Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Ένα χρόνο μετά το μαχαίρωμα / Διακόπηκε η δίκη για τη δολοφονία Λουκμάν ύστερα από ξυλοδαρμό των κατηγορουμένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα χρόνο μετά το μαχαίρωμα / Διακόπηκε η δίκη για τη δολοφονία Λουκμάν ύστερα από ξυλοδαρμό των κατηγορουμένων

Στο τέλος του μήνα, 31 Ιανουαρίου, μεταφέρθηκε η δίκη των κατηγορουμένων Διονύση Λιακόπουλου και Χρήστου Στεργιόπουλου για την εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού Λουκμάν Σαχζάτ, που διεκόπη χθες μετά από ξυλοδαρμό των κατηγορουμένων από συγκεντρωμένους έξω από τη δικαστική αίθουσα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους. Οι συνήγοροι υπεράσπισης σε ένδειξη διαμαρτυρίας ζήτησαν να σταματήσει η δική "καθώς οι κατηγορούμενοι έτρεμαν από φόβο" και να γίνει άλλη μέρα σε "ανθρώπινες συνθήκες". Το αίτημα έγινε δεκτό από την έδρα, που καταδίκασε την ενέργεια, συγχαίροντας ωστόσο τον πατέρα του Λουκμάν, "ο οποίος έδειξε αξιοπρεπή στάση παρά τον χαμό του γιου του".

Νωρίτερα η διαδικασία είχε διακοπεί ξανά, μετά από ερώτηση των δικηγόρων του Λουκμάν για την "έμμεση παραδοχή" του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι υπάρχει ρατσιστικό κίνητρο, από τη στιγμή που για πρώτη φορά ξεκίνησε διαδικασίες για να ερευνήσει το πολιτικό υπόβαθρο της δολοφονίας. Στο βήμα βρισκόταν εκείνη την ώρα ο δημοτικός σύμβουλος και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου που υπογράμμιζε ότι, βάσει των στοιχείων που είχε συλλέξει η ΚΕΕΡΦΑ από τα διαδοχικά κρούσματα ρατσισμού, η μορφή της επίθεσης δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τις προθέσεις και τον χαρακτήρα της. Η εισαγγελέας απέρριψε την πρόταση, θέση που βρήκε σύμφωνη την πρόεδρο.

Τη διαδικασία παρακολούθησαν οι γονείς του Λουκμάν, ενώ βρέθηκαν στο πλευρό τους μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, φοιτητές και εκπρόσωποι της πακιστανικής κοινότητας. Ως μάρτυρες κατέθεσαν ακόμα ο αδερφός του Λιακόπουλου, η μητέρα του Στεργιόπουλου και παιδικός φίλος του τελευταίου. Περιέγραψαν τους κατηγορούμενους ως φιλήσυχους και πράους ανθρώπους, που δεν είχαν εκφράσει ποτέ κάποια εγκληματική συμπεριφορά, ενώ είχαν και φίλους μετανάστες. Στον αντίποδα, οι δικηγόροι του Λουκμάν έδωσαν ξανά διάσταση φασιστικού εγκλήματος στη δολοφονία, αμφισβητώντας το προφίλ των κατηγορουμένων από γνωστούς και φίλους, αποσπώντας από τον δάσκαλο - φίλο του Στεργιόπουλου την παραδοχή ότι είχαν "χαθεί", άρα δεν θα μπορούσε να γνωρίζει αν είχε παραμείνει καλό παιδί...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL