Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Η αξιολόγηση των ΝΠΙΔ φέρνει κυβερνητική γκρίνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αξιολόγηση των ΝΠΙΔ φέρνει κυβερνητική γκρίνια

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση δεκάδων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου άρχισε μετά και το τελευταίο Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, τη στιγμή που στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να συμπληρωθεί ο μνημονιακός αριθμός των 4.000 απολύσεων στο τέλος του έτους.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάρχει ήδη "γκρίνια" προς τα υπόλοιπα υπουργεία, τα οποία καθυστερούν με την αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων τους. Ο τελικός αριθμός των ΝΠΙΔ που θα καταργηθούν εντός έτους θα εξαρτηθεί φυσικά από την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την "αναδιάρθρωση" των αμυντικών βιομηχανιών, που θα συνεισφέρει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΔΜΗΔ, περί τις 700 απολύσεις στον μνημονιακό στόχο. Εξελίξεις για το θέμα αυτό ενδέχεται να υπάρξουν μέσα στην εβδομάδα, κατά συνέπεια έχει αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση και για την κατάργηση οργανισμών, προκειμένου να αντληθούν οι 1.300 απολύσεις, που "λείπουν", μετά τις 2.000 απολύσεις της ΕΡΤ, τους 400 υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει για λόγους υγείας και την απομάκρυνση 300 "επίορκων" μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πάντως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, το κυβερνητικό σενάριο για τις αμυντικές βιομηχανίες επιθυμεί την απομάκρυνση των 700 υπαλλήλων με εθελούσια έξοδο, και αυτό όμως τελεί επίσης υπό την αίρεση της τρόικας. Κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο να πληρώσουν το μάρμαρο μιας "μη συμφωνίας" ακόμη περισσότεροι φορείς, είναι πιο ορατό από ποτέ, στέλνοντας εκατοντάδες υπαλλήλους στην ανεργία.

Ήδη η κυβέρνηση έχει υποδείξει το μέγεθος των φορέων που θα καταργηθούν, με ενδεικτικό το παράδειγμα του Εθνικού Ταμείου Οδοποιίας, το οποίο αναμένεται να κλείσει οριστικά οδηγώντας στην έξοδο 129 εργαζόμενους.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της περασμένης Πέμπτης, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην εισήγηση του υπ. Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ, προαναγγέλλοντας την ένταξη στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας 8.500 εργαζομένων, ωστόσο διαπιστώθηκαν και καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των ΝΠΙΔ, αν και ήδη έχουν στοχοποιηθεί διάφοροι οργανισμοί από τις παλιότερες λεγόμενες λίστες "Σταμάτη" και "Πάγκαλου". Πάντως, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των απολύσεων που θα προκύψουν από τις καταργήσεις των νομικών προσώπων και των εταιρειών των ΟΤΑ, με το ΥΔΜΗΔ να πετάει το μπαλάκι στους δημάρχους για να αποφασίσουν ποιες δομές θα διαλυθούν, όπως οι περιπτώσεις των ήδη στοχοποιημένων δημοτικών ραδιοφώνων. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ηγεσίας τού υπ. Εσωτερικών, οι κοινωνικές δομές δεν θα "πειραχτούν", ενώ θα εξαιρεθούν από τη σχετική καλλικρατική διάταξη που ορίζει ότι όσες δημοτικές επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες για τρία συναπτά έτη, οδηγούνται σε "λουκέτο".

Ρεπορτάζ: Νίκος Μορφονιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL