφαση με την οποία περικόπηκαν, ως απόρροια των μνημονιακών δεσμεύσεων, οι αποδοχές των ενστόλων από τον Αύγουστο του 2012 και ένθεν, μετά την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που την έκρινε αντισυνταγματική. Η σχετική απόφαση που, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη σε διάσκεψη με ισχυρότατη πλειοψηφία, προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση, που απέφυγε να σχολιάσει, παραπέμποντας στον χρόνο της δημοσίευσης ο οποίος προσδιορίζεται σε περίπου τρεις μήνες.

Η προσφυγή που οδήγησε στην επίμαχη απόφαση κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και συνυπογραφόταν από το σύνολο των οργανώσεων των ενστόλων. Στην προσφυγή υπογραμμίζονταν η αντισυνταγματικότητα του δεύτερου Μνημονίου και ειδικότερα της υπουργικής απόφασης που προέβλεπε την αναδρομική επιστροφή μέρους των αποδοχών των ένστολων, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος. Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας ενώ παράλληλα παραβιάστηκε και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατά το σκέλος που προστατεύει τη δίκαιη αμοιβή και το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Ο Γεωργιάδης σπάει τη σιωπή και δείχνει "ισοδύναμα"

"Πρέπει να μελετήσουμε την καθαρογραμμένη απόφαση και μετά να πούμε το οτιδήποτε", σχολίασε το υπουργείο Οικονομικών. "Ασφαλώς και η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, όμως στο συγκεκριμένο σας ερώτημα η κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί αν δεν δει προηγουμένως την απόφαση. Δεν έχουμε πάρει την απόφαση στα χέρια μας", σχολίασε (στον Βήμα Fm) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, αφού δήλωσε ότι -"και πρέπει να σας το πω ειλικρινά", τόνισε- "οι μισθοί τους δεν ανταποκρίνονται στο καθήκον και στην εργασία των ενστόλων", πρόσθεσε: "Όμως δεν μπορώ να σχολιάσω μία δικαστική απόφαση την οποία δεν έχω δει και η οποία δεν έχει δημοσιευτεί".

"Όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε", δήλωσε ο Άδ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: "Το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι νομικό. Κάθε απόφαση που θα ακυρωθεί θα πρέπει αυτομάτως να αντικατασταθεί με κάποια άλλη".

Αλ. Μητρόπουλος: Να επεκταθεί για όλους

Την επέκταση της απόφασης του ΣτΕ σε όλους τους κλάδους ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα την καθυστερημένη κρίση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Επιφυλασσόμενος να μελετήσει την απόφαση προς συναγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων, σημείωσε ότι "το σκεπτικό και οι αιτιολογίες της περιορίζονται ειδικά στο ζήτημα των περικοπών του ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών-ένστολων που επέβαλε το τρίτο Μνημόνιο και μάλιστα αναδρομικά. Κρίθηκε δηλαδή ότι αυτή η τρίτη κατά σειρά περικοπή των μισθών τους αντιβαίνει στις διατάξεις του Συντάγματος, στις διατάξεις της ΕΣΔΑ καθώς και στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και ότι η κατηγορία αυτή των δημοσίων λειτουργών υπέστη υπέρμετρες σε σχέση με άλλους κλάδους περικοπές και μειώσεις. Η καθυστερημένη αυτή και επιμερισμένη δίκαια κρίση του ΣτΕ πρέπει να επεκταθεί και σε όλους τους άλλους κλάδους και να μην περιοριστεί στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών, για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τη μερική ενίσχυσή του μέσα από το λεγόμενο πλεόνασμα", τόνισε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, "η απόφαση αυτή δεν θίγει τη συνεχιζόμενη ραγδαία μείωση των μισθών και ημερομισθίων του υπόλοιπου δημοσίου και βεβαίως του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα, όπου εξακολουθεί να εφαρμόζεται η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων σύμφωνα με τη 'ρήτρα της συγκρίσιμης ανταγωνιστικής υποτίμησης' με τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία), όπως προβλέπει το δεύτερο Μνημόνιο (Νόμος 4046/12)". Εκφράζει, τέλος, την ελπίδα "ότι η απόφαση αυτή θα εγκαινιάσει μια νέα θεώρηση της δικαστικής λειτουργίας για τους μισθούς και συντάξεις όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, βγάζοντας σταδιακά αντισυνταγματικούς όλους τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους που μέλλουν να εφαρμοστούν για πολλές γενεές εργαζομένων".

ΚΚΕ: Άδικες οι περικοπές

"Άδικες χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις περικοπές στις αποδοχές των ένστολων και των άλλων εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και γι' αυτό πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για να παρθούν πίσω. Η εμπειρία έχει δείξει επίσης ότι οι κυβερνήσεις βρίσκουν τρόπους για να ξεπερνούν ή να ακυρώνουν στην πράξη δικαστικές αποφάσεις που δεν τους είναι αρεστές", σημείωσε.

ΓΣΕΕ: Σε αναμονή απόφαση για τον κατώτατο

Αναμένοντας την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την ακύρωση των διατάξεων με τις οποίες μειώθηκαν οι κατώτατοι μισθοί (ν. 4046/2012 και της 6ης ΠΥΣ) η ΓΣΕΕ χαιρετίζει την απόφαση που αναγνωρίζει την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που επέβαλαν μειώσεις στις αποδοχές των ενστόλων. Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι η καθυστέρηση της απόφασης στερεί αδικαιολόγητα από τη Συνομοσπονδία τη δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) διεκδικώντας όχι μόνο την προστασία των εργαζομένων, αλλά και τη δικαίωση των αγώνων τους. "Διερωτόμαστε εάν η κυβέρνηση θα επιδείξει την ίδια σπουδή συμμόρφωσης με τη λήψη άμεσων μέτρων στην περίπτωση αναγνώρισης της αντισυνταγματικότητας των μνημονιακών διατάξεων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Άλλωστε οι εργαζόμενοι δεν έχουν μηχανισμούς για να καθορίζουν μόνοι τους το ύψος των αμοιβών και των αναδρομικών τους", καταλήγει η Συνομοσπονδία.

Ικανοποιημένη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων καλεί την πολιτεία να σεβαστεί την απόφαση στο ακέραιο "αφού άλλωστε έχει ήδη αναγγελθεί εκ μέρους του κ. πρωθυπουργού επιστροφή μέρους του πλεονάσματος στους ενστόλους".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL