Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής μαρτυρίες και κάμερες / 60 σφαίρες εναντίον της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής μαρτυρίες και κάμερες / 60 σφαίρες εναντίον της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη

Tη διαδρομή που ακολούθησαν οι δράστες του χτυπήματος εναντίον του σπιτιού του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα Βόλφγκανγκ Ντολτ, που βρίσκεται επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 52, στο Χαλάνδρι, αλλά και κάθε είδους στοιχεία που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε κάποιο συμπέρασμα προσπαθούν να εντοπίσουν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής από χθες τα ξημερώματα, ενώ εξετάζεται το υλικό από τις κάμερες της διπλωματικής οικίας.

Την ίδια ώρα, δεν λείπουν οι συγκρίσεις από αστυνομικές πηγές με παλιότερα χτυπήματα, όπως την επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον των γραφείων της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού τον περασμένο Ιανουάριο, για την οποία την ευθύνη είχε αναλάβει 6 μήνες μετά η πρωτοεμφανιζόμενη Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, στην οποία παραδέχονταν μάλιστα ότι δεν είχαν καταφέρει να ρίξουν με ρουκέτα εναντίον των γραφείων, ή την επίθεση με σφαίρες εναντίον του Α.Τ. Αγ. Παρασκευής το 2009, με 6 τραυματίες αστυνομικούς, ενέργεια που είχε αναλάβει επίσης πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με το όνομα ΟΠΛΑ.

Το χθεσινό στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη, είναι το δεύτερο τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς τον Μάιο του 1999 είχε δεχθεί ρουκέτα από τη 17Ν, κατά το οποίο φέρεται να είχαν αφήσει ίχνη DNA, που αργότερα επέτρεψαν την ταυτοποίηση με τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού.

Μάλιστα, στο ίδιο σημείο -απέναντι από τη σκοπιά, από την πυλωτή της απέναντι πολυκατοικίας- στάθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τέσσερις με τα καλυμμένα πρόσωπα που γάζωσαν χθες στις 3.30 τα ξημερώματα το σπίτι του Γερμανού πρέσβη. Από το σημείο της επίθεσης περισυνελέγησαν 60 κάλυκες των 7,62 mm που σύμφωνα με την αστυνομία προήλθαν από δύο όπλα τύπου καλάσνικοφ, τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε κάποια ενέργεια, σύμφωνα με τη συγκριτική βαλλιστική έρευνα. Συγκεκριμένα, κατά την αστυνομία, από το κάθε όπλο ερρίφθησαν 30 σφαίρες, άδειασαν δηλαδή δύο ολόκληρους γεμιστήρες. Ωστόσο, αυτόπτης μάρτυρας σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ δήλωνε πως είδε μόνο έναν από τους τέσσερις να πυροβολεί με το όπλο.

Δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός, ενώ οι δράστες δεν φαίνεται να ήθελαν να πειράξουν τον αστυνομικό φρουρό -που, ακούγοντας τους πυροβολισμούς, καλύφθηκε-, καθώς πυροβόλησαν προς την πόρτα του γκαράζ και τους τοίχους εξωτερικά του σπιτιού. Δύο σφαίρες κατά πληροφορίες σφηνώθηκαν στο δωμάτιο της κόρης του πρέσβη και μία σε διαμέρισμα της δίπλα πολυκατοικίας.

Επιπλέον, η Αντιτρομοκρατική προσήγαγε από την περιοχή έξι άτομα, για τα οποία δεν προέκυψε όμως κάποια σχέση με το χτύπημα.

Αμέσως ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια.

Την επίθεση καταδίκασαν σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές αστυνομικοί της ΠΟΑΣΥ και της ΠΟΑΞΙΑ.

Μανώλης Γλέζος: Η επίθεση ωφελεί όσους θέλουν να χαρακτηρίσουν τον λαό μας τρομοκράτη

"Η επίθεση εναντίον της οικίας του Γερμανού πρεσβευτή ποιον ωφελεί; Πάντως όχι τον ελληνικό λαό. Γιατί ούτε από την τραγωδία που περνά τον βγάζει, ούτε από την κρίση τον γλιτώνει. Αντίθετα, ωφελεί όσους θέλουν να χαρακτηρίσουν τον λαό μας τρομοκράτη για να πάρουν μέτρα εναντίον του" δήλωσε χθες ο Μανώλης Γλέζος, καταλήγοντας πως "παράλληλα, επιδιώκουν να συκοφαντήσουν το λαϊκό κίνημα που αγωνίζεται να μετατρέψει την αναμφισβήτητη οργή του λαού σε πολιτική πράξη. Ταυτόχρονα, προσπαθούν -άδικα όμως- να τον ξεστρατίσουν από τις πανάρχαιες παραδόσεις μας, όπου 'ο πρέσβυς ούτε τύπτεται, ούθ' υβρίζεται' (Αισχύλος: Ικέτιδες 728)".

Χθες το απόγευμα, ο Μανώλης Γλέζος επισκέφθηκε τον Γερμανό πρέσβη και του εξέφρασε την προσωπική του συμπαράσταση για την τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε στην κατοικία του.

Καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

"Η σημερινή, απόλυτα καταδικαστέα επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη όχι μόνο δεν συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού, αλλά, αντιθέτως, δίνει αφορμή για τη δημιουργία ενός κλίματος γενικευμένης ανασφάλειας και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν σχετίζονται σε καμιά περίπτωση με τους ειρηνικούς, κοινωνικούς, μαζικούς αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στις άδικες μνημονιακές πολιτικές, που τα τελευταία χρόνια επιφέρουν ακραία φτώχεια και δυστυχία. Ο ελληνικός λαός σέβεται την παρουσία όλων των διπλωματών στη χώρα μας" σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την καταδίκη του για το χτύπημα εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως η ενέργεια αυτή είχε ως προφανή στόχο να βλάψει τη διεθνή εικόνα τη χώρας λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

Με τη σειρά του το ΚΚΕ καταδίκασε και τονίζει πως τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού για τα δικαιώματά τους, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. επισήμανε πως τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία μας και προσβάλλουν την εικόνα της Ελλάδας.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο βουλευτής Τέρενς Κουίκ σε δηλώσεις του καταδίκασε την επίθεση, προσθέτοντας πως "η καταδίκη μας, πάντως, δεν ακυρώνει την οργή μας για τη γερμανική μερκελική πολιτική σε βάρος της πατρίδας μας. Οργή η οποία, σε κάθε περίπτωση, μεταφράζεται με τον πολιτικό μας λόγο, την κοινοβουλευτική μας δράση - αντίδραση και τις διαμαρτυρίες μας σε διπλωματικό επίπεδο».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL